LAKEMAN: LEASEN WAS IDEAAL, TOTDAT AEGON HET OVERNAM

De Telegraaf 26 mei 2004

Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM, woensdag
       De Amsterdamse rechtbank zal begin juli een oordeel uitspreken over het monsterproces dat 92.000 boze aandelenleasebeleggers hebben aangespannen tegen Dexia Bank Nederland. Alle leasebeleggers samen hikken aan tegen een restschuld van € 1 miljard bij de bank, door de gekelderde waarde van aandelen die zij met krediet hadden aangeschaft. Zij voelen zich misleid en eisen niet alleen kwijtschelding van hun schuld, maar ook hun totale inleg terug. Hierdoor hangt Dexia een strop van enkele miljarden boven het hoofd.

        Het lukte de drie vrouwlijke rechters gisteren amper om uit te torenen boven de tientallen juristen en pr-functionarissen die de eisende partij Stichting Leaseverlies en gedaagde Dexia Bank Nederland hadden laten opdraven. Zij vulden de halve rechtszaal.
       Zo´n dertig gedupeerde beleggers daarentegen kwamen de rechtszaal niet in. Zij werden op veilige afstand gehouden, in een aparte ruimte met videoverbinding, verderop in het gebouw. De rechtbank had duidelijk rekening gehouden met een aanzienlijk grotere en meer rumoerige opkomst, gezien de opzichtige aanwezigheid van veel en bewapende parketpolitie.
       Het conflict tussen de boze beleggers en Dexia kwam gisteren voor het eerst voor de rechter. Begin vorig jaar werd de bank gedagvaard door de Stichting Leaseverlies, nadat onderhandelingen over een schikking waren vastgelopen.
       De Stichting Leaseverlies betoogde gisteren opnieuw dat in alle folders en advertenties van Dexia sprake is geweest van misleidende informatie.
       De belangenvereniging voelt zich gesteund door toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), die in het laatste marktonderzoek naar aandelenlease constateert dat reclame-uitingen van diverse lease-aanbieders misleidend zijn geweest, waardoor consumenten zich geen evenwichtig beeld konden vormen van de risico´s.
       Dexia meent dat Stichting Leaseverlies geen recht van spreken heeft. Allereerst omdat de tienduizenden individuele klachten niet op één hoop te vegen zijn en ook doordat de 92.000 beleggers nooit allemaal misleid kunnen zijn.
       Dexia haalde tijdens het proces eveneens hard uit naar de AFM. De toezichthouder heeft volgens raadsman Jakob Cornegoor „het publiek op een bijzonder onzorgvuldige manier voorgelicht” door te stellen dat het pas in 2001 de bevoegdheid had om te waarschuwen voor de gevaren van aandelenleaseconstructies.
       „AFM heeft altijd de bevoegdheid gehad om te waarschuwen voor dergelijke constructies. Bovendien beschikte het over de bevoegdheid om bindende aanwijzingen te geven aan de bank, onder meer over de inhoud van haar advertenties. Dat de AFM zich pas in december 2001 (´om vijf over twaalf´) kritisch over effectenleaseconstructies heeft uitgelaten, heeft dan ook niets met haar bevoegdheden te maken, maar alles met de koersval die dan heeft plaatsgevonden.”

Pieter Lakeman, die zich samen met zijn eigen bedrijfje Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) had gevoegd in het proces omdat hij begin jaren negentig Legio Lease aanprees in de reclamefolders, had tijdens de behandeling veel weg van een hofnar. Aan de hand van een breed uitgemeten historisch overzicht („als gevolg van de beurskrach in 1929 kon Hitler aan de macht komen”) kregen alle in het proces betrokken partijen ervan langs, op Lakeman zelf na dan.
       Volgens de ´luis in de pels van beursgenoteerd Nederland´ misbruikt de Stichting Leaseverlies de natuurlijke wet dat na iedere beurshausse de laatste instappers met verliezen blijven zitten. „Hier is geen sprake van een maatschappelijke misstand”, stelt Lakeman. Volgens hem was er met effectenlease niets mis, tot het bedrijf Legio Lease in 1996 werd overgenomen door Aegon, „de werkelijke bad guys”.
       „Vanaf dat moment werd het product slechter. Deels kwam dit door externe factoren, zoals het verdwijnen van de aftrekbaarheid van consumptieve rente en de steeds hogere prijzen van aandelen. Maar wél kun je Aegon aanrekenen dat zij de looptijd van de contracten verkortten, zodat deze nóg slechter van kwaliteit werden.” De overname van Legio Lease door Dexia die daarop in 2000 volgde, noemt Lakeman „een blunder van historisch formaat. Zij kochten toen voor € 900 miljoen aflopende leningen zonder mogelijkheid om nieuwe productie te maken.”
       De Belgische topman Dirk Bruneel van Dexia Nederland haalt buiten de rechtszaal zijn schouders op over de miljardenstrop die hem boven het hoofd hangt: „Wij hebben niks meer te verliezen. Het ziet ernaar uit dat we jarenlange procedures tegemoet gaan. Doorprocederen kost niets vergeleken bij deze massaclaim.”