Rechter: Dexia misbruikte omstandigheden 

ZAANDAM (ANP) - De kantonrechter in Zaandam heeft Dexia flink op de vingers getikt in een rechtszaak over aandelenlease
 
De bank sleepte een klant voor de rechter omdat deze weigerde een schuld te betalen die was ontstaan bij het beleggen met geleend geld. De rechter stelde echter dat Dexia deze invalide man nooit een leaseproduct had mogen verkopen. 
 
De klant van Dexia kocht in 1999 via een lening aandelen. Na het aflopen van zijn contract waren deze door de gedaalde koersen minder waard. De bank verkocht de aandelen, waarna er een schuld van bijna 3000 euro overbleef. 
 
De man uit Wormerveer weigerde de schuld te voldoen, omdat hij vond dat hij was misleid. De rechter vond niet dat de man om de tuin was geleid, maar wees de eis van Dexia toch af omdat de bank "misbruik van de omstandigheden" heeft gemaakt bij het sluiten van het leasecontract. Dexia had de "invalide man met een geringe financiële armslag" moeten weerhouden van deze belegging, aldus het vonnis. 
 
Tegen Dexia loopt een grote, collectieve rechtszaak van 90.000 beleggers die ook claimen via te positieve folders te zijn misleid. Op 7 juli doet de rechtbank in Amsterdam een uitspraak in deze zaak. Het is niet bekend of dit een definitief vonnis zal zijn of een tussentijdse uitspraak. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.