Kifid pleit verzekeraars vrij

Kifid pleit verzekeraars vrij

Berichtdoor Piet » za 26 feb 2011 14:02

Kifid pleit verzekeraars vrij

De Telegraaf 26 februari 2011

door NATASJA DE GROOT
AMSTERDAM – Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vindt het de verantwoordelijkheid van financieel adviseurs dat de consument geen kat in de zak koopt. „De verzekeraar is slechts een fabrikant. Die maakt een product. Of het nu goed of slecht is, dat doet er niet toe. Het is de taak van de tussenpersoon om klanten te wijzen op risico’s en ze te behoeden voor de aanschaf van een rotproduct”, stelt financieel ombudsman Nol Monster van Kifid. De uitlatingen zijn opmerkelijk in het licht van zijn rol: consumenten helpen bij het halen van hun recht bij verzekeraars en banken
.

Ter onderbouwing van zijn betoog geeft Monster, die vorig jaar oktober Jan Wolter Wabeke opvolgde als ombudsman, het voorbeeld van de verkoop van een auto zonder rem. Volgens Monster is het geen probleem dat een dergelijke auto in de markt worden gezet, „zolang de fabrikant maar aan de handelaar vertelt dat het een auto is zonder rem. Dan is het aan de handelaar om de klant te wijzen op het risico om te rijden met een auto zonder rem. En het is de verantwoordelijkheid van de klant zelf om dan te bepalen of hij die auto wil kopen.”

Monster: „De plicht van de verzekeraar is om de adviseur goed te informeren. Maar het is aan de adviseur om te bezien of het product bij de cliënt past en om die cliënt volledig te informeren. De zorgplicht ligt volledig bij de adviseur.”

De uitspraken roepen veel wrevel op bij de intermediairs. Zij menen dat het klachtenloket nu de verantwoordelijkheid voor foute producten op de markt volledig op hun bordje schuift. „Het is correct dat de adviseur passend advies moet geven. Dat was zo, dat is zo, en dat blijft zo. Maar het is aan de makers van producten – de verzekeraars – om producten te maken die aansluiten bij de behoefte van de klant, die niet onnodig ingewikkeld zijn en die een transparante (kosten)structuur kennen. Dán kan een adviseur daadwerkelijk het kaf van het koren scheiden”, verklaart een woordvoerder van de intermediairvereniging Adfiz.

Volgens Fred de Jong van het Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS), onderdeel van de UvA, passen de uitlatingen van het Kifid niet in de huidige tijdsgeest, waarbij verzekeraars juist het klantbelang voorop willen stellen. „Een product moet juist in het belang van de klant zijn en juist om die reden moet het wel deugen. Je kunt dan als aanbieder van een verzekering niet de totale verantwoordelijkheid afschuiven op het intermediair”, verbaast De Jong zich.

Zelfs het Verbond van Verzekeraars, de koepelorganisatie van de marktpartij die door Kifid in bescherming worden genomen, reageert verbaasd op de opmerkingen van Monster. „Het is wel degelijk de verantwoordelijkheid van verzekeraars om goede, deugdelijke producten in de markten te zetten. Op die verantwoordelijkheid mogen verzekeraars ook worden aangesproken”, aldus een zegsman.

Onlangs stelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) overigens de legitimiteit van het Kifid al ter discussie. AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren zette vraagtekens bij de financiering van het instituut door de sector zelf. „Als de ombudsman door de industrie wordt gefinancierd, mogen we dan eerlijke oplossingen verwachten, zo vraagt de consument zich af.” Ook gaf hij aan het loket ongeschikt te vinden om geschillen collectief te behandelen. Kockelkoren vindt het een overweging waard om het Kifid om te vormen tot een publiekrechtelijk orgaan. Ook pleit hij voor meer uitwisseling van kennis en informatie tussen de AFM en Kifid.

Het Verbond van Verzekeraars meent dat de AFM hiermee wat kort door de bocht gaat. „Toezichthouders worden toch zelf ook door de financiële sector betaald?”, weerlegt het Verbond de kritiek.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron