Dexia verliest cassatiezaak
 
Door onze financiële redactie
 
Amsterdam, 28 maart. Bij aandelenlease is sprake van huurkoop en daarom moeten man en vrouw allebei hun handtekening onder een contract zetten. De kantonrechter in Amsterdam heeft daarom rechtsgeldig een effectenlease-overeenkomst tussen een echtpaar en de Belgische bank Dexia, eigenaar van Legiolease, vernietigd.
 
Dat heeft de Hoge Raad vanmorgen bepaald. Dexia was in cassatie gegaan, nadat het gerechtshof de uitspraak van de rechter had bevestigd. Als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad zijn volgens Dexia 5.300 contracten niet meer geldig en bedraagt de schade voor het bedrijf 32 miljoen euro. Door het ontbreken van de tweede handtekening moet Dexia nu de inleg inclusief rentekosten terugbetalen aan de deelnemers. Volgens belangenvereniging Leaseproces gaat het om 8.000 contracten, waarvan de eigenaren nu zelf een rechtszaak kunnen aanspannen.
 
De uitspraak is niet meer van belang voor de 165.000 gedupeerden die vorig jaar hebben ingestemd met de zogeheten Duisenbergschikking, waarbij alleen de restschulden werden kwijtgescholden. Zij hebben daardoor het recht op verdere genoegdoening verspeeld.
 
Tijdens de beurshausse eind jaren negentig belegden honderdduizenden Nederlanders met geleend geld in aandelen via leaseconstructies die de toenmalige Aegon-dochter Legiolease aanbood met namen als Winstverdriedubbelaar en Korting Kado Actie. Later werd Legiolease door Dexia overgenomen. Toen de beurskoersen kelderden kwamen veel beleggers in de problemen en bleven ze achter met grote schulden.
 
Eerder deze week werd bekend dat Dexia enige maanden geleden zijn vorderingen heeft verkocht aan het Ierse bedrijf Varde Investments. Dat heeft direct een incassobureau ingeschakeld om geld terug te eisen van klanten. Het gaat daarbij vooral om gedupeerden die nog vóór de Duisenbergschikking zijn ingegaan op een voorstel dat Dexia zelf deed en dat lager uitvalt. In totaal ging het daarbij om 68.000 gedupeerden, die daardoor hun restschuld niet in één keer maar in termijnen mochten afbetalen. Volgens belangenorganisatie Platform Aandelen Lease (PAL) eist het incassobureau de restschuld nu wel in één keer op en dreigt het met beslaglegging op eigendommen, zoals het eigen huis of de inboedel.
 
Copyright (C) NRC Handelsblad