Dexia bestrijdt belang Leaseverlies

AMSTERDAM - De stichting Leaseverlies heeft geen recht van spreken. Ze heeft geen gemeenschappelijke zaak voor de 92.000 beleggers die zich in de club hebben verzameld.

Dat heeft de advocaat van Dexia gisteren betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Het conflict tussen boze beleggers en Dexia kwam gisteren voor het eerst voor de rechter. Eind 2002 spande de stichting Leaseverlies een zaak aan tegen de bank over misleiding in reclames. Na schriftelijke schermutselingen mochten beide partijen nu in het openbaar hun zaak bepleiten.

De advocaat van Dexia trok de vergelijking met eerdere collectieve rechtszaken tegen onder meer ABN AMRO over de beursgang van World Online en de Westfriese Flora, waar een paar jaar geleden een uitbraak van legionella 32 mensen het leven kostte.

"In die zaken was er sprake van een enkel feit waar veel mensen door zijn gedupeerd, bij deze kwestie gaat het om verschillende mensen die onder verschillende omstandigheden verschillende producten kochten."

Volgens de stichting Leaseverlies is echter in alle folders en advertenties sprake van misleidende informatie, waardoor alle klanten van Dexia zijn benadeeld. "Deze zaak is bij uitstek geschikt voor een gezamenlijke actie als deze", stelde raadsman W. Schonewille van de stichting. Volgens hem zou het Nederlandse rechtssysteem dichtslibben, als alle leden individueel naar de rechter stappen.

Woensdag 7 juli zal de rechtbank uitspraak in deze zaak doen. Onduidelijk is nog waarover de rechters zich uitspreken. Volgens advocaat Schonewille van Leaseverlies zal er in ieder geval iets moeten worden gezegd over het recht van de stichting om deze zaak collectief tegen de bank aan te spannen. In een civiele procedure is het niet ongebruikelijk dat er meerdere tussenvonnissen worden gewezen.

Schonewille toonde zich vooral 'erg blij' omdat in zijn ogen op een relatief korte termijn meer duidelijkheid voor de gedupeerde beleggers komt.

Bovendien ziet hij in de datum van 7 juli een harde deadline voor de commissie-Oosting die aan een compromis tussen beleggers en banken werkt.

"Als er voor die tijd geen oplossing komt vanuit de commissie, dan is de poging van Oosting achterhaald door het vonnis op 7 juli." Voor de rechtszaak was een redelijk grote belangstelling van pers en publiek. De laatste groep toehoorders kreeg van de rechtbank een aparte zaal toegewezen, waar zij via een beeldscherm de behandeling van de feiten konden volgen. Veel beleggers hebben duizenden euro's verloren aan hun investeringen in Legiolease.
ANP

Copyright (C) De Gelderlander 26 mei 004