Procederen tegen Dexia is voor de klant met lef
Vijf vragen over  Frank van Alphen
 
Honderdduizenden onervaren leasebeleggers zien hun schuld krimpen. Wie meer wil claimen, neemt een risico.
 
Dexia-schikking geldig voor alle gedupeerden
 
Wie zijn tevreden met de Duisenberg-schikking?
 
Allereerst de partijen die het in april 2005 eens werden over de schadevergoeding voor leasebeleggers van Dexia en zijn voorganger LegioLease. Deze partijen, onder meer de Stichting Leaseverlies, bank Dexia en de Consumentenbond, kwamen een schikking overeen waarbij de meeste leasebeleggers tweederde van hun schuld niet hoeven te betalen (of terugkrijgen). Die schuld hadden ze overgehouden aan een leasecontract waarbij ze met geleend geld aandelen hadden gekocht. Na de aanschaf van die aandelen kelderden de koersen in 2001 en 2002. De vaak onervaren beleggers waren gedurende de looptijd een hoge rente kwijt en bleven achter met een schuld van duizenden euro’s.
 
Ook Dexia-klanten die al jaren geleden een streep hebben gezet door hun leasecontract, kunnen tevreden zijn. Ze hebben hun verlies genomen en de papieren diep in een la weggestopt. Zij krijgen nu met terugwerkende kracht een deel van hun betaalde schuld terug.
 
Wat vinden de tegenstanders van de algemeenbindendverklaring?
 
Een aantal gespecialiseerde juridische adviesbureaus en advocaten en de belangenorganisatie Platform Aandelenlease vinden de Duisenberg-regeling te mager en waren daarom tegen een algemeenverbindendverklaring. Hoewel de rechter ze geen gelijk heeft gegeven, zijn ze niet treurig. Neveneffect van deze rechtszaak was immers dat alle individuele zaken tegen Dexia waren opgeschort. Nu kunnen deze procedures uit de koelkast worden gehaald. Individuele procedures blijven mogelijk ondanks de uitspraak van de rechter.
 
Wat moeten Dexia-klanten doen?
 
Als ze in aanmerking willen komen voor de regeling: niets. Voorwaarde is wel dat ze al hun maandtermijnen hebben betaald. Volgens Dexia komen nog 184 duizend leasebeleggers in aanmerking voor de regeling. Zo’n zestigduizend klanten hadden al ingestemd met de schikking.
 
Wie niet onder de regeling wil vallen, moet binnen zes maanden een brief schrijven naar een notaris in Den Haag. Dexia zet deze maand nog een advertentie in landelijke dagbladen. Bovendien ontvangen alle klanten een brief.
 
Is het voeren van een individuele zaak verstandig?
 
Dat hangt af van de persoonlijke omstandigheden. Wie sterk staat, krijgt misschien meer terug dan met de Duisenberg-schikking.
 
Het risico bestaat dat de leasebelegger minder krijgt en ook nog eens de proceskosten moet betalen.
 
De Consumentenbond waarschuwt voor juridische adviesbureaus die de zaken te rooskleurig voorstellen en onvoldoende wijzen op de risico’s.
 
Wat moeten leasebeleggers doen die bij andere aanbieders contracten hebben gesloten?
 
De Consumentenbond hoopt dat de Duisenberg-regeling als leidraad zal dienen bij regelingen met andere aanbieders van leaseproducten.
 
Die regelingen zijn nog niet tot stand gekomen.
 
(c) de Volkskrant