ING trok jetset Brabant voor
 
ING Bank Eindhoven gaf Brabantse notabelen in 1999 en 2000 een voorkeursbehandeling bij de beursgang van een Brits technologiebedrijf. Zij kregen meer aandelen dan ze hadden besteld en hoefden pas te betalen bij succes op de beurs. Daarnaast verkregen de notabelen de aandelen met korting.
 
Dat blijkt uit geheime ING-stukken in bezit van deze krant. Deze gang van zaken bij de beursgang van het Britse Algo Vision speelt morgen een rol in een rechtszaak van een ontevreden belegger tegen ING. Deze belegger behoort niet tot de voorgetrokken notabelen. Hij eist schadevergoeding. Het ING-hoofdkantoor in Amsterdam heeft eerder naar aanleiding van klachten van andere klanten ingegrepen bij het Eindhovense regiokantoor.
 
Onder de door ING bevoordeelde klanten zijn de industriëlen Wim van der Leegte (VDL) en Martin van den Brink (ASML), afvalbaron Leo van Gansewinkel en vastgoedontwikkelaars Harrie van de Moesdijk en Tom Moeskops.
 
Door het speciale arrangement van ING moest de introductie van Algo Vision op de Brusselse startersbeurs een loterij zonder nieten worden voor de Brabanders. Maar dit mislukte, doordat de koers van Algo Vision te snel inzakte. Klanten weigerden daarop hun douceurtje van ING af te nemen.
 
In een intern onderzoek naar deze zaak concludeert het ING- hoofdkantoor in Amsterdam dat regiokantoor Zuidoost-Brabant wettelijke voorschriften en huisregels schond. Contracten, effectennota's en toereikende administratie ontbraken. Tegen vier van de vijf betrokken medewerkers nam ING maatregelen. Een is ontslagen. Die werkt nu bij Van Lanschot.
 
Kantoor Eindhoven was een van de meest winstgevende filialen van de ING Bank. Naar nu blijkt, waren de misstanden op dit kantoor de achtergrond voor het opmerkelijke initiatief van ING in 2000 om al zijn klanten met Algo Vision-aandelen schadeloos te stellen voor de 'teleurstellende koersontwikkeling'. Dat gebeurde ook als klanten daar niet om vroegen. ING kocht de stukken terug tegen aankoopprijs.
 
ING geeft geen commentaar op de zaak, omdat die onder de rechter is. Binnen de bank valt te vernemen dat de zaak met het vergoeden van de klanten als afgerond wordt beschouwd. Bovendien was volgens een bron bij ING het voortrekken van goede klanten bij beursgangen eind vorige eeuw ook 'niet ongebruikelijk'.
 
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is door het hoofdkantoor van ING op de hoogte gesteld. De AFM ondernam daarna geen formele actie. Bij het doorlichten van de hele ING Groep door de AFM eerder dit jaar speelde de affaire in Eindhoven geen rol.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad