OM vervolgt handel met voorkennis in Kempen
Publicatiedatum: 31/3/2004

GERBEN VAN DER MAREL
 
AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt twee beleggers wegens handel met voorkennis in aandelen van zakenbank Kempen in 2001. Een derde verdachte wordt vervolgd wegens het tippen van voorkennis, zo bevestigt een woordvoerder van het OM. De verdachten - vader, zoon en dochter - ontkennen.
 
De Frans-Belgische bank Dexia bracht in mei 2001 een bod uit op de Amsterdamse zakenbank Kempen. Een dag voor de bekendmaking kocht de 62-jarige L.B. 6500 aandelen. Zijn zoon W.B. kocht 217 aandelen. Ze maakten volgens het OM respectievelijk euro 176.402 en euro 4163 winst op de belegging. Justitie vordert deze winsten terug.
 
De 38-jarige A.B., getrouwd met een oud-werknemer van Kempen, zou haar vader hebben getipt over de op handen zijnde overname. Hij zou de voorkennis gedeeld hebben met zijn zoon. Het komt zelden voor dat een tipgever wordt vervolgd. Waarom nu wel, wil het OM niet zeggen. De vrouw kan maximaal twee jaar celstraf krijgen.Voor dit delict geldt dezelfde strafmaat als voor handel met voorkennis. De oud-medewerker van Kempen wordt niet vervolgd. Hij is vooraf op de hoogte gebracht van de overnameplannen, maar het OM heeft geen bewijzen kunnen vinden dat hij zijn vrouw heeft ingelicht.
 
Het OM geeft maandag bij de zitting pas details over de bewijsvoering en het besluit de vrouw te vervolgen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed in december 2001 aangifte. In de zomer van 2003 legde het OM de laatste voorkenniszaak aan de rechter voor.
 
Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad