Waar blijft de woede?

Waar blijft de woede?

Berichtdoor Piet » ma 1 maart 2010 12:21

Waar blijft de woede?

Vanavond, 1 maart 2010 op NED. 2, 20.55 UUR

door GERARD SMIT

Bijna twee derde van de Nederlanders vindt dat bankiers die onverantwoorde risico’s nemen in de bajes thuishoren. Dat blijkt uit een representatieve peiling in opdracht van VPRO’s Tegenlicht.

’Foute bankiers achter de tralies’

Maar waar blijft de woede tegen de veroorzakers van de crisis? En vooral, wie neemt het voortouw? Het lijkt wel of consumenten, burgers en kiezers lamgeslagen zijn en lijken te berusten in hun lot: meedraaien in een systeem dat geen uitweg biedt uit de crisis. Niets wijst erop dat de banken, die met miljardensteun van de overheid de spil blijven van het huidige financieel-economische stelsel, hebben geleerd van hun fouten. Sterker nog, er wordt weer kwistig gestrooid met bonussen.
Tegenlicht onderzocht waarom er wereldwijd nog geen opstand is uitgebroken. De makers gingen op zoek naar mensen die wel in actie kwamen. Ze werden gevonden in Spanje, Estland en Indonesië.
Eric Duran uit Barcelona ’leende’ bij zijn bank een half miljoen euro en verdeelde het bedrag onder de armen. Duran draaide twee maanden de bak in, maar groeide daardoor juist uit tot volksheld. „Onze staat heeft het geld naar de banken gebracht, ik haal het gewoon terug omdat het van ons is. Niet ik, maar de banken zijn de dieven”, luidt zijn redenering.

Birgit Tolman uit Tallinn (Estland) gebruikte de crisis in haar land om samen met vrienden op internet een Geluksbank op te richten die gebaseerd is op ruilhandel. En Said Zaimi introduceerde in Indonesië een nieuwe waardevaste munteenheid, de gouden dinar.

© 1996-2010 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

Nederland kende in de afgelopen 10 jaar vele bankschandalen, zoals de aandelenlease affaire, de woekerpolisaffaire en de DSB affaire.
Bijna iedereen heeft er mee te maken gehad of heeft er nog steeds mee te maken, maar wat heb je er zelf aan gedaan om dit onrecht te bestrijden?
Nederlanders zitten liever op de bank naar de TV te kijken en vragen zich af waarom niemand er iets aan doet en leveren kritiek, maar zelf in actie komen is meestal te veel gevraagd.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor klant » di 18 mei 2010 18:15

EconomieTabbladen
TrefwoordenMijn vriendenRSS feed Help We worden belogen door de kranten en bestolen door de banken
www.zonnewind.be
18Stem nu! Terwijl de corrupte en omgekochte kranten en TV-stations, de Sacha de Boers, de Middelkopen en de Heertjes u wijsmaken dat er een eurocrisis is, terwijl ze u dagelijks bestoken met valse berichten dat we moeten besparen en inleveren, terwijl de politici doen alsof ze volledig verrast zijn door de aanval van de speculanten en weigeren echte maatregelen te nemen, worden de Europeanen beroofd door de banken die de rente op hun waardeloze staatsobligaties opeisen en de lidstaten van de EU een voor een aan de bedelstaf brengen. Het is tijd om het voorbeeld van IJsland te volgen en de bankiers en hun handlangers bij de media en in de regering een halt toe te roepen en ze allemaal achter de tralies te zetten.
Trefwoorden bij dit artikel:
banken, fractional reserve banking, centrale banken, staatsobligaties, diefstal, roof, merkel, sarkozy, middelkoop.
klant
 
Berichten: 105
Geregistreerd: wo 21 okt 2009 17:57

Berichtdoor klant » za 23 okt 2010 19:08

Termsheet: 9%* Reverse Exchangeable Note op DEXIA

inschrijving via Commerzbank en gaat wel via de Euronext beurs
klant
 
Berichten: 105
Geregistreerd: wo 21 okt 2009 17:57


Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron