Scheringa werkt aan rentree in financiële wereld

Scheringa werkt aan rentree in financiële wereld

Berichtdoor Piet » za 10 sep 2011 10:37

Scheringa werkt aan rentree in financiële wereld

08-09-2011 AMWEB

Dirk Scheringa werkt aan een terugkeer in de financiële wereld. De directeur en eigenaar van het in 2009 ineengestorte DSB-imperium staat op het punt een factoringbedrijf te beginnen. Dat doet hij vanaf 3 oktober onder de naam DS Factoring.

Scheringa tracht momenteel bij hem bekende ondernemers een werkkapitaal van € 5 mln los te weken voor de start van DS Factoring. Investeerders kunnen 6% rente, eventueel dividend en een aandelenbelang in DS Factoring krijgen. In het laatste geval is een kapitaalinjectie van zeker € 1 mln nodig; investeerders zijn welkom vanaf € 100.000.
In een soort prospectus wijst Scheringa erop dat "geen vergunning nodig is van financiële autoriteiten". Hij en Marcel Meijer (ex-directeur van een incassobureau én voormalig commercieel directeur van DSB Bank) verbinden zich voor zeven jaar als bestuurder aan DS Factoring, dat "de meest professionele factoringmaatschappij van Nederland" wil worden. Het managementteam zal verder bestaan uit Adri Zwagerman (oud-directeur Internal Audit van DSB Bank) en 'ondernemer' Maarten Meijer. Dit kwartet zal vanuit het Noord-Hollandse Obdam in "een gat in de markt springen".

Dat gat laten de banken open door steeds minder financieringscapaciteit beschikbaar te stellen aan ondernemers. DS Factoring wil dat probleem oplossen: bedrijven krijgen werkkapitaal ter beschikking als zij hun debiteurenportefeuille verpanden of verkopen. In ruil voor een vergoeding – bijvoorbeeld 10% van de uitstaande rekeningen – wordt dan het debiteurenbeheer overgenomen.
In 2012 verwacht Scheringa al een omzet van € 60 mln te gaan halen in de sectoren vervoer, industrie, zorg, handel, uitzendbureaus en zakelijke dienstverlening. In 2015 denkt hij zelfs aan een omzet van bijna € 1 mld. Het factoringbedrijf zou dan goed moeten zijn voor een jaarwinst (voor belastingen) van € 93 mln.

Begin deze week wilde Scheringa tegenover AM nog geen nadere toelichting geven op de plannen, die hij toen betitelde als zijnde "in een pril stadium". Donderdag gaf hij wel een interview aan RTL-Z.

Bron:
http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/sc ... =1#Related
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 10 sep 2011 10:42

Lakeman richt zijn pijlen wederom op Scheringa

De Telegraaf 10 september 2011

Van een onzer verslaggeefsters
AMSTERDAM – Sinds Dirk Scheringa heeft aangekondigd met zijn nieuwe bedrijf vorderingen van mkb’ers op hun klanten te willen opkopen, klinkt een luide roep vanuit de financiële wereld om zogeheten factoring per ommegaande onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) te plaatsen.

Zo heeft Pieter Lakeman, die op 1 oktober 2009 met zijn oproep tot een bankrun bijdroeg aan de val van DSB Bank, minister De Jager (Financiën) gisteren verzocht de wet aan te passen en toezicht op factoring mogelijk te maken. Nu houden AFM en DNB geen toezicht hierop en kan iedereen zich in feite op deze markt begeven.

„Als het onder het toezicht van DNB valt, kan de toezichthouder Scheringa een vergunning weigeren vanwege onbetrouwbaarheid en gebrek aan deskundigheid”, stelt Lakeman van Stichting Hypotheekleed.

Lakeman vreest dat deze nieuwe activiteiten van de oud-bankier grote schade zullen toebrengen aan het midden- en kleinbedrijf, doordat veel klanten van DS Factoring hun faillissement vooruitschuiven en daardoor toeleveranciers benadelen.

„Deze man heeft al zoveel schade aangericht bij tienduizenden gezinnen. En hij weet nu weer feilloos in te springen op een gat in de wet én een gat in de markt. Dat is onaanvaardbaar. Deze man zou eigenlijk niet meer in de financiele wereld actief mogen zijn”, verklaart Lakeman.

Ook andere deskundigen in de financiële wereld willen dat de handel in vorderingen zo snel mogelijk vergunningplichtig wordt en onder het toezicht van DNB en AFM wordt geplaatst. „Het is in feite een soort bankactiviteit”, reageert Vincent Wanders van High Value.

„Factoring bestaat al langer, maar met zijn nieuwe bedrijf weet Scheringa wel slim in te springen op een actuele ontwikkeling. Mkb’ers hebben moeite om van banken kredieten te krijgen en moeten al langer wachten op betalingen van hun klanten”, aldus Wanders. „Deze actie van Scheringa is niet goed voor het vertrouwen in de financiële sector.”

De Nederlandsche Bank (DNB) doet geen uitlatingen over het weren van Scheringa uit de financiële wereld, noch over het plaatsen van factoring onder toezicht van de toezichthouders. „De bal ligt bij de politiek. De minister zal moeten beslissen of DNB toezicht moet gaan houden op factoring”, aldus een zegsvrouw.

Scheringa zag zijn bank in oktober 2009 in rook opgaan. DSB wist groot te worden door in te springen op het heersende sentiment van eigenwoningbezit. Hij zadelde klanten met te hoge leningen en hypotheken op, die hij wist te verleiden met een lage rente in het eerste jaar.

Na het faillissement bracht Scheringa een boek uit en richtte hij zich op het sprekerschap. Met DS Factoring, gevestigd in Obdam, wil hij in 2015 een omzet hebben gerealiseerd van € 1 miljard. De Wognumse ondernemer denkt van DS Factoring de ’meest professionele factoringmaatschappij van Nederland’ te kunnen maken.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26


Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron