Advies desastreus voor Dexia
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Drie bijklussende juridisch hoogleraren van de Katholieke Universiteit Nijmegen hebben de Belgische bank Dexia een mogelijk desastreus advies gegeven. De Amsterdamse rechtbank oordeelde woensdag dat de vijftienduizend leden van de Stichting Eegalease het geld dat zij met aandelenlease hebben verloren, kunnen terugkrijgen.
 
De Nijmeegse hoogleraren Bas Kortmann, Martin-Jan van Mourik en André Nuytinck hadden in 2002 juist betoogd dat de klagers geen poot hadden om op te staan. Zij werden voor dit advies betaald door Dexia. Het oordeel van de rechter kan de Belgische bank, die het advies van de hoogleraren gebruikte om klanten onder druk te zetten, ruim honderd miljoen euro kosten.
 
Dexia kwam bij de drie hoogleraren terecht via zijn advocaat Pim Rank, tevens buitengewoon hoogleraar aan de Nijmeegse Universiteit.
 
Pikant detail: in 1992, lang voor de problemen losbarstten, betoogde Rank in de vakpers nog het tegenovergestelde van het advies dat hij tien jaar later bij zijn collega's bestelde.
 
Een van hen, de vooraanstaande notaris Van Mourik, zegt niet te weten dat Dexia zijn advies heeft gebruikt om klanten onder druk te zetten. Zijn collega Nuytinck weet dat wel: 'Natuurlijk krijgen we de komende tijd vervelende publiciteit, maar ik sta er als wetenschapper en jurist nog steeds achter.' Nuytink benadrukt dat hij geen grote bedragen voor het advies heeft ontvangen. 'Wij zijn katholiek en dus eerlijk. Het gaat niet om veel geld.'
 
Dexia is ondanks de dreigende claim van honderd miljoen tevreden over het juridische beoordelingsvermogen van de hoogleraren. Dexia-advocaat Rank heeft zijn drie collega-hoogleraren opnieuw benaderd en gaat hun tweede advies naar verwachting gebruiken in het hoger beroep dat de bank aantekent tegen het Amsterdamse vonnis.
 
© de Volkskrant