Rechtszaken onbetaalbaar

Rechtszaken onbetaalbaar

Berichtdoor Piet » za 15 jan 2011 13:49

Griffierechten worden kostendekkend

Rechtszaken onbetaalbaar

door Martijn Koolhoven

De Telegraaf 15 januari 2011

AMSTERDAM, zaterdag

Een rechtszaak aanspannen wordt duur met een kostendekkende griffierekening.

Dat is de conclusie die kan worden getrokken op basis van berekeningen van de Raad voor de Rechtspraak.

Deze raad heeft de gevolgen bekeken van het kabinetsvoornemen om de griffierechten, die iedereen moet betalen om een rechtszaak te kunnen aanspannen, per 2013 kostendekkend te maken.

De Raad voor de Rechtspraak, het overkoepelende bestuur van de negentien rechtbanken, de vijf gerechtshoven, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, heeft nu doorberekend wat de nieuwe griffiegelden per 1-1-2013 worden. „Een stille revolutie”, zo stellen de drie deskundigen die met de cijfers komen. „Het zal de aanblik van de rechtspleging radicaal kunnen veranderen.”

Zo is bijvoorbeeld een particulier voor een rechtszaak bij de kantonrechter nu nog € 70 griffierechten kwijt; bij een kostendekkend tarief moet hij straks € 1190 betalen. Hetzelfde geldt voor echtscheidingszaken.
Het uitvechten van een arbeidsgeschil voor de rechter kost een ondernemer nu nog € 210 aan griffierechten, het kostendekkende tarief wordt € 1540. Een zaak tegen de Belastingdienst aanspannen wordt ook fors duurder: van € 40 griffierechten nu, naar € 750 straks.

Ook aan hogerberoepszaken komen andere prijskaartjes te hangen, zo zijn ondernemers die hun zaak aan het gerechtshof willen voorleggen nu nog € 1590 griffierechten kwijt. Straks € 5050. De berekeningen zijn schattingen van de Raad voor de Rechtspraak, ze kunnen straks als de wet er is, nog hoger of lager uitvallen.

Enorm
„De verhogingen bij kostendekkende tarieven zijn enorm”, zo stellen de opstellers van het stuk, prof. mr. E. Bauw, hoogleraar Rechtspleging aan de Universiteit van Amsterdam en raadsadviseur bij de Raad voor de Rechtspraak en zijn collega’s dr. F. van Dijk, hoofd afdeling Ontwikkeling en dr. F. van Tulder, onderzoeker van de afdeling Ontwikkeling.

De Orde van Advocaten en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) zijn geschokt. „Een aardbeving”, zo noemt mr. H. Gelderloos, secretaris van de VSAN de cijfers.
„Kleine zelfstandigen die duizenden euro’s moeten betalen om duizend euro te verhalen, zullen naar andere wegen zoeken. Je moet straks zoveel gaan betalen, dat recht zoeken iets voor de rijken wordt.”

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 1 apr 2011 9:02

Opstelten maakt gang naar rechter duurder

De Telegraaf 1 april 2011

Van onze parlementaire redactie
DEN HAAG, vrijdag

Procederen tegen de overheid wordt duurder. Burgers die bij de rechter hun gelijk willen halen tegen bijvoorbeeld de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV of gemeenten moeten tot aan honderden euro’s extra aan proceskosten gaan betalen.

Dat blijkt uit het wetsvoorstel kostendekkende griffiekosten dat minister Opstelten (Justitie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het standaardtarief voor griffiekosten bij de rechtbank wordt in bestuurszaken verhoogd van 152 euro naar 500 euro. Voor rechtszaken over sociale uitkeringen, studiefinanciering en huurtoeslag hoeft nu slechts 41 euro te worden betaald. Ook dat wordt 500 euro.

Een gang naar de kantonrechter, bijvoorbeeld bij echtscheiding of burenruzie, wordt eveneens duurder en gaat straks minimaal 125 euro kosten, tegenover 71 euro nu.

Wie een zaak tegen de overheid heeft verloren en bij het gerechtshof in hoger beroep gaat, loopt het risico het zesvoudige te moeten betalen van het huidige tarief. Nog erger wordt het als de overheid een zaak van de burger verliest en daartegen in hoger beroep gaat. Dan moet ook de burger in kwestie als gedaagde 1250 euro ophoesten. Nu is de verdedigende partij in hoger beroep nog vrijgesteld van griffiekosten.

De nieuwe tarieven moeten op 1 juli 2012 ingaan en 240 miljoen euro opleveren. In het nieuwe plan gelden lagere tarieven voor mensen met lage en middeninkomens.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26


Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron