Financiële bijsluiter moet eenvoudiger
 
AMSTERDAM (ANP) - De financiële bijsluiter is te complex, waardoor de toelichting op ingewikkelde beleggingsproducten zijn doel voorbij schiet. Kopers worden vaak niet wijzer van de uitleg. Op hun beurt klagen de aanbieders van beleggingen dat consumenten de verschillende toelichtingen weinig gebruiken als vergelijkingsmateriaal.
 
De financiële bijsluiter moet daarom bondiger en helderder. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft laten uitvoeren naar de verplichte toelichting op beleggingen. De toezichthouder op de beurs houdt de bijsluiter al enige maanden tegen het licht en maakte vrijdag een tussenstand bekend. Daarbij meldde de AFM dat zij gaat werken aan een pakket aanbevelingen om de toelichting te verbeteren. 
 
Zowel de aanbieders als de kopers van beleggingsconstructies pleiten voor een verkorte versie van de financiële bijsluiter. De toelichting zou consumenten voornamelijk moeten informeren over de rendementen, kosten en risico’s van een belegging. Nu schiet de bijsluiter te veel door en krijgen de kopers een moeilijk, juridisch document onder ogen. "De huidige aanpak vertroebelt het beeld en leidt tot de huidige te lange en onleesbare bijsluiter", aldus het onderzoek. 
 
De consumenten en financiële bedrijven staan wel achter het idee van een bijsluiter, die inzicht moet geven in hoe een belegging werkt. Sinds midden 2002 zijn bedrijven verplicht om deze uitleg aan klanten te verstrekken. De AFM houdt toezicht op de financiële bijsluiter. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.