Belangenbehartigers vragen oordeel Hoge Raad

Belangenbehartigers vragen oordeel Hoge Raad

Berichtdoor Piet » zo 2 dec 2007 0:05

Dit is een origineel persbericht.
PERSBERICHT

Belangenbehartigers aandelenlease-gedupeerden vragen oordeel Hoge Raad.

Uitspraak moet eind maken aan overbelasting rechterlijk apparaat en onzekerheid van betrokken partijen.

Amsterdam, 1 december 2007

De belangenbehartigers van circa 60.000 aandelenlease-gedupeerden hebben bij de Procureur Generaal bij de Hoge Raad op 30 november 2007 een verzoek ingediend tot het instellen van Cassatie in het belang der wet. Cassatie in het belang der wet is een zelden gebruikt rechtsmiddel. Hierin wordt de Hoge Raad gevraagd duidelijkheid te verschaffen omtrent een kwestie waarover de rechters in ons land onderling sterk verdeeld zijn.

Het gaat om het grootste financiële schandaal in onze geschiedenis. In de jaren 1997 tot 2002 verkochten Aegon, Dexia en nog enkele andere banken samen meer dan één miljoen aandelenlease-contracten aan modale en sub-modale gezinnen. Deze mensen legden maandelijks 50 tot 500 euro in, en dachten dat met dit geld werd gespaard of voorzichtig werd belegd. Er werd hen niet verteld dat zij dat geld volledig konden verliezen en al helemaal niet dat het risico bestond dat zij nog (veel) geld moesten bijbetalen. Toch is dat precies wat er gebeurde. Als Aegon en Dexia deze mensen op de gevaren en risico's hadden gewezen, zou men deze producten niet hebben gekocht.

Een groot deel van de gedupeerde beleggers is in arren moede akkoord gegaan met de voor hen ongunstige Duisenberg-regeling. Een ander deel is gaan procederen omdat zij de kans op een beter resultaat hoger inschatten, welke verwachting in de meeste gevallen tot nu toe ook is uitgekomen.

De rechtbanken worden nu overbelast door de stortvloed aan zaken. Wat de zaak nog compliceert, is dat de diverse rechtscolleges geen gelijkluidende uitspraken doen. Ten dele lijkt dit het gevolg van het feit dat zelfs rechters de (juridische) complexiteit van de contracten vaak niet goed weten te duiden. Dat betekent: een onnodige belasting van het rechterlijk apparaat en nog meer vertraging van de procedures.

De Hoge Raad kan met een uitspraak een eind maken aan de verdeeldheid, en daarmee een instructie geven aan de diverse rechtbanken en Gerechtshoven hoe de zaken moeten worden afgedaan. Vandaar een verzoek tot het instellen van Cassatie in het belang der wet, opgesteld in naam van zo'n 60.000 gedupeerden door Vereniging Consument en Geldzaken, Stichting Platform Aandelenlease, Dommerholt Advocaten te Zwolle en Leaseproces gevestigd te Amsterdam.

Gelet op het feit dat de meest gezaghebbende rechtscolleges overwegend gunstige uitspraken hebben gedaan voor gedupeerde afnemers van aandelenleaseprodukten, bestaat de verwachting dat ook de Hoge Raad zal komen tot uitspraken die recht doen aan de belangen van de gedupeerden.

De indieners gaan ervan uit dat de Hoge Raad binnen korte tijd, d.w.z. binnen een termijn van 4 maanden uitspraak kan gaan doen over de verschillende rechtsvragen die aan de Procureur-Generaal zijn voorgelegd. Een gunstige uitspraak zal de afhandeling van de grote hoeveelheid rechtszaken aanzienlijk versnellen. Ook zal een gunstige uitspraak de bereidheid van de banken vergroten om met de gedupeerden een behoorlijke regeling in der minne te treffen.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » zo 2 dec 2007 0:06

Zwolse doorbraak in aandelenlease-affaire

De Stentor 1 december 2007

door Frans Ebeltjes

ZWOLLE - De Zwolse advocaat mr. G.J. Dommerholt heeft namens 60.000 gedupeerden in effectenleasezaken een cassatieverzoek ingediend bij de Hoge Raad.

Instelling van cassatie door het hoogste rechtscollege kan betekenen dat er een soort 'blauwdruk' komt die toegepast kan worden op alle aandelenleasezaken. Daarmee kunnen tienduizenden individuele procedures worden voorkomen. Normale afhandeling van al deze zaken zou anders nog bijna twintig jaar in beslag nemen.

Het valt in de lijn der verwachting dat er binnen twee tot drie maanden van de Hoge Raad een antwoord komt op het verzoek van de Zwolse advocaat.

Omdat cassatie alleen mogelijk is ten aanzien van reeds afgesloten zaken waarvoor geen beroepsmogelijkheden meer bestaan, heeft Dommerholt zijn verzoek gebaseerd op een zevental inmiddels afgesloten procedures die representatief zijn.

In de Dexia effectenlease-affaire zijn tienduizenden gedupeerden akkoord gegaan met de Duisenberg-regeling. Ongeveer 25.000 gedupeerden hebben dat niet gedaan en hebben de weg naar de rechtbank gekozen. Hun zaken kunnen behandeld worden via de gewone rechtspraak, of via een gespecialiseerde commissie van deskundigen. Naast het feit dat deze procedures vele jaren vergen en een grote belasting vormen voor het justitiële apparaat, is er ook sprake van grote verschillen tussen de uitspraken. Overigens is wel vastgesteld dat de uitspraken tot nu toe voor de gedupeerden gunstiger uitvallen dan de Duisenberg-regeling. Het cassatieverzoek van Dommerholt moet uiteindelijk leiden tot een eenduidige afhandeling en een enorme tijdwinst.

Het Zwolse advocatenkantoor heeft zelf vijfhonderd Dexia-cliënten, maar heeft het verzoek ook ingediend namens de Vereniging Consument en Geldzaken (30.000 gedupeerden), de Stichting Platform Aandelen Lease (algemeen belang) en Leaseproces BV (28.000 gedupeerden).

Copyright © 2007 De Stentor - alle rechten voorbehouden
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » ma 3 dec 2007 18:13

Gedupeerden aandelenlease vragen oordeel Hoge Raad

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM - De belangenbehartigers van circa 60.000 aandelenlease-gedupeerden hebben de Hoge Raad gevraagd rechters duidelijke richtlijnen te geven hoe zij moeten oordelen in aandelenlease zaken. Op dit moment zijn de rechters in ons land sterk verdeeld. De Vereniging Consument en Geldzaken, Stichting Platform Aandelenlease, Dommerholt Advocaten te Zwolle en Leaseproces te Amsterdam hebben bij de Procureur Generaal bij de Hoge Raad een verzoek ingediend tot het instellen van Cassatie in het belang der wet.
In de jaren 1997 tot 2002 verkochten Aegon, Dexia en nog enkele andere banken samen meer dan één miljoen aandelenlease-contracten. Het risico bleek groter dan vooraf werd voorgesteld.

Eerder ging een deel van de gedupeerden akkoord met de Duisenberg-regeling maar velen procedeerden verder in de hoop op een hogere schadevergoeding.
De rechtbanken worden nu overbelast door de stortvloed aan zaken. De Hoge Raad kan met een uitspraak een eind maken aan de verdeeldheid en diverse rechtbanken en Gerechtshoven een instructie geven hoe de zaken moeten worden afgedaan.
De indieners gaan ervan uit dat de Hoge Raad binnen korte tijd, dat wil zeggen binnen een termijn van 4 maanden uitspraak kan gaan doen over de verschillende rechtsvragen die aan de Procureur-Generaal zijn voorgelegd.

© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden

http://www.platformaandelenlease.nl/Nieuws/02122007.htm
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 22 dec 2007 12:12

Verzoek om cassatie in het belang der wet toegewezen

Dommerholt Advocaten, Leaseproces, de Vereniging Consument & Geldzaken en de Stichting Platform Aandelenlease hebben de Procureur Generaal verzocht om de Hoge Raad te vragen om uitspraak te doen over een aantal hete hangijzers in de aandelenlease-affaire. De Procureur Generaal heeft meegedeeld dat hij daartoe in beginsel bereid is.
Hij zal de zaak echter eerst moeten inventariseren. Pas daarna kan hij bepalen welke geschilpunten geschikt zijn om aan de Hoge Raad voor te leggen. Hij hoopt daarmee eind januari/begin februari klaar te zijn.

Bron www.leaseproces.nl
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 15 mei 2008 20:55

Helaas heeft de Procureur Generaal besloten te wachten met het behandelen van het verzoek om de Hoge Raad te verzoeken tot het instellen van Cassatie in het belang der wet in een aantal aandelenlease geschillen.
Al jaren slepen de gerechtelijke procedures zich voort en Dexia lacht in het vuistje.
Zij hebben de lange adem en het vele geld om de aandelenlease gedupeerden kapot te procederen.
Alleen versnelde uitspraken door de Hoge Raad kunnen voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen en uitspraken door de Hoge Raad als mosterd na de maaltijd komen.
Deze beslissing door de Procureur Generaal is ook veroorzaakt door Dexia.
Dexia had bezwaar ingediend tegen de voorgestelde versnelde behandeling van diverse onderwerpen en had beloofd mee te werken om zaken via het gerechtshof (versneld) bij de Hoge Raad aan te brengen.
Meer we kennen Dexia, dus Dexia trekt de handrem aan en doet alsof zijn neus bloed.
Er is nog maar één Dexia zaak bij de Hoge Raad in behandeling en Dexia zoekt zelf de zaken uit die hun het beste uitkomt.
Datzelfde gebeurt trouwens ook bij de diverse gerechtshoven.
Dexia gaat alleen, voor hen gunstige zaken, in hoger beroep.
Hierdoor krijg je een volstrekt scheve jurisprudentie in het voordeel van Dexia.
Daarom is het noodzakelijk dat zo veel mogelijk gedupeerden na een voor hen minder goede uitspraak in hoger beroep gaan om zo gunstige uitspraken door gerechtshoven te krijgen.
Nu is het voornamelijk Dexia die in hoger beroep gaat en zoals gezegd, alleen in die zaken die voor Dexia gunstig kunnen uitvallen.
Helaas werkt De Hoge Raad mee met de strategie van Dexia en zal dus niet versneld duidelijkheid geven en blijven vele gedupeerden nog lang in onzekerheid.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26


Keer terug naar Dexia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 19 gasten

cron