Dexia verliest in een week 370 rechtszaken in Nederland

Dexia verliest in een week 370 rechtszaken in Nederland

Berichtdoor ElBe » za 24 okt 2015 21:36

DE TIJD

Dexia verliest in een week 370 rechtszaken in Nederland

24 oktober 2015 15:32 Bert Broens

Dexia heeft deze week alleen al 370 Nederlandse rechtszaken in het al jaren aanslepende aandelenleasedossier verloren. Dat zegt Leaseproces, de belangenvereniging van gedupeerde Nederlandse beleggers.

De restbank Dexia kampt in Nederland al bijna 15 jaar met de tienduizenden aandelenleasecontracten -contracten voor het aangaan van een lening om te kunnen beleggen - die het in 2000 overnam van Bank Labouchere. Dergelijke contracten waren eindjaren 90 van vorige eeuw erg populair in Nederland, maar toen de beurzen begin deze eeuw kelderden verloren tal van beleggers hun geld.

Het puin van dat debacle is nog steeds niet geruimd. Al zowat 285.000 Nederlandse Dexia-klanten legden zich wel neer bij een regeling, maar ongeveer 15.000 anderen deden dat niet. Velen van hen eisten hun geld terug, maar Dexia verklaarde hun claim veijaard. Een arrest van de Hoge Raad der Nederlanden - de tegenhanger van ons Hof van Cassatie - stuitte eerder deze maand in één geval echter de verjaring. Volgens Leaseproces komen enkele duizenden beleggers daardoor alsnog in aanmerking voor een vergoeding.

Verplichtingen

Nu volgt meer slecht nieuws voor Dexia in Nederland. De restbank heeft zowat 2.000 gedupeerden gedagvaard met de vraag aan de rechtbanken om te verklaren voor recht dat Dexia aan alle verplichtingen voldaan heeft en dus geen geld meer verschuldigd is. Voor de rechtbanken van Rotterdam en Haarlem is Dexia deze week volgens Leaseproces maaar liefst 370 keer in het ongelijk gesteld. De rechters vegen onder meer het argument van Dexia van tafel dat de jurisprudentie in de zaak volledig is uitgekristalliseerd. Dat is niet het geval omdat er recent uitspraken van de Hoge Raad waren en er nog andere uitspraken worden verwacht. Daarom kan nog niet ten volle worden vastgesteld of Dexia nog iets verschuldigd is.

Met de uitspraken van deze week loopt het aantal vonnissen in de 2.000 rechtszaken op tot zo'n 570, waarvan de overgrote meerderheid ongunstig uitdraaide voor Dexia. Leaseproces verwacht binnenkort ook uitspraken van andere rechtbanken en die zullen naar verwachting ook negatief aflopen voor Dexia, meent de belangenorganisatie.

Uitroken

Volgens woordvoerder Simon Zuurbier van Leaseproces is daarmee nog geen uitspraak gedaan over een eventuele schadevergoeding, wel over het principe of Dexia beleggers kan 'uitroken' 'door hen te proberen te intimideren met hoge kosten van een rechtszaak als zij niet voor afstand van hun rechten tekenen'. 'Dexia probeert ook gedupeerden onder druk te zetten met loze dreigementen zoals het terugvorderen van eerdere compensatie en registratie in een wanbetalersbestand', zegt Zuurbier. 'Dit is ook een enorme belasting van het gerechtelijk apparaat in Nederland, wat nu nutteloos blijkt.'

Dexia is telkens veroordeeld tot het betalen van de 500 euro proceskosten aan de gedaagden. Indien alle 2.000 zaken zo zouden aflopen, loopt de factuur op tot 1 miljoen euro, plus de eigen kosten. Het hele leasedebacle heeft Dexia naar schatting al honderden miljoenen gekost. Alleen al de impact van de arresten van de Hoge Raad van dit jaar wordt door Leaseproces geraamd op minimaal 50 miljoen euro. Begin volgend jaar komt er nog een belangrijk arrest. Dat kan de factuur met nog eens 400 miljoen opdrijven, meent de belangengroep.

Dexia liet zaterdag weten geen commentaar te willen geven op de informatie van Leaseproces.

Bron: De Tijd
Het is beter om een kaars te ontsteken dan te klagen over de duisternis
ElBe
 
Berichten: 76
Geregistreerd: ma 19 sep 2005 23:51

Re: Dexia verliest in een week 370 rechtszaken in Nederland

Berichtdoor harry56 » zo 4 jun 2017 10:58

Ruzie bij de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken. Voorman Jelle Hendrickx verwijt de club amateuristisch te opereren en heeft de stichting verlaten. Volgens de penningsmeester van de stichting wilde Hendrickx gewoon veel te veel geld.


gclub
harry56
 
Berichten: 4
Geregistreerd: zo 4 jun 2017 8:21


Keer terug naar Dexia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron