Leaseproces en Dexia Bank houden elkaar goed bezig
 
door RIEN MEIJER
 
AMSTERDAM – Dexia Bank Nederland kan deze week een opmerkelijke retourzending tegemoet zien. Het in aandelenleasezaken gespecialiseerde bedrijf Leaseproces ontving deze week twee rolcontainers vol jaaropgaven van Dexia, bestemd voor de belastingaangifte van gedupeerde leasebeleggers die zich bij Leaseproces hebben aangesloten. Echter zonder daarop de individuele dossiernummers te vermelden, wat Leaseproces volgens oprichter Ger van Dijk met een hels uitzoekwerk opzadelt. De zending gaat daarom per kerende post retour.
        „Zonder de dossiernummers zijn de mensen van onze postkamer dagen bezig om de juiste persoonsgegevens bij de duizenden jaaropgaven te vinden. Daarom sturen we de hele handel terug naar Dexia”, aldus de 58-jarige Van Dijk, die zich met zijn bedrijf ontpopt tot de meest hardnekkige ’luis in de pels’ van Dexia Bank Nederland.
       Het akkefietje is illustratief voor de gespannen verhoudingen tussen de twee kemphanen. Dexia-topman Dirk Bruneel zei onlangs in deze krant „erg zenuwachtig” te worden van Leaseproces. „Deze organisatie laat beleggers € 125 betalen, belooft ze gouden bergen, maar zal in de meeste gevallen helemaal niks kunnen betekenen. Voor het gros van zijn klanten heeft hij ook nog geen poot uitgestoken. Meneer Van Dijk wens ik niet te kennen”, aldus Bruneel.
       Van Dijk stelt droogjes dat dit waarschijnlijk „de beste strategie” is voor Dexia. Het klinkt niet eens onoprecht. Hij erkent dat Dexia in zekere zin ook slachtoffer is geworden, door de overname van Bank Labouchere (inclusief omvangrijke aandelenleaseportefeuille) van verzekeraar Aegon. „Het liefst zou ik tegen Aegon ten strijde trekken, maar daar biedt de Nederlandse wet helaas geen ruimte voor.” Dus kruist de voormalige advocaat de degens met Dexia. Circa 35.000 beleggers hebben volgens hem inmiddels het antwoordformulier opgestuurd. Van de duizenden mensen die inmiddels een intakegesprek achter de rug hebben, besluit zo’n 90% het geschil met Dexia of andere aanbieders van aandelenleaseproducten door Leaseproces voor de kantonrechter te laten uitvechten.

 
Dagelijks gaan bakken vol zogeheten sommatiebrieven met daarin de juridische argumenten om tegen Dexia te gaan procederen – naar Dexia, postzakken vol reacties daarop komen terug. Een waar productieproces, dat begint met de gesprekken met gedupeerden om een inschatting te maken van de juridische kansen.
       Zo’n 100 mensen heeft hij nu in dienst. Overwegend jongeren, net afgestudeerd in de rechten of informatica. Ze worden betaald uit het inleggeld van € 125 dat mensen die inderdaad met Leaseproces in zee gaan, moeten betalen. Als de kas leeg is en er onverhoopt toch doorgeprocedeerd moet worden, zijn er „investeerders op de achtergrond” die zullen bijspringen, verzekert Van Dijk, wandelend door zijn claimfabriek in het Coengebouw.
 
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.