’Dexia-gedupeerden in het nauw’ 

AMSTERDAM (AFN) - Enkele duizenden mensen die gedupeerd werden door de aandelenlease-affaire van Dexia Bank dreigen geconfronteerd te worden met beslaglegging op hun huis en andere eigendommen.
 
Dat stelde de stichting Platform Aandelen Lease (PAL), die opkomt voor de belangen van gedupeerden, woensdag.
 
Volgens PAL gaat het om mensen die met een restschuld kampen nu de looptijd van hun contract met Dexia is afgelopen. Dexia heeft een deel van deze nog te innen schulden verkocht aan de Ierse maatschappij Varde Investments. Namens Varde heeft het Nederlandse incassobureau EDR inmiddels mensen aangeschreven en gewaarschuwd voor beslaglegging op eigendommen.
 
Redelijke termijnen
 
Volgens PAL gaat het om mensen die wel willen betalen, maar in redelijke termijnen. Volgens de belangenorganisatie geeft EDR de mensen daarvoor niet de kans. “Zo moet iemand met een schuld van 40.000 euro deze in tien maanden aflossen, dus 4.000 per maand. Dat is krankzinnig”, aldus Piet Koremans van PAL.
 
EDR bevestigt voormalige Dexia-klanten te hebben gewaarschuwd voor beslaglegging, maar wilde geen aantallen noemen. Het bedrijf kan zich niet vinden in het beeld dat PAL schetst. “Het gaat hier om mensen die niet willen betalen. Wij kijken wel degelijk naar de draagkracht van mensen. Ze kunnen dat aangeven op een formulier”, aldus directeur Robin Bodaan.
 
Humanere aanpak
 
Koremans zet daar vraagtekens bij en pleit voor een “humanere” aanpak van het incassobureau. Volgens de organisatie kunnen nog veel meer mensen in de toekomst te maken krijgen met EDR.
 
PAL stelt dat het gaat om gedupeerden die een schikking troffen met Dexia, omdat ze dan in termijnen hun restschuld zouden mogen betalen. Volgens de stichting is die belofte niet nagekomen. Dexia zegt dat het heel normaal is dat schulden worden doorverkocht

© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden