Leasestichtingen akkoord met Duisenberg-schikking
 
DEN HAAG (ANP) - Na jarenlange strijd is er een einde gekomen aan het conflict tussen grote groepen gedupeerde afnemers van aandelenleaseproducten en de bank Dexia.
 
Het schikkingsvoorstel, dat tot stand kwam door bemiddeling van oud-Centrale Bankpresident W. Duisenberg, kan rekenen op steun van een grote meerderheid. Kern van de schikking is dat restschulden geheel of voor een groot deel worden kwijtgescholden. 
 
"Met het definitief worden van de overeenkomst met Dexia komt voor heel veel mensen een eind aan een hoop ellende. Zij hebben lange tijd onder grote emotionele druk gestaan", aldus voorzitter G. Hooft Graafland van de stichtingen Leaseverlies en Eegalease donderdag. 
 
De twee stichtingen vertegenwoordigen in totaal circa 100.000 beleggers. Die sloten destijds leasecontracten af om met geleend geld aan het beleggen te slaan. Door het verslechterde beursklimaat bleven zij met schulden zitten. Dexia werd verweten de risico’s onvoldoende te hebben belicht. 
 
Nadat een eerdere bemiddelingspoging van oud-ombudsman M. Oosting vorig jaar was mislukt, slaagde Duisenberg er afgelopen april in het bestuur van de stichtingen en Dexia op één lijn te krijgen. 
 
De stichtingen beloofden de juridische strijdbijl te begraven op voorwaarde dat een meerderheid van hun achterban met het overeengekomen schikkingsvoorstel akkoord zou gaan. Van de Leaseverlies-leden stemde 82 procent voor, bij Eegalease was dat 78 procent, bleek uit de donderdag gepresenteerde uitslag. 
 
Bij beide stichtingen heeft ongeveer 80 procent schriftelijk gereageerd op het schikkingsvoorstel. "Ik ben uitermate tevreden. Voor de meeste mensen is dit een prima regeling", aldus de directeur van Dexia Nederland, D. Bruneel. 
 
Bruneel en de belangenclubs verwachten niet dat veel beleggers verder gaan procederen, ook al hebben zij tegengestemd. Dit vanwege de hoge juridische kosten en omdat de uitkomst nog jaren op zich kan laten wachten en onzeker is. "Er is een groot verschil tussen nee zeggen in een enquête en een rechtszaak beginnen", aldus Bruneel. "Uiterst onverstandig om dit voorstel niet te aanvaarden."
 
Toch is Dexia waarschijnlijk niet van alle juridische procedures verlost. Kleinere belangenclubs, waaronder het Platform Aandelenlease en Leaseproces, blijven hun achterban adviseren om naar de rechter te stappen. Volgens G. van Dijk van Leaseproces krijgen gedupeerde beleggers veel meer geld terug via een procedure. 
 
De aandelenleaseaffaire heeft de bank inmiddels meer dan 1 miljard euro gekost. 
 
Als gevolg van de schikking krijgen beleggers van Dexia een korting van tweederde op de restschuld bij afloop van hun effectenleaseovereenkomst. Partners die hebben meegetekend, krijgen hun restschuld volledig kwijtgescholden. Voor klanten die eerder ingingen op een aanbod van Dexia, komt een ruimere regeling. 
 
Bij de presentatie van het schikkingsvoorstel dit voorjaar, meldde Dexia dat het aanbod betrekking heeft op circa 350.000 contracten. De bank verwacht de financiële regeling dit najaar in de praktijk te kunnen brengen. 
 
Leaseverlies en Eegalease hebben tot voor kort een juridisch gevecht gevoerd met Dexia. Ze wilden daarmee bewerkstelligen dat de bank met een regeling over de brug zou komen voor beleggers in aandelenproducten met geleend geld. Eind jaren negentig, toen de beurs record na record boekte, waren deze producten enorm populair. Vanaf 2000 daalden de koersen echter hard, waarna veel mensen met een restschuld kwamen te zitten. Dit omdat de aandelen onvoldoende opleverden om de lening af te lossen. 
 
De beleggers verweten Dexia nalatigheid. Velen zouden niet hebben geweten van de risico’s van de aandelenleaseconstructies. 
Het conflict rondom aandelenlease heeft Dexia in Nederland diep in de problemen gebracht. De strijd met beleggers leverde niet alleen financiële schade op, maar ondermijnde ook de plannen van Dexia om in Nederland voet aan de grond te krijgen als consumentenbank. 
 
© 1996-2005 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden