OM België legt claim bij Dexia en KPMG neer
 
Miljoeneneis in fraudezaak L&H
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - Het Belgische openbaar ministerie heeft euro 115 mln geëist van partijen rond de fraude bij spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H), waaronder Dexia en KPMG. Roel Pieper wordt niet aangeklaagd.
Het grootste gedeelte van het geld wordt opgeëist van oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie en medebestuurder Nico Willaert. De drie hebben een claim van euro 62,5 mln gekregen. Van Dexia eist het parket euro 29 mln, terwijl de aanklagers euro 8 mln van KPMG willen. Boven op vorderingen van het parket komen de claims van 14.000 particulieren, onder wie veel beleggers.
 
Opmerkelijk genoeg worden alleen de Belgische directieleden van L&H aangeklaagd. De buitenlanders, onder wie de Nederlandse ict-investeerder Roel Pieper, worden niet vervolgd. Pieper was eind 2000 enkele maanden bestuursvoorzitter van het bedrijf.
 
L&H ging in 2001 failliet als gevolg van een omvangrijk boekhoudfraudeschandaal. De oprichters van het bedrijf bleken de omzet van L&H jarenlang te hebben opgekrikt door fictieve orders in de boeken op te nemen. Ze zetten daartoe brievenbusfirma's in het Verre Oosten op. Ook verzonnen ze orders van bestaande bedrijven of namen echte opdrachten voor een te hoog bedrag in de boekhouding op.
 
Dexia en KPMG worden al langer verdacht van betrokkenheid bij de fraude. Boekhouder KPMG zou op de hoogte zijn geweest van onregelmatigheden in de boekhouding en toch zijn goedkeuring aan de resultaten gegeven hebben. De accountant zou zelfs hulp verstrekt hebben bij het boeken van de illegale omzetten.
 
Huisbankier Artesia, in 2001 overgenomen door Dexia , wordt ervan verdacht leningen te hebben verstrekt aan de top van L&H. Het geld werd via een constructie gebruikt om opdrachten aan L&H te betalen. Artesia zou van de constructie geweten hebben. Dexia kocht eerder dit jaar al een civiele zaak in de Verenigde Staten af voor ruim euro 40 mln. Het bedrijf bekende met de schikking overigens geen schuld.
 
Het parket heeft al een deel van de gezochte euro 115 mln binnen. Zo heeft het beslag laten leggen op ongeveer euro 22 mln aan aandelen van investeringsfonds Parvest. Ook werden bij diverse verdachten grote hoeveelheden contant geld gevonden. Zo had een verdachte euro 170.000 begraven onder zijn tuinhuisje.
 
De rechtszaak begint op 21 mei bij het hof van beroep in Gent.
 
Het gelogen woord
 
1987 - Oprichting spraaktechnologiebedrijf L&H
 
1995 - L&H krijgt een notering op Amerikaanse beurs Nasdaq
 
2000 - The Wall Street Journal onthult omvangrijke fraude met de boekhouding; de koers van L&H stort in elkaar
 
2001 - Faillissement L&H uitgesproken door de rechtbank
 
2007 - Fraudezaak L&H voor de strafrechter; OM eist euro 115 mln
 

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad