Woede Dexia over boete en timing van waakhond
 
De Telegraaf van 23 juli 2004
 
Van een onzer verslaggevers
  
AMSTERDAM, vrijdag
       Dexia Bank Nederland is woedend over de boetes van in totaal € 54.450 die waakhond Autoriteit Financiėle Markten (AFM) gisteren in een grote advertentie openbaar maakte. De 'bestuurlijke boetes', opgelegd in verband met zes overtredingen in de slepende aandelenlease- affaire, betekenen vooral een grote schade aan het imago van de bank, aldus een woordvoerder.
       
"Er is totaal geen noodzaak om ze nu nog te publiceren", zegt hij. "Je hoeft niemand meer te wijzen op de risico's van aandelenlease, want deze producten worden al lang niet meer verkocht." Meest opmerkelijke boete (ą € 9075) is die voor misleiding door Dexia in reclame-uitingen voor zijn aandelenleaseproducten. De rechtbank in Amsterdam kwam immers onlangs tot de conclusie dat een advertentie voor de destijds razendpopulaire 'Winstverdriedubbelaar' - volgens gedupeerdenclub Stichting Leaseverlies een schoolvoorbeeld van misleidende reclame - beleggers niet op het verkeerde been had willen zetten. De AFM zegt echter įlle advertenties en brochures bestudeerd te hebben. Ook de speciaal voor deze zaak in het leven geroepen commissie- Oosting constateerde in zijn vorige week gepresenteerde eindrapport dat er sprake was van misleiding.
       De Stichting Leaseverlies (ruim 90.000 leden) ziet in dit alles volop aanleiding tegen de eerdere negatieve uitspraak van de rechter in beroep te gaan. Dexia vreest daarnaast dat alle aandacht rechters kan beļnvloeden in hun uitspraken in de talrijke rechtszaken die door individuele gedupeerden tegen de bank zijn aangespannen.
       Volgens de zegsman laat de AFM zich leiden door politieke motieven. "Ze willen hun eigen straatje schoonvegen." De toezichthouder werd door de commissie-Oosting beticht van het niet tijdig waarschuwen van beleggers in aandelenleaseproducten. Oosting stelde in zijn rapport dat de AFM pas in 2001 op de risico's van beleggen met geleend geld heeft gewezen, toen de beurzen al enige tijd aan het dalen waren.
      De AFM doet de aantijgingen op zijn beurt af als 'absolute onzin'. Volgens een zegsman zouden de gewraakte boetes, waarover op 9 december 2003 al was besloten op basis van eigen onderzoek naar effectenlease, normaal gesproken al in januari of februari openbaar zijn gemaakt. Dexia, dat zich gisteren in een advertentie in onder meer deze krant al tegen de beschuldigingen verweerde, tekende echter bezwaar aan. Nu de publicatie een feit is, kan Dexia overigens weer in beroep gaan, meldde de AFM nog.
       "De vraag is wat je daaraan hebt", stelt de Dexia-zegsman zuur. "We kunnen alleen iets veranderen aan de boetes. Het echte leed is al geleden." Of ook de andere aanbieders van aandelenleaseproducten, zoals Fortis en ING, beboet worden, wilde de AFM gisteren niet kwijt.