Pijnlijke nederlaag Dexia
 
Van een onzer verslaggevers
 
       DEN HAAG – Voor duizenden beleggers in aandelenleaseproducten is een volledige financiele schadeloosstelling een stuk dichterbij gekomen. De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in ons land, bepaalde gisteren namelijk dat bij leasecontracten van Dexia Bank sprake is van huurkoop. Dat betekent dat deze overeenkomsten wettelijk pas geldig zijn als beide partners hun handtekening hebben gezet. Is dat niet gebeurd, dan kunnen de contracten vernietigd worden.
       Volgens Hendrik Jan Bos, één van de advocaten in de zaak van het echtpaar dat door de Hoge Raad in het gelijk werd gesteld, kunnen zo’n 8000 gedupeerde beleggers hun voordeel doen met de uitspraak. Topman Ben Knüppe van Dexia Nederland houdt het op 5300 klanten, die ’over een dag of tien’ een brief mogen verwachten. „Zij voldoen aan de criteria die hier zijn besproken en zij krijgen hun geld terug”, zei de ’teleurgestelde’ Knüppe. Hij schat de schade op €32 miljoen, boven op de circa €1 miljard die de affaire Dexia al gekost heeft.
       De criteria waar Knüppe op doelt, zijn dat het gaat om stellen die ten tijde van de leaseovereenkomst gehuwd of geregistreerd partner waren en dat zij binnen drie jaar na ondertekening om vernietiging van het contract hebben gevraagd. En zij moeten níét akkoord zijn gegaan met de Duisenbergregeling – een compromis dat in hun geval voorzag in het kwijtschelden van een eventuele restschuld. De Hoge Raad schaarde zich gisteren echter vierkant achter een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam (waartegen Dexia cassatie had aangetekend) en het advies dat de plaatsvervangend procureur-generaal eerder dit jaar uitbracht.

 
       Volgens de Vereniging Consument & Geldzaken heeft de uitspraak ook betrekking op mensen die bij de verzekeraar Aegon dergelijke beleggingsproducten afnamen.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.