´Kroongetuige´ Dexia naar Aegon
 
door BART MOS
 
DEN HAAG, vrijdag
 
Voormalig hoofd juridische zaken van Dexia Bank Nederland, Beatrix Hendrikse, is onlangs in dienst getreden in een topfunctie bij Aegon. De overstap is saillant, aangezien Dexia in een felle juridische strijd is verwikkeld met Aegon over de overname van Labouchere en dreigt met een claim van enkele honderden miljoenen. Hendrikse was vóór de overname juriste bij Labouchere en een directe collega van de huidige CFO Jos Streppel.
De transfer van de rechtsgeleerde die vorig jaar door Dexia werd ontslagen, naar verluidt in verband met het Labouchere-dossier, bleek gisteren na afloop van de aandeelhoudersvergadering van Aegon. Daar stelde een voormalig directeur van Labouchere Luxemburg, onderdeel van Dexia, vragen over mevrouw Hendrikse. Uit navraag werd duidelijk dat zij is benoemd tot compliance officer van Aegon NV. De juriste zou Aegon van kostbare informatie kunnen voorzien over de procedure die Dexia vorig jaar tegen de Haagse verzekeraar heeft aangespannen. „Je kunt je afvragen of zij is benoemd vanwege haar competenties of dat er andere beweegredenen waren”, aldus een bron.
De Belgische bank nam ´leasefabriek´ Labouchere in 2000 van Aegon over voor € 900 miljoen. Tienduizenden klanten van Labouchere, financieel gedupeerd door kelderende koersen en slechte voorlichting over de risico´s van aandelenlease, legden vorig jaar bij Dexia een claim neer van € 3 tot 4 miljard. Dexia stelt in een juridische procedure dat Aegon bij de verkoop onder meer cruciale informatie heeft achtergehouden. De Belgen eisen daarom dat de koop wordt teruggedraaid en dreigen bovendien met een miljoenenclaim.
Een woordvoerder van Dexia noemt de transfer van de ontslagen juriste „opmerkelijk”. Aegon zelf zegt dat mevrouw Hendrikse in haar functie als compliance officer niet betrokken is bij de juridische procedure.
 
De Telegraaf 23 april 2004