Een op acht aandelenleasers vecht door tegen Dexia
Het Financieele Dagblad 3 augustus 2007
VAN ONZE REDACTEUR
AMSTERDAM - Duizenden gedupeerden van constructies met aandelenlease weigeren de schikking te accepteren die is bedacht door wijlen Wim Duisenberg. Dexia heeft 24.700 brieven ontvangen van mensen die willen doorprocederen om een hogere vergoeding te krijgen.
In januari had het gerechtshof 190.000 klanten van Legio Lease tot 31 juli de tijd gegeven voor een opt-out. Het leeuwendeel valt nu onder Duisenberg, waarbij de klanten twee derde van hun restschuld en niets van hun inleg terugkrijgen.
Volgens Leaseproces, het bedrijf dat 16.000 van de 24.700 opt-out'ers vertegenwoordigt, is er bij de rechter veel meer te krijgen. 'Wij gaan nu procederen, we zijn er klaar voor. Het gaat er niet om of, maar hoeveel geld ze terugkrijgen', zegt directeur Ger van Dijk.
In recente vonnissen deelt de rechtbank de gedupeerden in categorieën in. Wat beleggers terugkrijgen hangt af van onder meer inkomen en beleggerservaring. 'Met dat model is meer dan 90% van mijn klanten beter af dan bij Duisenberg', voorspelt Van Dijk.
Dexia gaat in beroep tegen het categoriemodel, kondigt bestuursvoorzitter Ben Knüppe van Dexia aan. 'Wij accepteren dat niet', zegt Knüppe. 'Wij vinden dat Duisenberg een redelijke regeling is en dat is onderstreept door het Hof in Amsterdam.' Hij bestrijdt bovendien dat veel mensen beter af zijn.
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad
Veel slachtoffers Dexia schikken
De Telegraaf 3 augustus 2007
Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM – Het merendeel van de gedupeerden van de aandelenleaseaffaire bij Dexia kiest voor een schikking. Van de 190.000 mensen hebben zich er maar 24.700 afgemeld voor de Duisenbergregeling, een volgens critici te magere vergoeding. Dexia is tevreden. „Mensen laten geld lopen”, zeggen tegenstanders.
„Iedereen die zich via ons heeft afgemeld, is zo meteen beter af”, zegt directeur Ger van Dijk van Leaseproces, dat namens Dexiaslachtoffers procedeert. .
„Teleurstellend”, vindt Piet Koremans van Platform Aandelen Lease. „Het is onwetendheid. Organisaties als de onze konden de slachtoffers niet zo makkelijk bereiken als Dexia. Dat kon al zijn klanten gewoon een brief sturen, waarin staat ’neem die regeling, die is de beste’. Terwijl dat niet waar is.”
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.