Toezichthouder AMF kraakt aandelenlease.

Toezichthouder AMF kraakt aandelenlease.

Berichtdoor bewijzenteover » vr 28 okt 2005 19:44

Toezichthouder AFM kraakt aandelenlease

Geplaatst op Tuesday 28 October @ 09:27:28 GMT+1

Aanbieders van aandelenlease zijn op grote schaal in de fout gegaan bij het verkopen van beleggingsproducten. Toezichthouder AFM heeft minstens één bankverzekeraar op de vingers getikt voor een reeks overtredingen, zoals misleidende reclame, slechte voorlichting en gebrekkige bedrijfsvoering.

Oud-ombudsman Marten Oosting meent dat alle betrokkenen in het AFM-rapport hun eigen gelijk zullen zien.

Dat blijkt uit het rapport over aandelenlease (het beleggen met geleend geld) van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat maandag aan de Tweede Kamer is aangeboden. Uit het rapport is niet op te maken welke banken en verzekeraars de regels hebben overtreden, en welke sancties zijn opgelegd. De toezichthouder mag deze informatie niet naar buiten brengen.

Minister Zalm van Financiën had er bij de AFM op aangedrongen de openbare delen van het rapport ter beschikking te stellen aan de Geschillencommissie Aandelenlease. Deze door Zalm ingestelde commissie bemiddelt tussen aanbieders van aandelenlease en tienduizenden boze beleggers.

Het rapport van de AFM is uitermate kritisch over hoe de beleggingsproducten aan de man zijn gebracht. Volgens de toezichthouder zijn er grote fouten gemaakt in het naleven van de zorgplicht. Verkopers van beleggingsproducten zijn verplicht om een inschatting te maken van de financiële draagkracht van hun klanten. Dat gebeurde vaak niet. Ten onrechte, concludeert de AFM nu. Leaseconstructies zijn namelijk 'zeer risicovol' en slechts geschikt voor een zeer specifieke groep beleggers.

De AFM heeft meer verwijten. Zo hebben 'een of meer aanbieders' klanten niet de beste prijs gegeven bij het (ver)kopen van hun aandelen en zijn beleggers tegen de regels in via de telefoon gestrikt voor leasecontracten. Verder was in sommige gevallen niets geregeld voor het opzeggen van een contract.

Op het hoogtepunt van de markt, begin 2000, liepen 700 duizend aandelenlease-contracten met een waarde van 6,5 miljard euro. De grootste en meest agressieve aanbieder van aandelenlease-producten was Legio-Lease, dat inmiddels in handen is van het Belgische Dexia. Ook andere banken en verzekeraars als Aegon, Fortis, Levob, ING en Ohra verkochten aandelenleaseproducten.

Toen eind 2000 de beurskoersen kelderden, raakten veel leasebeleggers in financiële problemen. Zij dreigden niet alleen hun maandelijkse inleg te verliezen, maar ook met een grote schuld achter te blijven. Dit leidde tot grote ophef. Meer dan tachtigduizend boze klanten van Legio-Lease sloten zich aan bij de Stichting Leaseverlies, die namens al deze beleggers procedeert tegen Dexia.

Daarnaast proberen honderden boze beleggers op individuele basis hun gelijk te halen. Dit betekent een zware belasting van de rechterlijke macht en van de bestaande klachtenprocedures.

Oud-ombudsman Marten Oosting, voorzitter van de door Zalm in het leven geroepen geschillencommissie, noemt het rapport van de AFM 'ongemakkelijk', omdat onduidelijk blijft in welke gevallen de regels zijn geschonden. 'Alle belanghebbenden zullen het rapport in hun voordeel uitleggen.'

De inschatting van Oosting is terecht, blijkt uit een rondgang langs de belangrijke aanbieders en organisaties van gedupeerden. Zo laat Dexia weten dat het rapport niets aan de bestaande situatie verandert. De Stichting Leaseverlies ziet in het rapport van de toezichthouder echter het bewijs dat de bank inderdaad op grote schaal in de fout is gegaan: 'Dit is een enorme steun in de rug.' Bron: De Volkskrant.





http://www.fiscalistenonline.nl/modules ... le&sid=245
bewijzenteover
 

Berichtdoor pewi » vr 28 okt 2005 20:08

Bewijzen te over,
Dit is wel een heel oud bericht. Dinsdag 28 oktober, dat was in 2003
Geplaatst op Tuesday 28 October @ 09:27:28 GMT+1

Dit dateert uit de tijd dat Dexia en Leaseverlies nog lijnrecht tegenover elkaar stonden. Das erg lang geleden.
Vrgr Pewi.
pewi
 
Berichten: 167
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 21:00
Woonplaats: Limburg

Berichtdoor marjo » vr 28 okt 2005 21:41

goede avond,

ben het volledig met jullie eens kunnen wij dit niet gebruiken in veel van onze rechtzaken, daar dit bewijs is wat waarschijnlijk door de rechtelijke macht niet wordt ingezien.

Hoop dat dit weer een kleine doorbraak is
marjo
marjo
 
Berichten: 47
Geregistreerd: do 18 aug 2005 12:40
Woonplaats: velserbroek

Berichtdoor bewijzenteover » vr 28 okt 2005 22:30

Ja pewi dat klopt, maar het is op deze site pas op 28 oktober 2005 19:44 uur geplaatst. Ik wil hier alleen mee aangeven dat het bij sommige instanties nu pas begint door te dringen. Ze zijn naar mijn inzien nogal traag van gedachten.
bewijzenteover
 

Berichtdoor woest » za 29 okt 2005 9:27

AFM komt met nieuwe financiële bijsluiter

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een nieuwe financiële bijsluiter ontwikkeld die korter en overzichtelijker is. Hij bevat een risicometer waardoor de consument in een oogopslag kan zien hoe groot de risico’s van een financieel product zijn.
Dat heeft de toezichthouder vrijdag meegedeeld. In nieuwe verplichte waarschuwingszinnen voor reclames op radio, televisie en internet en in gedrukte media wordt een vereenvoudigde risicometer opgenomen.
De nieuwe bijsluiter is het resultaat van een evaluatie die de AFM vorig jaar uitvoerde onder aanbieders en consumenten die de bestaande sinds juli 2002 gebruiken. Daaruit bleek dat het document als ingewikkeld en onduidelijk werd ervaren. Na een consultatieperiode van zes weken stelt de AFM de nieuwe regels definitief vast.

De Telegraaf 28 oktober 2005
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor bewijzenteover » za 29 okt 2005 10:47

woest,
Leuk om te horen dat er eindelijk iets gedaan wordt zodat onze kinderen er in de toekomst niet ook nog eens worden ingeluisd. Alleen wij hebben er geen bal meer aan. Het geeft wel aan dat ze verdomd goed weten dat ze ons behoorlijk bezeikt hebben.
Groeten, Jac.
bewijzenteover
 

Berichtdoor woest » za 29 okt 2005 19:56

Ja, typisch Achter de Feiten aan Marcheren :wink: ; maar even serieus; onze kinderen zullen er nog lang de gevolgen van blijven voelen, als er geen genoegdoening komt,
groet van Woest
Laatst bijgewerkt door woest op za 29 okt 2005 20:46, in totaal 1 keer bewerkt.
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor bewijzenteover » za 29 okt 2005 20:20

Jazeker woest,
Daar heb je volkomen gelijk in. En dan zegt dat gepeupel in Den Haag ook nog; Jullie kinderen hebben de toekomst. Welke als ik vragen mag?
Zelfs al winnen we alle rechtzaken dan nog zullen ook onze kinderen er op achteruit gaan, met alle ellende die wij hebben ondervonden en nog ondervinden. :x Maar pakken zullen we de oplichters van Dexia en Aegon enz., al is het maar om ze die gore vuile oplichterijen in de toekomst te laten. In de afgrond drijven we dat zootje, en wel zo snel als maar mogelijk is.
Groeten, Jac.
bewijzenteover
 

Berichtdoor woest » za 29 okt 2005 20:57

Er wordt wel eens vergeten, dat wij niet alleen de inleg, de rente daarop, de restschuld, de rente op schulden (die we niet hadden hoeven hebben) opgehoest hebben, maar dat we van 'al dat geld' (het is mij in 1 contract voorgerekend - dat moest ten minste 70.000 gulden gaan opbrengen), dat wij dachten te sparen - nooit een cent gezien hebben. Als dexia (zonder hoofdletter) ons slechts de inleg & rente, rest'schuld' & rente en juridische kosten hoeft terug te betalen, komt ze goed weg, vind ik.

Maar maak je niet tè druk, denk aan je gezondheid, dat is d. niet waard. :wink:
Groet,
Woest
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor bewijzenteover » za 29 okt 2005 22:56

Inderdaad woest,
dexia zonder hoofdletter, want dat is dat gepeupel niet waard. :wink:
bewijzenteover
 

Berichtdoor Elias » wo 26 apr 2006 22:17

Hoe schijnheilig is en blijft AFM ???

AFM voorziet dalend vertrouwen in bank
De kwaliteit van de financiële dienstverlening in Nederland laat objectief gezien te wensen over. Zodra de consument hier achter komt, dreigt het vertrouwen in bijvoorbeeld banken en verzekeraars te kelderen. Die waarschuwing staat in het vandaag gepresenteerde jaarverslag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De financiële waakhond spreekt van een 'bijzondere paradox' waar het gaat om vertrouwen van consumenten in de financiële sector. De geleverde kwaliteit wordt als hoog ervaren, wat in 'schril contrast' staat met bevindingen van de AFM. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de dienstverlening 'voor verbetering vatbaar is'. De rooskleurige blik van de consument zou het gevolg zijn van een gebrek aan informatie. 'Zo hebben consumenten meestal geen idee wat de structuur en de omvang van de beloning van adviseurs is.'

Momenteel is nog 80 procent van de consumenten tevreden tot zeer tevreden over financiële diensten. Of dat percentage zo hoog blijft, is allerminst zeker. 'Als financieel dienstverleners willen voorkomen dat de beoordeling terugloopt dan zal de kwaliteit moeten verbeteren', zo meldt het verslag. Volgens de AFM is dit onvermijdelijk omdat mensen 'beter en eerder leren inschatten' wat de werkelijke kwaliteit van diensten is. 'Dit zou er toe kunnen leiden dat financieel consumenten in 2006 negatiever gaan oordelen over financieel dienstverleners.'

De positie van de consument verbetert doordat de sector door verschillende ontwikkelingen tot openheid wordt gedwongen. Zo werkt minister Zalm van Financiën aan de wettelijke plicht om duidelijkheid te geven over provisies. 'Daarnaast krijgen consumenten steeds meer middelen in handen om de kwaliteit van dienstverlening vroegtijdig te kunnen beoordelen, zoals vergelijkingsprogramma's op internet.' Ook toenemende aandacht van de media voor onoorbare praktijken zou een steentje bijdragen.

Vooral banken en verzekeraars blijken vooralsnog veel vertrouwen te genieten. Deze instellingen staan bij 93 procent van hun klanten 'volledig of overwegend' goed aangeschreven. Het vertrouwen in het eigen pensioenfonds ligt met 75 procent aanzienlijk lager. Ophef over de dekkingsgraad van de fondsen en recente versoberingen zouden daarvoor verklaringen bieden. De AFM benadrukt dat vertrouwen in financiële instellingen van groot belang is. 'Anders zou er geen moderne economie bestaan met fiduciair geld, vermogen en transacties.'

Uit het jaarverslag blijkt verder dat de financiële autoriteit vorig jaar tegen 114 instellingen maatregelen nam. Dat zijn er 27 meer dan in 2004. Zo werd 38 keer aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, waarvan 5 maal wegens handel met voorkennis. Ook zijn 19 boetes en 14 lasten onder dwangsom opgelegd. Andere maatregelen betroffen aanwijzingen, publiekelijke waarschuwingen, het intrekken van vergunningen en het aanstellen van een curator.

Sdu - Overheidsinformatie (26 april 2006)
Elias
 
Berichten: 214
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 22:40

Berichtdoor Janny » do 27 apr 2006 12:09

Wat of wie houd steeds de beschermende hand boven Dexia, welk duivels plan gaat er achter deze materie verborgen.?
Bestaat er in Nederland dan niemand die dit kan, of wil doorzien,

Soms komt bij mij de gedachte op, dat juist dexia, en daardoor de kleine man, gebruikt wordt om de aandacht van iets van wat nog smeriger is af te leiden, zodat die beerput verborgen en dicht kan blijven.
De tijd zal hoop ik helderheid geven.

Janny
Janny
 
Berichten: 263
Geregistreerd: do 18 aug 2005 13:21
Woonplaats: Drente

Berichtdoor Elias » vr 25 aug 2006 2:03

Uit de Parlementaire Nieuwsbrief:

Zalm: Geen toetsing van leenreclames
Reclames voor leningen kunnen niet vooraf worden getoetst door de waakhond AFM, zelfs niet als financiële instellingen daar zelf om vragen. Minister Zalm van Financiën negeert de roep van de Kamer om dergelijk toezicht, dat strijdig zou zijn met de vrijheid van meningsuiting.


Laat u niets wijsmaken:
Onder leiding en in opdracht van Zalm blijft AFM een dove, blinde waakhond aan een te korte ketting en mogen bedrijven als DSB e.d. ons dagelijks blijven misleiden en hersenspoelen. En vooral slachtoffers maken.
Treedt AFM dan achteraf wel adequaat op???
Make my day !!!
Elias
 
Berichten: 214
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 22:40

Berichtdoor pewi » vr 25 aug 2006 17:49

AFM waarschuwt weer voor malafide effectendiensten

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Beleggers moeten geen zaken doen met de aanbieder van effectendiensten Stockton. Het bedrijf, dat gevestigd is in Tsjechië, heeft geen vergunning om effectendiensten aan te bieden in Nederland, zo waarschuwde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) woensdag.
De toezichthouder is Stockton op het spoor gekomen na klachten van personen die telefonisch zijn benaderd door het bedrijf. Dinsdag nog waarschuwde de AFM naar aanleiding van zulke tips voor de effectenaanbieder New World Financial Europe.
Volgens een woordvoerder krijgt de AFM steeds meer tips van beleggers die een effectenbedrijf wantrouwen. "Misschien komt dat doordat we regelmatig waarschuwingen publiceren. Mensen raken zich ervan bewust wat wel en wat niet mag. Dat is een goede ontwikkeling."


Bron: artikel DFT
pewi
 
Berichten: 167
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 21:00
Woonplaats: Limburg


Keer terug naar Dexia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten

cron