Schuldregistratie van gedupeerden Dexia geschrapt
Door een onzer redacteuren
 
Rotterdam, 29 mei. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) schrapt de negatieve aantekening achter de namen van gedupeerden van de zogeheten Legiolease-affaire, waarbij beleggers met geleend geld aandelen kochten en na afloop bleven zitten met een restschuld.
 
Het is voor het eerst dat het BKR besluit zijn registraties collectief bij te stellen. In totaal staan meer dan 300.000 personen geregistreerd met schulden door de affaire. Voor de wijziging moeten gedupeerden akkoord zijn gegaan met een schikkingsregeling of dat alsnog doen.
 
Veel van de gedupeerde beleggers hebben het zwaarste alarmsignaal achter hun naam staan in Tiel, de zogeheten 'code 3'. Die notering bemoeilijkt het aanvragen van krediet of een hypotheek. Hun schulden ontstonden toen de Belgische Dexia Bank openstaande schulden van Legiolease-beleggers ging vorderen na het instorten van de beurzen in 2001.
 
Duizenden investeerders dreigden naar de rechter te stappen, waarna Dexia onder leiding van Wim Duisenberg een schikking voorstelde. Die regeling houdt in dat gedupeerden van juridische stappen afzien, in ruil voor kwijtschelding van tweederde van hun restschuld. Die bleef echter wel als schuld geregistreerd in Tiel.
 
Het BKR besloot tot de wijziging naar aanleiding van de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, op 2 mei, dat het BKR de negatieve notering achter de naam van Piet Koremans, voorzitter van het Platform Aandelen Lease, moest weghalen. Ook de geschillencommissie van het BKR adviseerde dat de code voor beleggers die een schikking troffen ingetrokken moet worden. Inmiddels is bij 900 personen deze notering verwijderd.
 
Volgens Koremans, die beleggers namens zijn platform adviseert niet op voorhand in te stemmen met de schikking, is het BKR-besluit een geslaagde lobby van Dexia om meer particulieren over te halen akkoord te gaan met de Duisenberg-regeling. "Het BKR zegt altijd alleen te registreren.
Opeens gaat het bureau zelfstandig noteringen terugtrekken, dat is vreemd."
 
Een woordvoerster van Dexia spreekt Koremans tegen en zegt dat het besluit van het BKR zelfstandig is genomen, ook al heeft Dexia wel het voorstel gedaan. "Dit is een bijzondere situatie. Veel mensen hebben nu een onterechte notering en dat vinden wij oneerlijk." Volgens Koremans moeten particulieren niet zomaar akkoord gaan met de Duisenberg-regeling. "Ze moeten goed bekijken wat hen het meeste oplevert."
 
Copyright (C) NRC Handelsblad