Oorlog in het verzekeringsland

Oorlog in het verzekeringsland

Berichtdoor klant » di 23 maart 2010 11:41

Oorlog in verzekeringsland door Natasja de Groot
AMSTERDAM - Er woedt oorlog in verzekeringsland. Met de komst van een aantal nieuwe spelers op de markt voelen de traditionele verzekeringsmaatschappijen de grond onder hun voeten branden. Gisteren waarschuwde verzekeraar Aegon in een paginagrote krantenadvertentie zijn klanten voor Brand New Day (BND). De nieuwkomer kan er niet van wakker liggen: "Ze besodemieteren hun eigen klanten en spelen nu voor Onze-Lieve-Heer."


Ads door Google
Brand New Day Pensioen
Weg met de woekerpolis! Vergelijk hier wat het jou scheelt.
Brandnewday.nl/ik_wil_meer_pensioen
AEGON Overlijdensrisico
Uw lengte + gewicht zijn geld waard bij de overlijdensrisicoverzekering
www.aegonbank.nl/overlijdensrisico
Alles wat je moet weten …
Alles wat je moet weten over je pensioen vind je hier! Kijk snel
www.samenstajijsterk.nl
Aegon laat weten de nieuwkomer van harte welkom te heten, maar niet blij te zijn met de uitspraken dat klanten aanzienlijk duurder uit zijn als ze bij Aegon een beleggingsverzekering afsluiten. "Wij zijn het met Brand New Day eens dat er klare wijn geschonken moet worden, maar dan wel op basis van de juiste feiten. En die ontbreken", zo reageert de zegsman van Aegon Nederland.

Hij verwijst daarbij naar de website van BND, waar in een staafdiagram te zien is dat BND verreweg het meeste pensioen biedt. Het verschil als je 35 jaar €500 bruto per maand opzij legt, is maar liefst €157.264. Het eindkapitaal bij BND bedraagt €635.839. Het eindkapitaal bij Aegon bedraagt €478.575.

"Het rammelt aan alle kanten", aldus de Aegon-woordvoerder. "Wat BND hier beweert, is onjuist en unfair. Bijkomende kosten worden bij Aegon wel verrekend en bij BND niet. Daarnaast maakt BND enkele fouten in de berekeningen van de kosten van Aegon. Als we dat corrigeren, gebeurt het volgende: wie een Aegon verzekeren & beleggen pensioen afsluit volgens vergelijkbare condities als bij BND kan een eindkapitaal bereiken van €589.743. Daarbij is uitgegaan van een belegging in het Aegon Mix Fund. BND 'misrekent' zich dus voor een bedrag van ruim €111.000."

Volgens Directeur Bas van Beusekom van BND kan Aegon echter veel beter zijn tijd en geld besteden in het oplossen van de woekerpolisaffaire in plaats van geld uitgeven aan advertenties. Laatst publiceerde DeltaLloyd ook al een advertentie, waarin het concern aangaf geen kosten in rekening te brengen, ook met een knipoog naar BND. "Het geeft in elk geval aan dat de marktpartijen zich zorgen maken", stelt Van Beusekom. "Het zou de verzekeraars chic staan als ze hun klanten daadwerkelijk een redelijke compensatie geven.

Die hele Wabeke-norm is een grap. Pas na 30 jaar wordt een minimaal bedrag uitgekeerd. Als je eerlijk wilt zijn, compenseer je klanten dan gepast." Eerder had ook al nieuwkomer Nationale Hypotheek Pas (NHP) het aan de stok gekregen met de traditionele partijen. Directeur Pieter Lijesen gooide met een nieuwe overlijdensrisicoverzekering de knuppel in het hoenderhok. "Het afgelopen jaar is de prijs van overlijdenskostenrisicoverzekeringen door druk van nieuwkomers op de verzekeringsmarkt fors gedaald. Het gaat wel om 70 procent."

Hij vermoedt dat er nu ook op het gebied van beleggingsverzekeringen een prijzenslag zal volgen. "De actie van Aegon bewijst dat nu. Dit is echt een wanhoopsoffensief", meent NHP-directeur. Ook merkendeskundige Paul Moers van Pmsms spreekt van een wanhoopsdaad van Aegon. "Het is bijzonder kinderachtig en kleinzerig, zoals Aegon nu middels een advertentie reageert op de nieuwkomer BND. Het is een goede zaak dat deze verzekeraar zijn best doet om het vertrouwen bij de klant weer te herwinnen, maar dat doe je niet door een kleine partij zo te schofferen."

Volgens hem hebben de traditionele partijen ook wel wat beters te doen, zoals het oplossen van de beschikbare premieregeling, waar bij vele duizenden pensioenpolissen te hoge kosten zijn gerekend, met alle gevolgen van dien. Hoogstwaarschijnlijk komen de verzekeraars deze week naar buiten met een voorstel voor een nieuwe compensatieregeling. Het Verbond van Verzekeraars laat nog weten de nieuwkomer BND te verwelkomen. "De enige kanttekening die we er wel bijzetten, is dat zij niet de enige zijn die vernieuwing brengen. Ook bestaande partijen werken er hard aan", aldus de woordvoerder.
klant
 
Berichten: 105
Geregistreerd: wo 21 okt 2009 17:57

Berichtdoor klant » di 13 apr 2010 16:21

Kamermeerderheid voor aanvullend onderzoek woekerpolis
Een kamermeerderheid dringt aan op aanvullend onderzoek naar de woekerpolisschikking. Dat blijkt uit een rondgang van RTL. PvdA, SP, VVD en Groen Links willen dat minister De Jager van Financiën drie zaken onderzoekt.


Schade
Allereerst zou moeten worden bekeken welk bedrag verzekeraars de afgelopen jaren opgehaald hebben met beleggingsverzekeringen. Daarnaast zou een berekening moeten worden gemaakt van de schade die polishouders hebben geleden door te hoge kosteninhoudingen.

'Compensatieregelingen een schijntje'
De hoogte van de schade zou vervolgens gerelateerd moeten worden aan de compensatieregelingen die vorig jaar werden opgetuigd door een aantal verzekeraars. Er gaan steeds meer stemmen op dat die compensatieregelingen - met een gezamenlijke waarde van 2,5 miljard euro - een schijntje zijn.

Schade woekerpolissen 20-30 miljard
RTL berichtte afgelopen zaterdag over een boek dat overmorgen verschijnt. In De Woekerpolisaffaire laat auteur Kees Kooman onder meer hoogleraar Arnoud Boot aan het woord, die becijfert dat de schade die verzekeraars hebben veroorzaakt door te hoge kosteninhoudingen waarschijnlijk 20 tot 30 miljard euro bedraagt.
'Schadevergoeding woekerpolissen te laag'

25 miljard
Een compensatieregeling die ongeveer 10 procent van die schade vergoedt, is aan de magere kant, vindt naast Boot ook tweedekamerlid Jolande Sap. Sap voelt meer voor een regeling waarbij de schade fifty-fifty wordt gedeeld tussen verzekeraar en gedupeerde. Als het nadere onderzoek uitwijst dat de schade 25 miljard euro bedraagt, zouden verzekeraars dus 12,5 miljard moeten compenseren, tien miljard méér dan in de huidige regeling gebeurt.

PvdA, SP, VVD en Groen Links
Voor een nader onderzoek is in de Tweede Kamer brede steun. PvdA, SP, VVD en Groen Links willen dat minister De Jager aanvullend onderzoek laat uitvoeren, eventueel door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het CDA denkt dat zo'n onderzoek er moet komen als er toch weer onrust ontstaat over de regelingen die nu voorliggen.

1 miljoen woekerpolissen
Die regelingen kwamen vorig jaar tot stand. In totaal kochten vijf verzekeraars rechtszaken af en kwam één met een eigen compensatievoorstel. Er werd geschikt met twee stichtingen die op zeggen te komen voor in totaal 200.000 gedupeerden. Maar volgens de AFM werden ongeveer een miljoen woekerpolissen verkocht. In totaal zetten de verzekeraars in Nederland 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen weg.

Alles over woekerpolissen:
Dossier woekerpolissen

Alles van RTL Z over woekerpolissen uit 2010

Kamermeerderheid voor aanvullend onderzoek woekerpolis

Deskundigen hekelen schikking woekerpolisaffaire
klant
 
Berichten: 105
Geregistreerd: wo 21 okt 2009 17:57

Berichtdoor klant » di 13 apr 2010 18:36

Nederland heeft behoefte aan radikaal schoonschip in de financiële sector
Grimbert Rost van Tonningen

Tags: Arnoud Boot | De Woekerpolisaffaire | hypotheekmarkt | tophypotheken | Votron | wanbeleid | woekerpolissen | woningmarkt

In Nederland zijn circa 7 miljoen woekerpolissen verkocht. Zeg maar één per gezin, waarbij de klant bedrogen is door een financiële dienstverlener. Alle grote concerns hebben hieraan meegedaan zoals ABNAMRO, Aegon, Achmea, Delta Lloyd, Fortis, ING en Rabo.

De Nederlandse huizenmarkt dreigt nu een forse extra klap te krijgen als gevolg van de jarenlange verkoop van deze waardeloze beleggingsverzekeringen. Ruim een miljoen van dit soort woekerpolissen zijn namelijk gekoppeld aan een hypotheek. „De huizenmarkt staat nu al onder druk door alle plannen voor de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. De woekerpolisaffaire zal daar nog eens een extra negatieve invloed op hebben.”

Dit stelt de Amsterdamse hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot, naar aanleiding van het deze week verschijnende boek ‘De Woekerpolisaffaire’, over het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis.

Volgens Boot zijn toezichthouders zeer ongerust, want de schade die Nederland hierdoor kan oplopen overschrijdt de grens van twintig miljard, dat is tien keer meer dan de omvang van de schikking die alle verzekeraars vorig jaar hebben getroffen met hun gedupeerde klanten. Het komt tevens overeen met het maximum bedrag dat politieke partijen willen bezuinigen in de komenden vier jaar Het overkoepelend Verbond van Verzekeraars noemt de kritiek „niet nieuw”.

Het wordt tijd dat in Nederland de verantwoordelijke topbestuurders persoonlijk worden vervolgd. Onze financiële top heeft zich schuldig gemaakt aan massale oplichting door een volkomen foute voorstelling van zaken te geven rond producten die allen waren bedoeld om de eigen klanten lichter te maken. Als we dan toch bezig zijn dan kunnen we hopelijk ook gelijk ex-bestuurders van bv Fortis aanpakken, die hun aandeelhouders verzekerden dat met de solvabiliteit van het concern niets mis was en die drie weken later moesten toegeven dat daar niets van klopte.

Zolang Nederland geen schoonschip maakt - wat het met de bouwfraude naliet - zal deze morele en financiele crisis blijven voortwoekeren, waarbij ook toezichthouders dienen te worden verwijderd die in diepe slaap geweest moeten zijn.

Gerelateerde berichten:

Regelgeving en toezicht in financiële sector is niet aan politici besteed
De (financiële) wereld draait door… maar zonder Nederland
Musea eindeloos dicht, Nederland heeft zich vastgedemocratiseerd
klant
 
Berichten: 105
Geregistreerd: wo 21 okt 2009 17:57


Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron