Levensloopregeling. Let op de kosten!

Levensloopregeling. Let op de kosten!

Berichtdoor johanmulder » za 31 dec 2005 17:34

LEVENSLOOPREGELING per 1 januari 2006. Het GROTE GRAAIEN kan weer beginnen.

(Een artikel van Johan Mulder, medeoprichter van een stichting die een grote verzekeraar heeft gedagvaard vanwege onaanvaardbare praktijken).

De verzekeraars van Nederland maken zich likkebaardend al weer op om flink te gaan graaien in de pot met geld die LEVENSLOOPREGELING heet.
Met ingang van 2006 kunt U via Uw werkgever belastingvrij gaan sparen om langdurig verlof op te kunnen nemen of eerder te stoppen met werken.
Belastingvrij sparen zet voor verzekeraars weer alle lichten op groen om weer een flink gedeelte van Uw geld voor zichzelf te bestemmen.
In het verleden heeft sparen met een belastingvrije uitkering er al toe geleid dat verzekeraars het blijkbaar vanzelfsprekend vinden dat zij voor de “diensten” die zij verrichten krankzinnig hoge tarieven hanteren.
Met de levensloopregeling betaalt U geen belasting over het geld dat U elke maand opzijzet, maar ….. LET OP!
U BETAALT WEL BELASTING ALS U HET GELD OPNEEMT!
Verzekeraars zeggen vaak dat U dan in een lager tarief zit, maar dat zou alleen kunnen als U het geld opneemt om eerder te stoppen met werken. Anders is het zeer waarschijnlijk dat U de belasting alsnog geheel terug betaalt aan Zalm.

Als U voor de LEVENSLOOPREGELING kiest, kunt U niet meer meedoen aan de bestaande SPAARLOONREKENING. Het is het een of het ander. Uiterlijk 1 juli 2006 moet U kiezen

Aangezien U per maand flinke bedragen van Uw bruto loon mag sparen bij de levensloopregeling en mensen van boven de 50 zelfs nog meer, gaat het om zeer veel geld. Dit geld geeft U in handen van de verzekeraars die er in heel veel gevallen mee gaan beleggen. Een spaarvariant is ook mogelijk ( zonder beleggen dus). De rente is vaak variabel en niet vast. Voor de eerste jaren kunt U vaak een bonus krijgen van bijv. 0,5% per jaar. Er zit ook vaak een verzekering in de regeling, want anders zou als U overlijdt al het geld weg zijn. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat het geld naar Uw nabestaanden gaat. U zult zich hiervoor moeten verzekeren. Bij wet is trouwens geregeld dat slechts 90% aan Uw nabestaanden mag worden uitgekeerd Het administreren en onderhouden van een product als de Levensloopregeling kost U vaak heel veel geld, zonder dat U dat weet. Als voorbeeld geef ik hieronder een overzicht van kosten die Avero Achmea de eerste 10 jaar in rekening brengt voor een “Vermogensgroeiplan”. Na 10 jaar worden er iets minder kosten afgehouden, maar nog altijd veel te veel vind ik als klant. Bij dit “Vermogensgroeiplan “ was alleen ook sprake van een eenmalige storting en verder net zoals bij de levensloopregeling een maandelijkse inleg.

In rekening gebrachte kosten :
Maandelijkse inleg : euro 88,49.
Af voor provisies: euro 6,64
Af aan /verkoop aandelen euro 2,46
Blijft over van inleg euro 79,40
Deze euro 79,40 wordt belegd in een beleggingsfonds.
MAAR! Van de beleggingseenheden die worden gekocht en opgespaard, worden er elke maand weer zoveel verkocht door de verzekeraar als zij denkt nodig te hebben ter dekking van gemaakte kosten.
Daar gaan we weer:
Eerste kosten: euro 2,80
Afsluitprovisie euro 6,37
Doorlopende kosten: euro 4,73
Maakt samen dat er c.a. 25% procent van de inleg verdwijnt elke maand. Mijns inziens is er dan sprake van weinig groeivermogen en als het kapitaal groeit is dit altijd te weinig omdat er te veel geld in de zakken van de verzekeraar terecht komt.. Bij navraag blijkt dan dat men deze kosten bij afsluiten niet vermeldt aan de klant omdat de wet en regelgeving dit niet verplicht. Polisvoorwaarden van een paar bladzijden, maar geen woord over kosten voor de klant. Avero schrijft letterlijk: ”Er bestond en bestaat derhalve geen verplichting voor een levensverzekeraar om de hoogte van de in rekening te brengen kosten in de polis te vermelden”. Het inzicht dat een bedrijf ook vrijwillig zijn klanten vooraf goed kan informeren ontbreekt volledig. Men voelt zich gewoon sterk omdat men de wet achter zich heeft. Het belang is groot, want wie neemt zo’n product als je weet dat er dergelijke kosten afgaan elke maand?
De WETGEVING moet veranderen en daartoe dient dit stuk ook als eerste aanzet.

MORAAL VAN DIT VERHAAL.
Als U besluit mee te doen aan de levensloopregeling of welk financieel product dan ook, VRAAG DAN OM EEN SCHRIFTELIJKE SPECIFICATIE van ALLE kosten en doe dit VOORDAT U het contract tekent. Als men dit niet wil geven dan weet U in feite genoeg. Onder kosten vallen ook PREMIES voor een verzekering die U betalen moet. Vaak noemen verzekeraars deze premies geen kosten, maar U betaalt ze wel en vaak zijn het nog de hoogste kosten ook . Zwart op wit, alle kosten dus ook de premies voor verzekeringen.
Neem geen genoegen met de informatie over kosten in Polisvoorwaarden of waar dan ook , want de wet geeft verzekeraars nog steeds ruim baan om kosten vooraf te VERZWIJGEN. Alleen een indirect inzicht achteraf is verplicht. Waarom zou dat toch zijn dat men U vooraf niet over alle kosten wil informeren? Waarom werken de overheid en de toezichthouders hier nog aan mee? De OMBUDSMAN VERZEKERINGEN heeft mij al laten weten dat hij het graag anders zou zien, maar hij heeft in feite geen middelen in handen om op te treden.

Vraag de verzekeraar gewoon om ALLE kosten en verzekeringspremies zwart op wit te zetten en te ondertekenen. Eis ook van een eventuele tussenpersoon dat U dit papier van de verzekeraar krijgt Bij een geschil heeft U dan in ieder geval wat bewijs dat U niet goed bent voorgelicht en staat U een stuk sterker, als er toch nog verborgen kosten blijken te zijn. Vaak komen er bij beëindiging nog hele leuke kosten uitrollen. Uittreedkosten noemt men dit. U accepteert het wel want U krijgt toch ineens een boel geld uitgekeerd, denkt men en zo werkt het ook vaak, maar U bent wel weer een flink bedrag kwijt.

Op internet heb ik de eerste teksten over kosten al weer gelezen. Ze worden , indien vooraf niet met U afgesproken, gewoon ingehouden, maar een overzicht van die kosten ligt wel op kantoor voor U ter inzage.
PAS OP! PAS OP!
Een product zonder inleggarantie ( U heeft zwart op wit dat U minimaal het betaalde geld terugkrijgt) zou ik nooit aanraden. Zelfs als U na bijv. 15 jaar Uw eigen geld terugkrijgt heeft U nog veel geld, door bijv. inflatie verloren, maar U heeft tenminste Uw “eigen” geld terug.

Heeft U al zo’n verzekeringsproduct (kapitaalverzekering) waarvoor U maandelijks inlegt, vraag dan ook eens een specificatie van de ingehouden en nog in te houden kosten. Ik hoop voor U dat U niet zo zult schrikken als ik.

Johan Mulder.

Voor reactie mail naar : john_o_mill@hotmail.com
johanmulder
 
Berichten: 18
Geregistreerd: do 25 aug 2005 19:12

Berichtdoor bewijzenteover » za 31 dec 2005 18:50

Welke malloot doet nog aan dat gezoks van dit balle kabinet mee?
Levensloopregeling? Afbraakregeling zul je bedoelen.

Niks meer! Zet zelf maar wat centjes opzij. Gewoon tegen een vast rentetarief op de bank.

Groeten, Jac. :wink:
bewijzenteover
 

Berichtdoor wreker » do 5 jan 2006 14:51

Levensloopsloop regeling, en er dan over een paar jaar achterkomen dat je opnieuw bent opgelicht zeker. En hemel en aarde moeten bewegen om uiteindelijk je recht te krijgen in de land! Nee dank je wel.

Je hebt groot gelijk Jac, ik zet zelf wel wat geld opzij, op een betrouwbare( niet aan aandelenlease oplichting schuldige ) bank
wreker
 
Berichten: 22
Geregistreerd: do 18 aug 2005 0:35


Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron