Woekerpolis mikt op verzekeraar
Van onze verslaggever Ferry Haan
 
AMSTERDAM - De stichting Woekerpolis Claim zal verzekeringsmaatschappijen voor de rechter te slepen vanwege de hoge en onduidelijke kosten bij beleggingsverzekeringen, vaak gekoppeld aan hypotheken. De stichting die zondag is opgericht verwacht dat vooral bij polissen afgesloten tussen 1994 en 2002 veel schade is ontstaan.
 
Uitleg‘De tijd is rijp voor actie, zoals het aansprakelijk stellen van verzekeraars’, stelt Jeroen Wendelgelst , voorzitter van de Stichting Woekerpolis Claim (WPC). Vanaf vandaag heeft de stichting de website www.woekerpolisclaim.nl geopend waar gedupeerde polishouders een claim kunnen indienen. De kosten hiervan bedragen 29,95 euro, die geheel gebruikt worden om de stichting te financieren.
 
Volgens Wendelgelst, advocaat gespecialiseerd in consumentenrecht, is ‘ongeveer half Nederland’ gedupeerd door de praktijken bij beleggingspolissen. ‘Bij veel hypotheken en levenverzekeringen is een dergelijk beleggingsproduct betrokken. De helft van Nederland heeft een eigen huis, dus reken maar uit.’
 
Beleggingsverzekeringen liggen al enige tijd onder vuur van consumenten, de financieel toezichthouder AFM en de politiek. De kritiek richt zich op de ondoorzichtigheid, hoge kosten en risico's van het financiële product. Compensatieregelingen voor de klanten hebben de verzekeringsbranche tot nu toe ongeveer 160 miljoen euro gekost, zo bleek onlangs uit cijfers van Het Verbond van Verzekeraars. Een deel hiervan is veroorzaakt door een rekenfout in de programmatuur van de ING-bank, waardoor beleggers een verkeerd rendement kregen voorgeschoteld.
 
De schadeclaims tegen verzekeraars als Nationale Nederlanden, Interpolis, Allianz en Aegon kunnen in de honderden miljoenen lopen, verwacht de stichting WPC. Volgens Wendelgelst, hebben de verzekeraars vermoedelijk hun wettelijke informatieplicht en hun zorgplicht geschonden. Er moet volgens hem snel gehandeld worden omdat de claims anders verjaren. Binnen vijf jaar, na het ontstaan van de schade verjaart een dergelijke claim, dus vooral bij polissen die al zijn afgesloten, loopt de verjaringstermijn al. Beleggingsverzekeringen liggen volgens Wendelgelst al sinds 1995 onder vuur.
 
Vorige week nog kondigde een groep belangenverenigingen aan onderzoek te gaan doen naar beleggingsverzekeringen, waarbij de optie van een gang naar de rechter wordt bekeken. De initiators zijn de Consumentenbond, de Vereniging van Effectenbezitters, vergelijkingsbedrijf Independer.nl en Vereniging Eigen Huis.
 
Een oorzaak van schade bij de beleggingsverzekeringen gekoppeld aan hypotheken is, dat hypotheken vaak eerder worden afgelost dan de standaardtermijn van 30 jaar. Vaak moet dan ook de polis worden afgekocht en ontstaat schade, zegt Wendelgelst. De verzekeraars concentreren hun kosten in de eerste zeven jaar van een polis, waardoor de consument onevenredig wordt aangeslagen.
 
(c) de Volkskrant