Ook Ed Nijpels komt er mee weg

Ook Ed Nijpels komt er mee weg

Berichtdoor Piet » wo 3 maart 2010 12:41

laatst gewijzigd: 23-02-2010 11:50
"Ed Nijpels groef zijn eigen kuil"

Ed Nijpels, de scheidend voorzitter van pensioenfonds ABP, huilt krokodilletranen over de beeldvorming rondom zijn rol als commissaris bij DSB Bank.

Lees de column van René Lukassen (RTL Z)

Grip verloren
'De media' hebben 'allerlei berichten' over die rol de wereld ingeschoten, waardoor de voorzitter van het ABP zijn werk niet meer kan doen. Op de beeldvorming zelf 'verloor hij grip', klaagt Nijpels.

Onjuiste suggestie
Grip verliezen suggereert dat er dingen gebeuren die je niet in de hand hebt. Die buiten je schuld liggen. Maar met die suggestie doet Nijpels de werkelijkheid geweld aan. Want niemand heeft meer kansen gehad om die 'beeldvorming' te beïnvloeden dan Nijpels.

Verkeerd beeld
Het beeld dat Nijpels schetst van een gepland interview met televisiezender RTL-Z is onjuist. Voorafgaand aan het interview werd herhaaldelijk aangegeven dat ook het heikele onderwerp DSB aan de orde gesteld zou worden. Een professionele bestuurder als Nijpels kan daar op anticiperen.

Eigen keus
Als hij er voor een camera vragen over krijgt, volstaat een eenvoudig 'geen commentaar', of: 'er lopen onderzoeken en die wil ik niet voor de voeten lopen'. Nijpels zelf koos ervoor uit beeld te stappen, met de mededeling: 'dan geef ik geen interview'. RTL-Z maakte die keuze niet voor hem.

Eén-nulachter
Nijpels zelf zette zich zo op één-nulachterstand in de beeldvorming. En liet de kans op gelijkmaken, of misschien zelfs wel op voorsprong komen, keer op keer onbenut. Voorafgaand aan een vervolgpublicatie zocht RTL zeker tien keer contact. Nijpels liet de telefoontjes en sms-berichten even zo vaak onbeantwoord.

Pakken? Negeren!
Van 'pakken' kan geen sprake zijn als je iemand keer op keer de gelegenheid geeft om zijn kant van het verhaal te doen. Klagen over de beeldvorming geeft geen pas, als je alle mogelijkheden om die beeldvorming bij te sturen onbenut laat. Ed Nijpels groef zijn eigen kuil. Daar had hij de media - laat staan RTL-Z - niet voor nodig.

© RTLZ.nl


AFM en DNB staken onderzoek rol Nijpels

De financiële toezichthouders hebben het onderzoek naar oud-DSB-bestuurder Ed Nijpels gestaakt.

DSB
Woordvoerders van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben dat dinsdagavond bekendgemaakt. De AFM kreeg afgelopen najaar van de toenmalige minister van Financiën Wouter Bos de opdracht onderzoek te doen naar oud-DSB-bestuurders, die een beleidsbepalende positie hebben. Ed Nijpels was toen nog voorzitter van ABP.

Opgestapt
Sinds Nijpels eind februari is opgestapt bij ABP en dus niet meer in zo'n beleidsbepalende positie zit, ziet toezichthouder AFM geen grond meer voor de toetsing. ''Bestuurders toetsen wij wel. Niet-bestuurders niet'', zei de woordvoerder van de AFM.

'Geen commentaar'
Behalve de toezichthouder op de financiële markten kreeg ook De Nederlandsche Bank opdracht om de rol van Nijpels als oud-DSB'er te toetsen. DNB bevestigde dinsdag het onderzoek ook stop te zetten, maar wilde verder geen commentaar geven op de status van dit onderzoek.

Zalm

Maandag werden de eerste onderzoeken die de AFM en DNB deden naar een oud-bestuurder van de failliete bank DSB bekendgemaakt. Dit onderzoek betrof topman Gerrit Zalm van ABN Amro. Professor Michiel Scheltema koos na toetsing van het werk van beide toezichthouders - en in zijn spoor minister Jan Kees de Jager (Financiën) - voor het oordeel van DNB. Die oordeelde positief over de rol van Zalm bij DSB.

© RTLZ.nl


laatst gewijzigd: 03-03-2010 10:47
De achterdeur van Ed Nijpels

Ed Nijpels vertrok niet bij pensioenfonds ABP omdat hij de grip verloor op de beeldvorming rond zijn commissariaat bij DSB Bank. Ed Nijpels vertrok omdat hij die grip juist hoopte te behouden. Die opzet lijkt niet te slagen.

Column René Lukassen, redacteur RTL Z

Medebeleidsbepaler af
Nijpels maakte gebruikt van een wettelijke achterdeur. Door zijn functie van voorzitter van het ABP neer te leggen, was hij niet langer medebeleidsbepaler van een onder financieel toezicht staande instelling. En hoefde hij niet langer hertoetst te worden door toezichthouders AFM en DNB.

Deskundig? Betrouwbaar?
Die hertoetsing zal inderdaad niet meer worden afgerond, bevestigde de Autoriteit Financiële Markten gisteren, nadat RTL Z hierover vorige week vrijdag al de eerste vragen stelde. Zo blijft de vraag onbeantwoord, of Nijpels een deskundig en betrouwbaar bestuurder is.

Werkgevers
Voor het ABP is dat niet erg. Nijpels is immers voorzitter af. Maar die 29 andere instellingen, bedrijven en organisaties, waar Nijpels óók functies vervult, die hadden het antwoord natuurlijk graag willen weten. Zoals iedere werkgever graag weet of zijn medewerkers kundig en integer zijn.

Doofpot
AFM en DNB werken noodgedwongen mee aan een doofpot. Zelfs als ze een negatieve uitkomst van de hertoetsing openbaar hadden willen maken, dan mag dat niet. De wet financieel toezicht verbiedt het hen. Nijpels lijkt hier – al dan niet geadviseerd door een slimme advocaat – handig gebruik van te hebben gemaakt.

Bijbanen
Door één bijbaantje op te geven – en daar zelf een verhaal om heen te verzinnen – hoopte hij 29 andere bijbanen - én zijn gezicht - te redden. Die afweging was op vrijdag 19 februari, toen Nijpels bij de AFM op gesprek ging, waarschijnlijk snel gemaakt. Een paar uur ná dat gesprek lag zijn ontslagbrief al bij het bestuur van het ABP op de mat.

Beeldvorming
Maar Nijpels verliest mogelijk alsnog de grip op de beeldvorming. Want de hertoetsing wordt dan niet afgerond, er loopt nog wel een breder onderzoek naar de ondergang van DSB Bank. Ook de rol van het voormalig bestuur zal daarin aan de orde komen. Ook die van voormalig commissarissen. En ook die van voormalig commissaris Nijpels.

Breder onderzoek
Dat bredere onderzoek wordt uitgevoerd door de commissie Scheltema. Dat de naamgever van deze commissie – professor Michiel Scheltema – niet van doofpotten houdt, bleek begin deze week. Toen gooide Scheltema een zeer verdeeld oordeel van AFM en DNB op straat, over voormalig bestuurder Gerrit Zalm van DSB.

Vingers tussen de deur
Zo wordt de rol van Nijpels hopelijk alsnog openbaar en faalt zijn opzet om af te gaan via een wettelijke zijweg. Nijpels hoopte misschien weg te kunnen glippen via de achterdeur. Maar als Scheltema vervolg geeft aan een veelbelovend begin, dan krijgt Ed Nijpels zeer waarschijnlijk alsnog zijn vingers tussen die deur.

© RTLZ.nl
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 11 gasten

cron