Toezicht op bestuur AFM schiet tekort
Publicatiedatum: 24/3/2004
 
Rekenkamer hekelt dubbelrollen

GERBEN VAN DER MAREL

AMSTERDAM - Het toezicht op de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is niet onafhankelijk genoeg. De Rekenkamer vreest belangenverstrengeling, omdat leden van de Raad van Toezicht ook commissaris zijn bij beursfondsen.
Volgens de Algemene Rekenkamer mogen personen die een functie vervullen bij een object van toezicht, bijvoorbeeld een beursgenoteerd bedrijf, geen positie hebben in de top van de AFM.

Dit blijkt uit nadere beschouwing van het recente Rekenkamer-rapport over rechtspersonen met een wettelijke taak. 'Het gevaar van belangenverstrengeling is te groot', licht een woordvoerder toe. De Rekenkamer vraagt minister Gerrit Zalm van Financiën het risico van belangenverstrengeling te beëindigen.

Momenteel hebben twee van de vijf leden van de in september nieuw samengestelde Raad van Toezicht verscheidene commissariaten. Adri Baan, oud-bestuurder van elektronicaconcern Philips , is commissaris bij Wolters Kluwer , Océ en ASM International en enkele buitenlandse beursfondsen. Voormalig Fortis -bankier Henjo Hielkema is voorzitter van de raad van commissarissen van Sligro en commissaris bij Isotis .

Voormalig bankier Jan Vroegop is geen commissaris, maar heeft wel belangrijke functies bij pensioenfondsen. Zo is hij voorzitter van de beleggingsadviescommissie van KLM -pensioenfondsen.

De twee andere leden van de Raad van Toezicht, oud-NMa-topman Anne Willem Kist (voorzitter) en accountant en voormalig Nivra-voorzitter André Bindenga, hebben geen bijbanen in de financiële wereld.

Minister Zalm en de AFM wijzen de kritiek van de Rekenkamer van de hand. Woordvoerders van Financiën en de AFM zeggen dat er voldoende waarborgen zijn om belangenverstrengeling te voorkomen. 'Bij een dreigend belangenconflict doen leden niet mee aan beraadslagingen en stemmingen', verklaart de AFM.

Toezichthouder Adri Baan sluit zich desgevraagd aan bij dit standpunt. Hij is niet van plan functies neer te leggen.

Financiën vindt het goed dat er mensen met 'expertise uit de praktijk' in de raad van toezicht zitten. De woordvoerder wijst erop dat de AFM nu slechts incidenteel op beursfondsen toeziet. Daar komt wel verandering in. Als de AFM ook toezicht gaat houden op verslaglegging, wordt de kwestie opnieuw tegen het licht gehouden.

Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad