Zalm, Zalm, Zalm

Zalm, Zalm, Zalm

Berichtdoor saabine95 » di 17 okt 2006 10:30

Zalm waarschuwt voor beleggingspolissen
ANP


DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën wil dat de verzekeringsbranche maatregelen neemt om beleggingspolissen te verbeteren. In een brief aan de Tweede Kamer noemt hij het resultaat van een onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hiernaar heeft gedaan ‘zorgwekkend’.



UitlegVolgens het onderzoek, dat Zalm naar de Kamer heeft gestuurd, zijn beleggingsverzekeringen complex, ondoorzichtig en te duur en geven de verzekeraars hun klanten te weinig en soms onjuiste informatie
saabine95
 
Berichten: 58
Geregistreerd: di 27 sep 2005 12:48

Berichtdoor impact » di 17 okt 2006 11:26

..
Laatst bijgewerkt door impact op zo 22 okt 2006 18:15, in totaal 1 keer bewerkt.
impact
 

Berichtdoor saabine95 » wo 18 okt 2006 11:51

Zalm hekelt dure polis hypotheken
Van onze verslaggever


AMSTERDAM - Minister Zalm van Financiën slaat alarm over beleggingsverzekeringen. Hij noemt de uitkomsten van een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de kosten en opbrengsten van de populaire financiële producten ‘zorgwekkend’, en dreigt de verzekeringssector met extra wetgeving.


UitlegHet AFM-onderzoek is geheim, maar Zalm heeft de belangrijkste conclusies in een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De financiële toezichthouder noemt de producten complex en ondoorzichtig en de informatieverstrekking onvoldoende. Bovendien wordt een belangrijk deel van het ingelegde geld niet belegd: dit verdwijnt in de zakken van de verzekeraar en de tussenpersoon.

Beleggingsverzekeringen worden in de regel verkocht in combinatie met een hypotheek. Het resultaat van die combinatie is een beleggingshypotheek. Het geld dat in de verzekering wordt gestopt is bedoeld om kapitaal op te bouwen, waarmee aan het einde van de looptijd een deel van de hypotheekschuld afgelost kan worden. Honderdduizenden Nederlanders hebben een hypotheek met daaraan gekoppeld een beleggingsverzekering.

De AFM deed een steekproef bij vier verzekeraars die beleggingsverzekeringen aanbieden. Zij werkten vrijwillig mee, onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven. Zalm zegt die afspraak te willen eerbiedigen, en houdt het rapport onder de pet. Hij wil de verzekeringssector de gelegenheid zelf orde op zaken te stellen, maar is bereid aanvullende wetgeving op te stellen als dat niet voldoende is. ‘Deze producten verdienen de volle aandacht van het kabinet’, aldus de minister.

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, de brancheclub van verzekeraars, zegt blij te zijn dat de sector eerst de ruimte krijgt om de transparantie te verbeteren. Een halfjaar geleden is op initiatief van het Verbond een commissie ingesteld, onder leiding van de voormalige minister van Justitie Job de Ruiter, die aanbevelingen moet doen om de transparantie te verbeteren. De commissie komt voor het einde van het jaar met aanbevelingen.

De grootste oppositiepartij PvdA vindt dat Zalm rijkelijk laat komt met zijn waarschuwingen. ‘Het lijkt er toch wel sterk op dat hij vlak voor de verkiezingen zijn straatje probeert schoon te vegen’, zegt het Kamerlid Heemskerk. ‘De Ruiter moet schoon schip maken. Dat betekent dus geen zelfregulering. Zijn aanbevelingen mogen niet vrijblijvend zijn, en de aanbevelingen moeten wat mij betreft door de AFM worden gehandhaafd.’
saabine95
 
Berichten: 58
Geregistreerd: di 27 sep 2005 12:48

Berichtdoor exfortisklant » wo 18 okt 2006 22:08

De AFM deed een steekproef bij vier verzekeraars die beleggingsverzekeringen aanbieden. Zij werkten vrijwillig mee, onder de voorwaarde dat ze anoniem zouden blijven. Zalm zegt die afspraak te willen eerbiedigen, en houdt het rapport onder de pet. Hij wil de verzekeringssector de gelegenheid zelf orde op zaken te stellen, maar is bereid aanvullende wetgeving op te stellen als dat niet voldoende is. ‘Deze producten verdienen de volle aandacht van het kabinet’, aldus de minister.


Ik denk dat hier bedrijven bij zitten die al eerder hun klanten hebben belazerd met aandelen-oplichtings-producten.
exfortisklant
 
Berichten: 1
Geregistreerd: vr 2 dec 2005 21:32

Berichtdoor an » zo 26 nov 2006 23:16

Zalm vertrekt voordat het nog harder gaat stinken!

http://www.ad.nl/binnenland/article846150.ece
an
 
Berichten: 17
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 23:50

Berichtdoor saabine95 » ma 27 nov 2006 10:39

Zalms erfenis
Na de vorming van een nieuw kabinet verlaat Gerrit Zalm de politiek, hij wil het bedrijfsleven in. Na de bekendmaking van zijn besluit oogstte hij van vriend en vijand niets dan lof. Hij laat na twaalf jaar Financiën en de Staat achter met een begrotingsoverschot, heeft een ‘Zalmnorm’ opgesteld voor een gezond begrotingsbeleid, die niet zo snel overboord gezet zal worden. (FD, p.1 - Tel, p.1 – VK, p.1)
saabine95
 
Berichten: 58
Geregistreerd: di 27 sep 2005 12:48

Berichtdoor saabine95 » do 30 nov 2006 10:19

Verzekeraars beleggen 40% hypotheek niet
Verzekeraars beleggen gemiddeld zestig cent van elke euro inleg voor klanten met een beleggingshypotheek. De overige veertig cent dienen als premie voor overlijdensrisicoverzekering en als kostendekking voor verzekeraars en tussenpersonen.

Dossier: Beleggingshypotheken



Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het Verbond van Verzekeraars (VvV). Het is voor het eerst dat de branche cijfers publiceert over de kosten van beleggingshypotheken. VvV-directeur Richard Weurding geeft de cijfers in een interview met deze krant.

Toch is het volgens Richard Weurding van het Verbond niet onvoordelig om voor een beleggingshypotheek te kiezen

Richard Weurding in gesprek met Bas van Werven


Consumentenorganisaties, belangengroepen en advocaten gissen al maanden naar de kosten die verzekeraars aftrekken van het geld dat ze voor klanten beleggen voor de aflossing van een woninghypotheek of een appeltje voor de dorst.

Volgens het VvV wordt gemiddeld 15% tot 20% van de inleg van een beleggingshypotheek afgetrokken als premie voor overlijdensrisicoverzekering. Een vijfde tot een kwart gaat op aan kosten voor verzekeraars, tussenpersonen en banken. Daarbij gaat het om provisies en kosten voor administratie en beleggingsbeheer. Ter vergelijking: beheerders van aandelenbeleggingsfondsen vragen tussen de 1% en 2% kostenvergoeding.

Brandpunt

Beleggingsproducten van verzekeraars staan in het brandpunt van het nieuws sinds de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hierover enkele maanden geleden een hard oordeel velde. Deze producten zijn complex, ondoorzichtig en relatief duur, stelt de AFM op basis van een steekproef.

Verkopende partijen handelen maar in beperkte mate in het belang van de belegger. Informatieverstrekking is onvolledig, ontoereikend en niet altijd juist, aldus de toezichthouder. De AFM en de vier onderzochte verzekeraars willen niet openbaar maken om welke kosten het gaat en hoe hoog deze zijn. Nu doet de koepel dat voor de branche als geheel.

Sinds het AFM-rapport inventariseren belangenorganisaties en advocaten hoeveel consumenten mogelijk schadeclaims willen indienen bij verzekeraars. VvV-directeur Weurding vindt dat deze advocaten 'te ver doorschieten'. 'Ze staan likkebaardend in de rij met claims variërend van honderden miljoenen euro's tot soms wel een miljard. Die conclusie is veel te voorbarig en te generiek. Je zult het van geval tot geval moeten bekijken', zegt hij. Weurding vindt dat verzekeraars geprognosticeerde beleggingsrendementen volledig moeten uitkeren als hun raming achteraf juist blijkt te zijn.

'De klantofferte is bepalend', stelt hij. 'Als daarin een bepaald rendement is voorgespiegeld dat wordt gerealiseerd, mag de klant de verzekeraar daaraan houden. Afspraak is afspraak.' Die uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben, zegt directeur Edmond Hilhorst van Independer, de vergelijkingssite voor financiële producten. 'Verzekeraars die de beheerkosten van beleggingen niet in mindering hebben gebracht op die prognoses, hebben dan een probleem. Dat zijn hele hoge bedragen.'

Hilhorst is niet verbaasd over het percentage kosten dat verzekeraars in rekening brengen. 'Het sluit aan bij onze jaarlijkse onderzoeken. Die wijzen uit dat grofweg de helft van het rendement opgaat aan kosten.' VvV-voorman Weurding zegt dat zijn sector de consument meer inzicht wil geven in de kosten van beleggingsverzekeringen. Wel wil hij eerst laten onderzoeken of de klant wel geholpen is met meer kostendetails.

LEON WILLEMS

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad
saabine95
 
Berichten: 58
Geregistreerd: di 27 sep 2005 12:48


Keer terug naar Dexia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gasten

cron