U krijgt kennis van een vonnis dat u ongunstig overkomt

Het blijft een juridisch steekspel
Het onderstaande overzicht helpt om de rechten die je hebt (of niet) goed te gebruiken.
U krijgt kennis van een vonnis dat u ongunstig overkomt.
Indien u kennis krijgt van een vonnis dat niet tot uw volle tevredenheid is gewezen, is het nuttig dat u opnieuw overlegt met uw advocaat. Meestal zal uw advocaat reeds in zijn brief die hij u toestuurt met het vonnis, deze uitspraak toelichten en aanduiden of het vonnis rekening houdende met alle omstandigheden als gunstig dan wel als aanvaardbaar of ongunstig dient aanzien te worden. De kansen op beroep, de voordelen en nadelen verbonden aan dit beroep en de kostprijs voor het instellen van dit beroep worden u uitgelegd in de brief van uw advocaat ofwel in een bespreking op zijn kantoor. Laat uw advocaat tijdig weten of u al dan niet wenst beroep aan te tekenen.
Door beroep aan te tekenen wendt u een rechtsmiddel aan. Dit betekent dat u met een middel van het recht (meestal is dit een verzoekschrift met schriftelijke argumentatie) tracht een gewezen uitspraak ongedaan te maken. Andere rechtsmiddelen zijn verzet (tegen een verstekvonnis), derdenverzet (dit is een verzet van iemand die belang heeft bij de uitspraak zonder rechtstreeks partij te zijn in het geschil) en cassatie (dit is een voorziening tot verbreking van een definitieve uitspraak in de regel wegens wetschending of procedurefouten).
U krijgt kennis van een vonnis dat u gunstig overkomt
Uw advocaat zal u een kopie van het vonnis overmaken en u dit uitleggen. Let wel, de tegenpartij kan tegen een gunstig vonnis beroep aantekenen. Om de termijn van beroep te doen lopen kan u uw advocaat vragen om het vonnis te laten betekenen. Door de betekening begint de termijn van beroep te lopen. Meestal is dit in burgerlijke zaken 1 maand, al zijn er in een aantal gevallen ook kortere termijnen. Men kan als advocaat ook een verklaring van berusting ondertekenen. Door deze verklaring te ondertekenen ziet men af van hoger beroep.
Indien het vonnis definitief geworden is, dus niet meer vatbaar voor verdere aanvechting (door een rechtsmiddel), kan het worden uitgevoerd.
In de regel zal de partij die een gunstig vonnis bekomen heeft de verliezende partij verzoeken gevolg te geven aan de veroordeling. Wordt dit niet minnelijk nagekomen dan kan het vonnis worden uitvoert met de wettelijke middelen van ten uitvoerlegging. De wet alleen bepaalt de wijze waarop een vonnis mag worden uitgevoerd. Bij de uitvoering heeft ook de partij tegen wie uitgevoerd wordt rechten.
Wat is de betekening
Een dagvaarding en een vonnis worden betekend door een gerechtsdeurwaarder. Een betekening is een officiële kennisgave. Wanneer u in persoon werd betekend wil dit zeggen dat de gerechtsdeurwaarder met u persoonlijk heeft aangetroffen bij het overhandigen van de dagvaarding of het vonnis. Indien u niet aanwezig bent op het ogenblik dat de gerechtsdeurwaarder aanbelt, wordt een kopie van het document in uw brievenbus gedeponeerd en krijgt u nadien een aangetekend schrijven met melding dat u een kopij kan komen afhalen op het kantoor van de gerechtsdeurwaarder indien u dit wenst.
Door de betekening van een dagvaarding bent u officieel op de hoogte gesteld dat u wordt opgeroepen voor de rechtbank, waardoor u een advocaat kunt raadplegen.
Tussen de dag van de betekening van de dagvaarding en de dag waarop een zaak voorkomt zijn er in de regel minstens 8 dagen. In kortgeding of wanneer de rechtbank op grond van uiterste hoogdringendheid verlof (machtiging) verleent om deze termijn in te korten, zal deze termijn korter zijn.
Door de betekening van het vonnis begint de termijn van verzet en beroep te lopen. Rechtsmiddelen zoals verzet en beroep dienen binnen deze termijn worden ingesteld. Deze termijn verschilt volgens de aard van de zaak.
Een verklaring van berusting wordt meestal opgesteld om de kosten van een betekening te vermijden. Een partij heeft immers pas zekerheid dat haar vonnis definitief is van zodra de termijn verstreken is om een rechtsmiddel in te stellen. De termijn om een rechtsmiddel in te stellen loopt in de regel pas vanaf de betekening. Zonder betekening of berusting is men derhalve vaak niet zeker over het definitief karakter van de uitspraak.
Wat betekent gezag van gewijsde?
Eens een zaak definitief geworden is (en dus niet meer vatbaar is voor een rechtsmiddel zoals hoger beroep) kan men niet opnieuw de zelfde zaak aan de zelfde of aan een andere rechter voorleggen. Men kan geen tweemaal uitspraak doen over dezelfde zaal. Men zegt dan dat de zaak gezag van gewijsde heeft gekregen. Dit wil duidelijker zeggen dat er in deze zaak recht werd gewezen en dat aan het gezag hiervan niet meer kan worden afgeweken.
Wat betekent kracht van gewijsde?
Wanneer een zaak niet meer vatbaar is voor een rechtsmiddel zoals hoger beroep, verzet of cassatie zegt men dat de uitspraak definitief is en dus kracht van gewijsde heeft. Dit wil zeggen dat recht is gewezen waardoor desnoods met kracht de uitspraak definitief kan uitgevoerd.
Een verklaring van berusting wordt meestal opgesteld om de kosten van een betekening te vermijden. Een partij heeft immers pas zekerheid dat haar vonnis definitief is van zodra de termijn verstreken is om een rechtsmiddel in te stellen. De termijn om een rechtsmiddel in te stellen loopt in de regel pas vanaf de betekening. Zonder betekening of berusting is men derhalve vaak niet zeker over het definitief karakter van de uitspraak.
Wat is een rechtsmiddel?
Door beroep aan te tekenen wendt u een rechtsmiddel aan. Dit betekent dat u met een middel van het recht (meestal is dit een verzoekschrift met schriftelijke argumentatie) tracht een gewezen uitspraak ongedaan te maken. Andere rechtsmiddelen zijn verzet (tegen een verstekvonnis), derdenverzet (dit is een verzet van iemand die belang heeft bij de uitspraak zonder rechtstreeks partij te zijn in het geschil) en cassatie (dit is een voorziening tot verbreking van een definitieve uitspraak in de regel wegens wetschending of procedurefouten).
Wat is een verklaring van berusting?
Wie een verklaring van berusting ondertekent verklaart dat hij berust in de uitspraak. Berusten betekent hier, het niet verder aanvechten van het vonnis met een rechtsmiddel zoals beroep, verzet of cassatie. Door deze verklaring te ondertekenen wordt de uitspraak definitief. Op een verklaring van berusting kan men niet terugkomen. Wanneer er na een verklaring van berusting toch een rechtsmiddel wordt aangewend zal de wederpartij met succes het rechtsmiddel kunnen aanvechten.
Een verklaring van berusting kan evenwel voorwaardelijk worden gesteld.
Zo kan u beslissen te berusten voor zover de andere partij ook berust. Indien de tegenpartij dan niet zou berusten zou u nog steeds ook beroep kunnen aantekenen.
Een verklaring van berusting wordt meestal opgesteld om de kosten van een betekening te vermijden.
Een partij heeft immers pas zekerheid dat haar vonnis definitief is van zodra de termijn verstreken is om een rechtsmiddel in te stellen. De termijn om een rechtsmiddel in te stellen loopt in de regel pas vanaf de betekening.
Zonder betekening of berusting is men derhalve vaak niet zeker over het definitief karakter van de uitspraak.
De tegenpartij gaat in beroep
In burgerlijke zaken kan u na een eerste vonnis vernemen via een gerechtsbrief (een aangetekende brief toegezonden door de rechtbank) dat uw wederpartij beroep aantekent. In deze zending zal u het rekwest tot hoger beroep (of het verzoekschrift tot hoger beroep) vinden. Hierin worden de argumenten uiteengezet waarop de wederpartij zich beroept om de eerste beslissing aan te vechten. Normaal heeft uw advocaat een zelfde zending ontvangen.
Toch is het aangewezen dat u onmiddellijk contact opneemt met uw advocaat ter bespreking van de door u in temen strategie in graad van beroep.
U kan tegen dit beroep niet alleen verweer voeren en trachten het beroep te laten afwijzen ter bevestiging van het eerste voor u bv. gunstige vonnis, maar u kan ook incidenteel beroep aantekenen.
In het verzoekschrift zal ook een datum vermeld staan waarop de zaak wordt ingeleid. De inleidingdatum van een zaak is de datum waarop de zaak wordt aangevat. Principieel wordt op die dag nog niet gepleit. Wel kunnen er dan veelal reeds afspraken worden gemaakt over de conclusietermijnen, bijvoorbeeld door een procedurekalender af te spreken.
Concreet betekent dit dat de partijen onder toezicht van de rechtbank afspraken maken tegen wanneer zij hun schriftelijke argumentatie zullen uitwisselen en deponeren op de rechtbank. In een aantal gevallen zal de rechtbank reeds een pleitdatum vastleggen. De partij die het beroep instelt wordt de appellant of eiser in beroep geheten. De partij tegen wie beroep wordt ingesteld, wordt de geïntimeerde (en niet de geïntimideerde) of verweerder in beroep geheten.
Wat is incidenteel beroep
In de regel wordt beroep ingesteld middels een verzoekschrift opgesteld door een advocaat. De partij die met het beroep van een partij geconfronteerd wordt kan evenzeer eisen dat de aanvochten beslissing wordt gewijzigd in haar voordeel. Dit gebeurt door een incidenteel beroep (of tegenberoep). Het incidenteel beroep wordt geformuleerd in de beroepsconclusie. Dit is het schriftelijk verweer in antwoord op het verzoekschrift tot beroep (of het beroepsrekwest) uitgaande van de eiser in beroep (de appellant).
Wat is het verschil tussen een vonnis, een arrest en een beschikking
Een beschikking is een beslissing van een rechtbank.
Een vonnis is een rechterlijke uitspraak gewezen door een lagere rechtbank op het niveau van een gerechtelijk arrondissement (rechtbank eerste aanleg, Arbeidsrechtbank, Rechtbank van Koophandel, Arrondissementsrechtbank, Correctionele rechtbank, Politierechtbank) of een kanton (Vrederechter).
Een arrest is een rechterlijke uitspraak van een hoger rechtscollege op het niveau van het rechtsgebied (Hoven van Beroep en Arbeidshoven), de provincie (Hoven van Assisen), op het niveau van de federale overheid (Hof van Cassatie, Raad van State, Arbitragehof) of op international niveau (bv. Hof van de rechten van de mens).
Het onderstaande overzicht helpt om de rechten die je hebt (of niet) goed te gebruiken.
U krijgt kennis van een vonnis dat u ongunstig overkomt.
Indien u kennis krijgt van een vonnis dat niet tot uw volle tevredenheid is gewezen, is het nuttig dat u opnieuw overlegt met uw advocaat. Meestal zal uw advocaat reeds in zijn brief die hij u toestuurt met het vonnis, deze uitspraak toelichten en aanduiden of het vonnis rekening houdende met alle omstandigheden als gunstig dan wel als aanvaardbaar of ongunstig dient aanzien te worden. De kansen op beroep, de voordelen en nadelen verbonden aan dit beroep en de kostprijs voor het instellen van dit beroep worden u uitgelegd in de brief van uw advocaat ofwel in een bespreking op zijn kantoor. Laat uw advocaat tijdig weten of u al dan niet wenst beroep aan te tekenen.
Door beroep aan te tekenen wendt u een rechtsmiddel aan. Dit betekent dat u met een middel van het recht (meestal is dit een verzoekschrift met schriftelijke argumentatie) tracht een gewezen uitspraak ongedaan te maken. Andere rechtsmiddelen zijn verzet (tegen een verstekvonnis), derdenverzet (dit is een verzet van iemand die belang heeft bij de uitspraak zonder rechtstreeks partij te zijn in het geschil) en cassatie (dit is een voorziening tot verbreking van een definitieve uitspraak in de regel wegens wetschending of procedurefouten).
U krijgt kennis van een vonnis dat u gunstig overkomt
Uw advocaat zal u een kopie van het vonnis overmaken en u dit uitleggen. Let wel, de tegenpartij kan tegen een gunstig vonnis beroep aantekenen. Om de termijn van beroep te doen lopen kan u uw advocaat vragen om het vonnis te laten betekenen. Door de betekening begint de termijn van beroep te lopen. Meestal is dit in burgerlijke zaken 1 maand, al zijn er in een aantal gevallen ook kortere termijnen. Men kan als advocaat ook een verklaring van berusting ondertekenen. Door deze verklaring te ondertekenen ziet men af van hoger beroep.
Indien het vonnis definitief geworden is, dus niet meer vatbaar voor verdere aanvechting (door een rechtsmiddel), kan het worden uitgevoerd.
In de regel zal de partij die een gunstig vonnis bekomen heeft de verliezende partij verzoeken gevolg te geven aan de veroordeling. Wordt dit niet minnelijk nagekomen dan kan het vonnis worden uitvoert met de wettelijke middelen van ten uitvoerlegging. De wet alleen bepaalt de wijze waarop een vonnis mag worden uitgevoerd. Bij de uitvoering heeft ook de partij tegen wie uitgevoerd wordt rechten.
Wat is de betekening
Een dagvaarding en een vonnis worden betekend door een gerechtsdeurwaarder. Een betekening is een officiële kennisgave. Wanneer u in persoon werd betekend wil dit zeggen dat de gerechtsdeurwaarder met u persoonlijk heeft aangetroffen bij het overhandigen van de dagvaarding of het vonnis. Indien u niet aanwezig bent op het ogenblik dat de gerechtsdeurwaarder aanbelt, wordt een kopie van het document in uw brievenbus gedeponeerd en krijgt u nadien een aangetekend schrijven met melding dat u een kopij kan komen afhalen op het kantoor van de gerechtsdeurwaarder indien u dit wenst.
Door de betekening van een dagvaarding bent u officieel op de hoogte gesteld dat u wordt opgeroepen voor de rechtbank, waardoor u een advocaat kunt raadplegen.
Tussen de dag van de betekening van de dagvaarding en de dag waarop een zaak voorkomt zijn er in de regel minstens 8 dagen. In kortgeding of wanneer de rechtbank op grond van uiterste hoogdringendheid verlof (machtiging) verleent om deze termijn in te korten, zal deze termijn korter zijn.
Door de betekening van het vonnis begint de termijn van verzet en beroep te lopen. Rechtsmiddelen zoals verzet en beroep dienen binnen deze termijn worden ingesteld. Deze termijn verschilt volgens de aard van de zaak.
Een verklaring van berusting wordt meestal opgesteld om de kosten van een betekening te vermijden. Een partij heeft immers pas zekerheid dat haar vonnis definitief is van zodra de termijn verstreken is om een rechtsmiddel in te stellen. De termijn om een rechtsmiddel in te stellen loopt in de regel pas vanaf de betekening. Zonder betekening of berusting is men derhalve vaak niet zeker over het definitief karakter van de uitspraak.
Wat betekent gezag van gewijsde?
Eens een zaak definitief geworden is (en dus niet meer vatbaar is voor een rechtsmiddel zoals hoger beroep) kan men niet opnieuw de zelfde zaak aan de zelfde of aan een andere rechter voorleggen. Men kan geen tweemaal uitspraak doen over dezelfde zaal. Men zegt dan dat de zaak gezag van gewijsde heeft gekregen. Dit wil duidelijker zeggen dat er in deze zaak recht werd gewezen en dat aan het gezag hiervan niet meer kan worden afgeweken.
Wat betekent kracht van gewijsde?
Wanneer een zaak niet meer vatbaar is voor een rechtsmiddel zoals hoger beroep, verzet of cassatie zegt men dat de uitspraak definitief is en dus kracht van gewijsde heeft. Dit wil zeggen dat recht is gewezen waardoor desnoods met kracht de uitspraak definitief kan uitgevoerd.
Een verklaring van berusting wordt meestal opgesteld om de kosten van een betekening te vermijden. Een partij heeft immers pas zekerheid dat haar vonnis definitief is van zodra de termijn verstreken is om een rechtsmiddel in te stellen. De termijn om een rechtsmiddel in te stellen loopt in de regel pas vanaf de betekening. Zonder betekening of berusting is men derhalve vaak niet zeker over het definitief karakter van de uitspraak.
Wat is een rechtsmiddel?
Door beroep aan te tekenen wendt u een rechtsmiddel aan. Dit betekent dat u met een middel van het recht (meestal is dit een verzoekschrift met schriftelijke argumentatie) tracht een gewezen uitspraak ongedaan te maken. Andere rechtsmiddelen zijn verzet (tegen een verstekvonnis), derdenverzet (dit is een verzet van iemand die belang heeft bij de uitspraak zonder rechtstreeks partij te zijn in het geschil) en cassatie (dit is een voorziening tot verbreking van een definitieve uitspraak in de regel wegens wetschending of procedurefouten).
Wat is een verklaring van berusting?
Wie een verklaring van berusting ondertekent verklaart dat hij berust in de uitspraak. Berusten betekent hier, het niet verder aanvechten van het vonnis met een rechtsmiddel zoals beroep, verzet of cassatie. Door deze verklaring te ondertekenen wordt de uitspraak definitief. Op een verklaring van berusting kan men niet terugkomen. Wanneer er na een verklaring van berusting toch een rechtsmiddel wordt aangewend zal de wederpartij met succes het rechtsmiddel kunnen aanvechten.
Een verklaring van berusting kan evenwel voorwaardelijk worden gesteld.
Zo kan u beslissen te berusten voor zover de andere partij ook berust. Indien de tegenpartij dan niet zou berusten zou u nog steeds ook beroep kunnen aantekenen.
Een verklaring van berusting wordt meestal opgesteld om de kosten van een betekening te vermijden.
Een partij heeft immers pas zekerheid dat haar vonnis definitief is van zodra de termijn verstreken is om een rechtsmiddel in te stellen. De termijn om een rechtsmiddel in te stellen loopt in de regel pas vanaf de betekening.
Zonder betekening of berusting is men derhalve vaak niet zeker over het definitief karakter van de uitspraak.
De tegenpartij gaat in beroep
In burgerlijke zaken kan u na een eerste vonnis vernemen via een gerechtsbrief (een aangetekende brief toegezonden door de rechtbank) dat uw wederpartij beroep aantekent. In deze zending zal u het rekwest tot hoger beroep (of het verzoekschrift tot hoger beroep) vinden. Hierin worden de argumenten uiteengezet waarop de wederpartij zich beroept om de eerste beslissing aan te vechten. Normaal heeft uw advocaat een zelfde zending ontvangen.
Toch is het aangewezen dat u onmiddellijk contact opneemt met uw advocaat ter bespreking van de door u in temen strategie in graad van beroep.
U kan tegen dit beroep niet alleen verweer voeren en trachten het beroep te laten afwijzen ter bevestiging van het eerste voor u bv. gunstige vonnis, maar u kan ook incidenteel beroep aantekenen.
In het verzoekschrift zal ook een datum vermeld staan waarop de zaak wordt ingeleid. De inleidingdatum van een zaak is de datum waarop de zaak wordt aangevat. Principieel wordt op die dag nog niet gepleit. Wel kunnen er dan veelal reeds afspraken worden gemaakt over de conclusietermijnen, bijvoorbeeld door een procedurekalender af te spreken.
Concreet betekent dit dat de partijen onder toezicht van de rechtbank afspraken maken tegen wanneer zij hun schriftelijke argumentatie zullen uitwisselen en deponeren op de rechtbank. In een aantal gevallen zal de rechtbank reeds een pleitdatum vastleggen. De partij die het beroep instelt wordt de appellant of eiser in beroep geheten. De partij tegen wie beroep wordt ingesteld, wordt de geïntimeerde (en niet de geïntimideerde) of verweerder in beroep geheten.
Wat is incidenteel beroep
In de regel wordt beroep ingesteld middels een verzoekschrift opgesteld door een advocaat. De partij die met het beroep van een partij geconfronteerd wordt kan evenzeer eisen dat de aanvochten beslissing wordt gewijzigd in haar voordeel. Dit gebeurt door een incidenteel beroep (of tegenberoep). Het incidenteel beroep wordt geformuleerd in de beroepsconclusie. Dit is het schriftelijk verweer in antwoord op het verzoekschrift tot beroep (of het beroepsrekwest) uitgaande van de eiser in beroep (de appellant).
Wat is het verschil tussen een vonnis, een arrest en een beschikking
Een beschikking is een beslissing van een rechtbank.
Een vonnis is een rechterlijke uitspraak gewezen door een lagere rechtbank op het niveau van een gerechtelijk arrondissement (rechtbank eerste aanleg, Arbeidsrechtbank, Rechtbank van Koophandel, Arrondissementsrechtbank, Correctionele rechtbank, Politierechtbank) of een kanton (Vrederechter).
Een arrest is een rechterlijke uitspraak van een hoger rechtscollege op het niveau van het rechtsgebied (Hoven van Beroep en Arbeidshoven), de provincie (Hoven van Assisen), op het niveau van de federale overheid (Hof van Cassatie, Raad van State, Arbitragehof) of op international niveau (bv. Hof van de rechten van de mens).