Fortis bijt in 't stof
 
Door Walter Devenijns
 
Duizenden aandelenleasebeleggers van Fortis maken een goede kans de miljoenen aan ingelegd geld terug te krijgen. Fortis is in hoger beroep bij de effectenklachtencommissie DSI veroordeeld tot het terugbetalen van het ingelegde geld.
 
Fortis had in zijn folder de risico's over het beleggen met geleend geld onvoldoende vermeld, zo constateert DSI (Dutch Securities Institute) in haar uitspraak.
 
De DSI-uitspraak kan grote gevolgen voor de bank hebben die in de jaren 90 duizend contracten verkocht van onder meer het riskante aandelenleaseproduct Vermogensversneller. Met de uitspraak van DSI in de hand kunnen getroffen beleggers naar de rechter stappen met de eis dat de bank het geïnvesteerde geld terugbetaalt.
 
Ondanks de veelbelovende titel Vermogensversneller hadden veel beleggers geld verloren door de sluipkrach op de beurs. Na het debacle dat ook de klanten van Dexia trof, stapten boze Fortis-aandelenleasers naar de klachtencommissie van DSI, een orgaan dat bindende uitspraken doet bij een conflict in de effectenwereld. Eind juli beet Fortis in een hoger beroepszaak in het stof, zo is nu pas bekend geworden.
 
De bank had de klant niet voldoende gewaarschuwd voor de gevaren, zo oordeelde het instituut: ,,Een belegger kan haar hele inleg verliezen in het geval van een vrij beperkte koersdaling, een situatie welke zich in de afgelopen jaren, anders dan in de brochure is vermeld, herhaaldelijk heeft voorgedaan.''
 
Fortis is gebonden aan deze uitspraak. Wel kan de bank nog bij een 'gewone' rechter proberen om de DSI-conclusie nietig te laten verklaren wegens procedurefouten, maar dat lukt bijna nooit, zo weet de Heerenveense advocaat Harm Jan Tulp, effectenspecialist bij Dommerholt en Van Dijk.
 
Tulp ziet kansen. ,,Een belegger die een dergelijk contract heeft als de klager, kan naar de rechter stappen. De rechtbank kent over het algemeen veel gewicht toe aan een dergelijke uitspraak in hoger beroep, want in die commissie zitten zwaargewichten uit de omgeving van de Hoge Raad'', aldus Tulp.
 
Fortis is niet onder de indruk. De bank beraadt zich of ze toch naar de rechter zal stappen.
 
© Algemeen Dagblad