Duisenberg hoopt op navolging in Dexia-schikking
 
AMSTERDAM (ANP) - De omvangrijke schikking die Dexia met zijn klanten wil treffen, moet voor andere financiële bedrijven de leidraad vormen. "Het is een algemene regeling voor alle beleggers. Ik hoop dat andere ondernemingen zich hierbij aansluiten." 
 
Dat zei bemiddelaar Wim Duisenberg vrijdag in een toelichting op het akkoord tussen Dexia en beleggers, dat onder zijn leiding tot stand is gekomen. De voormalige president van de Europese Centrale Bank is niet van plan om gesprekken te voeren met de andere verkopers van beleggingen met geleend geld. Al was het maar omdat hij geen carrière als bemiddelaar ambieert, zoals Duisenberg het zelf verwoordde. 
 
Duisenberg heeft er bewust voor gekozen om alleen te onderhandelen met Dexia. "Als je een bemiddelingspoging doet en er zitten te veel partijen aan tafel, dan is het uitzichtloos", verklaarde hij. Dexia was met afstand de grootste aanbieder van aandelenlease. 
 
Verzekeraar Aegon staat welwillend tegenover de voorzet die Duisenberg heeft gegeven. "We moeten het akkoord nog bestuderen, maar het past in de aanpak die we zelf hebben nagestreefd in de afgelopen jaren", aldus een woordvoerder. De problemen van het concern zijn beperkter. Aegon heeft minder leasebeleggingen verkocht en bouwde vaak een vangnet in om restschulden te voorkomen, net als Fortis. 
 
Niet alle beleggers zijn tevreden met het schikkingsvoorstel dat nu op tafel ligt. De belangenclubs voor gedupeerde beleggers Beursklacht en Payback noemen het compromis "schadelijk", omdat de problemen met aandelenlease niet tot op de bodem zijn uitgezocht. 
 
Initiatiefnemer Piet Koremans van het Platform Aandelenlease vindt dat hij het akkoord door zijn "strot geduwd krijgt". De schikking biedt een behoorlijke kwijtschelding van de restschulden, terwijl de rechtbank in diverse gevallen het hele beleggingscontract heeft teruggedraaid en beleggers hun volledige inleg terugkregen. "Dat is veel beter. Wij adviseren beleggers om gewoon naar de rechter te stappen." 
 
De partijen die het schikkingsvoorstel in elkaar hebben gezet, zien geen heil in verder geruzie voor de rechtbank. "Veel mensen weten nu waar ze aan toe zijn. Daarmee wordt veel maatschappelijke onrust voorkomen", aldus secretaris Jurjen Lemstra van de stichtingen Leaseverlies en Eegalease, die opkomen voor ontevreden beleggers. 
 
Ook Duisenberg toonde zich tevreden dat jarenlang gesteggel voor de rechtbank is voorkomen. Dat was voor hem een reden om de bemiddelingspoging te ondernemen, samen met de vrees voor reputatieschade voor de financiële markt in Nederland. 
 
Deze twee argumenten hebben hem over de streep getrokken. Want de gepensioneerde centraal bankier wees het verzoek van De Nederlandsche Bank om te bemiddelen in eerste instantie van de hand. "Het leek me een bijna onmogelijke opgave", legde Duisenberg uit. Vorige zomer strandde een poging van oud-Ombudsman Marten Oosting om de partijen op een lijn te krijgen. 
 
Zowel de vertegenwoordigers van beleggers als Dexia prezen de bemiddelaar met zijn succes. Duisenberg had een goede startpositie, omdat hij zijn gesprekken begon nadat Dexia en Aegon een onderling conflict over de verantwoordelijkheid voor de problemen hadden uitgevochten. "Toen die beer geschoten was, konden we verder praten met de beleggers", aldus topman Dirk Bruneel van Dexia Bank Nederland. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.