Leaseproces gaat 'gewoon door' in Dexia-zaak
 
Eindhovens Dagblad 26 januari 2007
 
door Rik Elfrink
 
EINDHOVEN - Advocatencollectief Leaseproces gaat door met procederen tegen bankverzekeraar Dexia. Het feit dat de Duisenberg-regeling in een arrest van het Gerechtshof Amsterdam algemeen verbindend is verklaard, betekent volgens de juristen niet dat procederen op individuele basis nutteloos is.
 
De kwestie is van belang voor beleggers die geld verloren aan het leasen van aandelen.
Volgens Joost Papeveld van Leaseproces, een commercieel bedrijf met vier vestigingen (waaronder Eindhoven) in Nederland, blijft procederen op individuele basis altijd mogelijk. "Beleggers moeten dan voor 1 juli aangeven of ze zich aan de regeling willen onttrekken. De Duisenberg-regeling valt voor Dexia erg voordelig uit doordat de koersen van aandelen de afgelopen tijd flink zijn gestegen. Beleggers krijgen bij toepassing van de Duisenberg-regeling alleen tweederde van hun restschuld terug. Die restschuld is bij nu nog lopende contracten flink teruggelopen. Naar het ingelegde geld kunnen beleggers fluiten. Wij zijn het daarmee niet eens omdat Dexia niet zorgvuldig is geweest. Het Gerechtshof heeft dat ook nadrukkelijk in de overwegingen betrokken. Bovendien hebben meerdere rechters in het verleden al uitspraken gedaan op dit punt."
In totaal 25.000 klanten van Leaseproces willen dat de ruim honderd medewerkers van het bedrijf doorgaan met procederen. Daarbij zijn veel mensen die duizenden euro's rente aan bedrijven als Legio Lease betaalden, maar daar bij toepassing van de Duisenberg-regeling geen cent van terugzien. "Wij zijn niet bang dat rechters de Duisenberg-regeling als norm gaan zien. In individuele gevallen is altijd een andere conclusie mogelijk. Ieder geval is nou eenmaal anders", aldus Papeveld.
Een deel van de aandelenleasecontracten die aanbieders van effectenlease in het verleden in de markt zetten, is al verlopen. Maar er zijn nog altijd honderdduizenden contracten die doorlopen, soms zelfs tot 2025, zegt Papeveld. "Voor deze overeenkomsten staat niet vast wat de restschuld zal zijn. Als de beurzen blijven stijgen, hoeft Dexia voor langlopende contracten misschien niets terug te betalen, terwijl wel sprake geweest kan zijn van een inleg van duizenden euro's. Dat is onacceptabel."
Dexia was gisteren niet bereikbaar om commentaar te geven op het standpunt van Leaseproces. De Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters lieten twee jaar geleden al weten wel achter de Duisenberg-regeling te staan.
Onder belangenverenigingen leidde de regeling tot tweespalt. De Stichtingen Eegalease en Leaseverlies toonden zich na consultatie onder hun achterban tevreden over het resultaat dat Duisenberg had bereikt. Andere belangenclubs, zoals Platform Aandelenlease, vonden de regeling te mager en pleitten voor een ruimere schadevergoeding voor beleggers. Het Platform wil ook de inleg terug.
 
Copyright © 2007 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden