Onderzoek naar leningen DSB-bank
 
AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt een onderzoek in naar fouten bij leningen die door DSB Bank zijn verstrekt.
 
Bij consumentenorganisaties regent het al jaren klachten van klanten van de bank van Dirk Scheringa die zwaar in de schulden zijn gekomen. Klanten beklagen zich er onder meer over dat sommige hypotheken zo hoog zijn, dat ze niet meer uit de schulden komen. De AFM heeft als regel dat een hypotheek afgestemd moet zijn op de klant en dat die geen te grote risico's mag lopen.
 
Belangenorganisaties vinden het hoog tijd dat er een onderzoek komt naar DSB. ''Dat de AFM nu pas in actie komt, is te wijten aan de angst bij officiële instanties om financiële instellingen aan te pakken,'' zegt Piet Koremans, voorzitter van de stichting Platform Aandelen Lease (PAL). PAL, vooral bekend van de aandelenlease-affaire bij Dexia Bank, werpt zich ook op als belangenbehartiger voor gedupeerden van DSB.
 
Volgens Koremans zijn de misstanden bij DSB nog groter dan bij Dexia. Klanten zouden zwichten voor de 'lokkertjes' van DSB-dochters als Frisia, Lenen.nl, Postkrediet of Becam. ''Het lukt Scheringa en consorten nog altijd om naar buiten toe een zeer laagdrempelig en betrouwbaar imago uit te stralen.''
 
De AFM, die al enige tijd bezig is met het onderzoek, beschikt inmiddels over een behoorlijk dossier. De kans bestaat dat de klachten tot sancties tegen DSB leiden.
 
DSB Bank zegt dat ze geen belang heeft bij leningen die niet kunnen worden afgelost. De bank zegt niet door AFM te zijn ingelicht over het onderzoek en wijst de beschuldigingen van de hand. ''Van alle leningen die door ons uitgezet zijn, is bij slechts een tiende procent sprake van betalingsachterstand,'' zegt DSB-woordvoerder Klaas Wilting. ''Wij hebben de zorgplicht hoog in het vaandel staan: alle schulden die mensen hebben, worden nadrukkelijk gesignaleerd en meegenomen in onze afwegingen. Wij gaan met onze hypotheken tot zeventig procent van de executiewaarde. Van de tien kredietaanvragen die hier binnenkomen, worden negen afgekeurd. Je hoort als bank op safe te spelen.'' Wilting kan overigens niet garanderen dat er helemaal niks aan de hand is.
 
© Het Parool