Klanten Aegon eisen stop van Koersplan
 
Aegon wil met lagere premies ontevreden kopers van de beleggingsverzekering Koersplan tegemoetkomen. Een grote groep klanten wijst het gebaar af en eist voor de rechter vernietiging van de contracten.
 
Aegon meldde gisteren de premies voor alle Koersplan-contracten vanaf volgend jaar met 10% te verlagen. Daarnaast legt Aegon met terugwerkende kracht tot 1989 een plafond van 17% op de premie voor de aan de contracten gekoppelde overlijdensrisicoverzekering.
 
Met de verlaging van de premies is in totaal euro 200 mln gemoeid. Daarvan betaalt Aegon euro 100 mln dit jaar en nog eens zo'n bedrag vanaf 2006, verspreid over meer jaren. De verzekeraar geeft het geld niet in contanten terug, maar stort de te veel geïnde premies in de fondsen van de klanten.
 
Bemiddeling
 
De tegemoetkoming komt tot stand na bemiddeling door de Ombudsman Verzekeringen. Die behandelt 800 klachten over Koersplan. Klanten zijn ontevreden over de rendementen die het product levert. Het beleggingsfonds waarin de inleg wordt gestort presteert gemiddeld redelijk. Maar de premie voor overlijdensrisico drukt het rendement fors. Daardoor houden sommige klanten minder geld over dan ze inlegden. Voor hen komen de premies voor overlijdensrisicoverzekeringen onverwacht.
 
Voor penningmeester René Boosten van stichting 'Koersplan de weg kwijt' is de bemiddeling van Wabeke onvoldoende. Hij zegt dat zijn stichting Aegon-dochter Spaarbeleg, die de bewuste producten verkocht, voor de rechter daagt. De nog jonge stichting, met 9000 leden, eist vernietiging van de contracten en teruggave van de inleg, vermeerderd met de wettelijke rente gedurende de looptijd.
 
Inleg Boosten
 
Boosten zegt zelf in tien jaar tijd euro 17.500 te hebben ingelegd, maar kreeg na afkoop in oktober vorig jaar slechts euro 13.500 terug. 'Er is nooit een woord gesproken over een overlijdensrisicoverzekering. Twee derde van de 9000 leden van onze stichting betaalt een premie van minder dan 17%, dus het gebaar van Aegon levert de meerderheid helemaal niets op.'
 
Aegon verkocht sinds de introductie van Koersplan in 1989 een half miljoen van deze beleggingssverzekeringen. Het betreft geen aandelenleaseproduct, waarbij met geleend geld wordt belegd, maar een rechtstreekse inleg van premies in een beleggingsfonds van Aegon. In de zogeheten Legio Lease-zaak kondigde Aegon begin dit jaar al een schikking aan met Dexia , ter waarde van euro 218 mln. Legio Lease was eerst van Aegon, maar werd verkocht aan Dexia .
 
Renol Vestergaard
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad