Problematiek restschuld hypotheken

Problematiek restschuld hypotheken

Berichtdoor Piet » do 23 aug 2012 17:06

Geldgever moet restschuld wanbetaler matigen

23 augustus 2012

Een geldverstrekker is door Kifid op de vingers getikt vanwege het berekenen van een te hoge boeterente aan een klant van wie de woning wegens betalingsachterstanden onderhands is verkocht. Volgens het klachteninstituut heeft de geldgever onvoldoende rekening gehouden met de slechte financiële positie van de hypotheekklant.
De klant had in 2001 een hypotheek gesloten; omdat een achterstand was ontstaan in de betaling van de maandlasten, is de woning in 2004 onderhands verkocht voor € 210.000; dat leidde tot een restschuld van ruim € 33.500. Die schuld is niet afgelost, zodat de geldgever een boeterente heeft berekend; tot 1 juli 2010 was die opgelopen tot ruim € 22.000. Wel heeft de consument via loonbeslag maandelijks € 366 betaald. Begin dit jaar bedroeg de restschuld nog een kleine € 29.000; de klant heeft zich tot Kifid gewend met het verzoek de schuld kwijt te laten schelden.
Kifid oordeelt in zijn bindend advies dat een te hoge boeterente is berekend; de geldgever heeft een percentage van 12% gehanteerd. "Daarvan uitgaande heeft aangeslotene kennelijk geen rekening gehouden met de door consument en de ex-partner via de deurwaarders gedane betalingen. Dit betekent dat de boeterente reeds op die grond op een lager bedrag uitkomt en mitsdien ook de restschuld." Bovendien moet de geldgever al bij de gedwongen verkoop op de hoogte zijn geweest van de financiële situatie van de klant, die volledig arbeidsongeschikt was. "De commissie is van oordeel dat het aangeslotene in ieder geval vanaf 1 januari 2006 duidelijk had moeten zijn dat consument in een vrij uitzichtloze financiële positie was geraakt." De restschuld is weliswaar per 1 juli 2010 gematigd, maar dat had veel eerder moeten gebeuren, vindt de geschillencommissie, die de openstaande schuld terugbrengt van € 33.500 naar iets meer dan € 8.000.

Bron: http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/ge ... 2795.lynkx

Hier de link naar de uitspraak van het Kifid:
http://www.kifid.nl/fileupload/jurispru ... 12-217.pdf
Laatst bijgewerkt door Piet op vr 24 aug 2012 17:37, in totaal 1 keer bewerkt.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Geldgever moet restschuld wanbetaler matigen

Berichtdoor Piet » do 23 aug 2012 19:16

Hier een artikel van 3 augustus j.l. wat ook te maken heeft met de problematiek rondom de restschuld.

Mag Rabobank deurwaarder sturen voor restschuld?

De Telegraaf vr 03 aug 2012

UTRECHT - De Rabobank worstelt met het innen van restschulden bij mensen die hun huis voor minder dan de hypotheekwaarde hebben verkocht, en niet meewerken aan de terugbetaling.

De rechtbank in Utrecht maakte vrijdag bekend de Hoge Raad om advies te vragen of de bank op basis van de hypotheekaktes die het hanteert, direct deurwaarders kan inzetten om restvorderingen te innen. Volgens de deurwaarders mogen ze dat niet.
100 klanten
Een woordvoerder van de Rabobank vertelt dat het om een relatief kleine groep klanten gaat. Op circa 1 miljoen hypotheken zou het vorig jaar gaan om 40 tot 60 gevallen. Met de economische crisis en problemen op de woningmarkt is de verwachting dat dit stijgt naar ongeveer 100 zaken dit jaar.
Deurwaarders weigeren
Gerechtsdeurwaarder GGN heeft bij de rechtbank in Utrecht een kort geding aangespannen na onenigheid met de Rabobank. Maar ook andere deurwaarders hebben geweigerd een restvordering te innen voor de bank bij een voormalige woningeigenaar, omdat de akten van de geldlening onderhands zijn opgemaakt en in hun ogen niet op basis van de hypotheekakten kunnen worden geïnd.
Als de deurwaarders gelijk krijgen, moet de bank voortaan in iedere zaak een aparte gerechtelijke procedure voeren om zijn geld terug te krijgen.

© 1996-2012 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Problematiek restschuld hypotheek

Berichtdoor Piet » do 10 apr 2014 18:25

'Bank werken te weinig mee bij financieren restschuld'

De Telegraaf

DEN HAAG - do 10 apr 2014
Banken werken nog altijd maar zeer beperkt mee aan het meefinancieren van de schulden die overblijven als mensen hun huis met verlies moeten verkopen. Makelaarsorganisatie NVM en de Consumentenbond riepen hypotheekverstrekkers donderdag opnieuw op hier verandering in te brengen, om zo de woningmarkt te stimuleren en huiseigenaren niet te duperen.


„Banken hadden toegezegd meer maatwerk te gaan leveren, maar makelaars merken hier nog altijd weinig van”, zei NVM-voorzitter Ger Hukker donderdag. „Er zijn nog steeds veel mensen die wel willen verhuizen, maar die dit niet kunnen omdat ze kampen met een huis dat onder water staat en ze hun financiering niet rond kunnen krijgen.”

'Banken zijn niet royaal genoeg'
„Een reeks banken financiert restschulden per definitie niet en banken die het wel doen, zijn bij lange na niet royaal genoeg”, klaagt de Consumentenbond. Volgens de bond geven banken ook vaak geen toestemming om een huis met een restschuld te verkopen. „Die geven ze in dit soort gevallen vaak alleen als je echt moet verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je een baan krijgt aan de andere kant van het land. Met deze starre houding gooien de banken de woningmarkt op slot en duperen ze duizenden mensen.”

Het volledige artikel is hier te lezen:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-h ... ld___.html
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26


Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron