‘Aan oplichters als Dexia betaal ik helemaal niets’
 
Door Henk Schol
 
Zaterdag 30 april 2005 - BREDA – Compromis of niet, wel of geen oud-president van de Nederlandsche Bank betrokken: Anneke Dalmulder gaat Dexia niets betalen. „Aan oplichters betaal ik niets.“
 
Anneke Dalmulder uit Zevenbergen is er nog verre van overtuigd dat het compromis met Dexia dat oud-bankpresident en voormalig president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg gisteren presenteerde, redelijk is.
 
Sterker: „Ik ga gewoon een rechtszaak beginnen.“
 
Dalmulder vertelde anderhalf jaar geleden uitvoerig in BN/DeStem hoe ze de erfenis van haar jong gestorven zuster volledig verloor en hoe ze eindigde met een verlies van ruim twee ton in euro’s. De Zevenbergse is één van de honderdduizenden die in de jaren negentig óf verblind raakten door de voorgespiegelde fantastische rendementen óf te goed van vertrouwen waren tegenover dikwijls niet geheel objectieve verkopers van aandelenleaseproducten.
 
Dalmulder vertrouwde de boel destijds. „Ik ben opgelicht. In het ergste geval zou ik alleen mijn inleg terugkrijgen, veertigduizend euro. Ik ben voorgelogen, want ik kreeg helemaal niets terug.“
 
Dus heeft Dalmulder tot op de dag van vandaag nog geen cent betaald om haar schuld van € 166.000 af te lossen. „Bij de eerste vordering heb ik mijn machtiging ingetrokken. En toen ze gingen dreigen met een rechtszaak, heb ik gezegd: Dat moet je vooral doen!“
 
Dalmulder ondervindt, behalve van haar spierziekte, nog steeds de gevolgen van de enorme spanningen die de aandelenlease-zaak ook in haar gezin teweeg bracht. „Je slaapt slecht. Je staat constant onder spanning. Als je nooit iets te maken hebt gehad met schulden, laat staan met deurwaarders, als je altijd alles keurig op tijd betaalt, dan is dit een regelrechte nachtmerrie.“
 
Zo’n vijftig tot zestig gedupeerden van Dexia in Zuid-West Nederland laten zich vertegenwoordiger door Harold Simonis, advocaat van kantoor Houben in Breda. Ook Simonis is nog verre van zeker van de redelijkheid van Duisenbergs voorstellen. Hij zegt: „Dit is alleen maar een eerste stap. Ik denk dat we daar, ook met collega’s, heel kritisch naar moeten kijken.“
 
Simonis constateert dat Duisenberg alleen de restantschulden, die overblijven na aftrek van de (oorspronkelijke) eigen inleg, deels - voor twee derde deel, tenzij de partner niet heeft meegetekend, dan helemaal - wil kwijtschelden.
 
„Ik heb al enkele uitspraken van rechtbanken in Breda en Bergen op Zoom die zeggen dat de bank de oorspronkelijke inleg plus wettelijke rente moet terugbetalen. Dat is andere koek. Ook het Hof in Den Bosch gaat die kant op. Het potje is van Dexia natuurlijk beperkt. De schulden lopen in de miljarden. We zijn nog lang niet klaar.“ Eerder deze week kwam naar buiten dat de hypotheeklease-gedupeerden - mensen die een extra hypotheek op hun huis namen om een eerste inleg te financieren - massaal akkoord zouden zijn met een aanbod van Dexia. Dat ontkent nu de stichting Leaseleed. Volgens de stichting zouden niet meer dan vier van de tien (van de ongeveer 450) op deze wijze gedupeerden akkoord zijn met de voorstellen van Dexia.
 
Copyright © 2005 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden