Banken onder vuur voor afsluiten renteswap

Banken onder vuur voor afsluiten renteswap

Berichtdoor Piet » zo 6 apr 2014 11:47

Rabobank beboet voor afsluiten renteswap

De Rabobank heeft zijn zorgplicht bij het afsluiten van een zogenoemde renteswap niet goed nageleefd en moet daarom een schadevergoeding betalen.

Dat concludeert de rechtbank Oost-Brabant dinsdag.
De rechtszaak was aangespannen door een agrarisch ondernemer die in 2008 een lening van 1,25 miljoen euro afsloot met een variabele rente van 4,9 procent.
De bank adviseerde de ondernemer om een renteswap te nemen zodat hij gedekt was tegen het risico van een stijgende rente. Wat de risico's van een dalende rente zijn, werd er niet of onvoldoende bij verteld.
Helder
"Dit is een heldere uitspraak die kansen biedt voor duizenden andere ondernemers die met een renteswap zitten opgescheept en vanwege bedrijfsbeëindiging van hun swap af willen", zegt Rolf Klinkhamer, advocaat van de ondernemer tegen Legaldutch.
Omdat de rente door de financiële crisis fors daalde, hebben veel renteswaps een negatieve waarde. Op het moment dat de ondernemer zijn lening wilde aflossen, kreeg hij een rekening van bijna 300.000 euro voorgelegd van de Rabobank.
De schadevergoeding die de Utrechtse bank moet betalen, is gebaseerd op de waarde van een 'gewone lening' met een vaste rente. De Rabobank moet 60 procent van de geleden schade voor zijn rekening nemen, dat komt uit op 170.000 euro.

Door: NU.nl/Edo van der Goot
Gepubliceerd: 1 april 2014 14:46
Laatste update: 1 april 2014 15:06

Bron: http://www.nu.nl
http://www.nu.nl/economie/3741177/rabob ... eswap.html

Lees ook het volgende artikel over dit onderwerp:
http://www.hpdetijd.nl/2014-04-02/rabob ... denclaims/

De uitspraak is hier te lezen:
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inzien ... 014%3a1415
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Rabobank beboet voor afsluiten renteswap

Berichtdoor Piet » vr 11 apr 2014 12:08

Mkb’ers het schip in met renteswaps
Massaclaim tegen woekerkredieten

De Telegraaf vr 11 apr 2014

Bart Mos
AMSTERDAM, VRIJDAG -
Mkb-bedrijven die afgelopen jaren door hun bank een woekerkrediet kregen geadviseerd, gaan de banken gezamenlijk voor de rechter slepen. Tienduizenden ondernemers hebben een krediet met een zogeheten ’renteswap’, die als een molensteen om hun nek hangt. Hun totale schade wordt momenteel geschat op zo’n 4 miljard euro.


Veel agrariërs en binnenvaartschippers kregen afgelopen jaren het advies van hun bank om naast hun bedrijfskrediet een renteswap aan te schaffen. Dat betreft een complex financieel product waarmee zij hun lening volgens de bank konden beschermen tegen een onverhoopt stijgende rente.
Maar toen de rente niet steeg maar juist daalde, bleken deze producten plotseling zeer risicovol. In plaats van compensatie voor de rentestijging staan de ondernemers nu opeens voor tonnen extra in het krijt. Over deze risico’s hebben de banken nooit iets gemeld.

Het volledige artikel is hier te lezen:
http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/gel ... ten__.html
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Rabobank beboet voor afsluiten renteswap

Berichtdoor Piet » do 17 apr 2014 18:40

Banken hebben bijzondere zorgplicht bij aanbieden renteswaps
's-Hertogenbosch , 15-4-2014

Het gerechtshof heeft vandaag een tussenuitspraak gedaan in een geschil tussen ABN Amro en een MKB-bedrijf. Het bedrijf verwijt de bank dat het vooraf onvoldoende is geïnformeerd over de risico’s van het aangaan van een renteswap. Als gevolg van de vervroegde beëindiging van de kredietovereenkomst en de daarmee samenhangende renteswap moest het bedrijf onverwachts een fors bedrag aan de bank betalen.

Waarschuwen voor risico’s


Het hof zegt in zijn uitspraak dat de bank een bijzondere zorgplicht heeft wanneer hij een dergelijk risicovol en complex product adviseert aan een niet-professionele belegger. In dat geval dient de bank vooraf uitdrukkelijk en in niet mis te verstane bewoordingen te waarschuwen voor de bijzondere risico’s die zijn verbonden aan een renteswap. Daarnaast had de bank het bedrijf moeten wijzen op de ontstane negatieve waarde, toen het bedrijf verzocht de overeenkomst vervroegd te beëindigen, oordeelt het hof.
Het MKB-bedrijf wilde in 2006 een nieuwe financiering. Dit resulteerde in een kredietovereenkomst waarbij huisbankier ABN Amro aan het bedrijf een geldlening van 560.000 euro verstrekte met een looptijd van tien jaar tegen een variabele rente. In verband met deze nieuwe kredietfaciliteit adviseerde ABN Amro op eigen initiatief, en om het risico van de variabele rente af te dekken een renteswapovereenkomst ook voor de duur van tien jaar.

Rekening gepresenteerd

In 2009 wilde het bedrijf de kredietovereenkomst met de bank vervroegd beëindigen, omdat het wilde overstappen naar een andere bank. Op dat moment kreeg het bedrijf de rekening gepresenteerd. Als gevolg van de vervroegde beëindiging van de geldlening en de daarmee samenhangende renteswap moest het bedrijf circa 60.000 euro aan ABNAMRO te betalen. Als gevolg van de dalende rente, veroorzaakt door de financiële crisis in 2008, had de renteswap een negatieve waarde ontwikkeld. Beëindiging van de renteswapovereenkomst voor het einde van de looptijd leidde daardoor tot deze onverwacht hoge kosten.
Of ABN Amro in dit geval tekort is geschoten in haar zorgplicht staat nog niet vast en zal door het bedrijf moeten worden bewezen. Partijen moeten eerst nog nadere informatie verstrekken over onder meer de schadeberekening.

Uitspraken: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inzien ... :2014:1052

Bron www.rechtspraak.nl
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Banken onder vuur voor afsluiten renteswap

Berichtdoor Piet » za 25 jul 2015 22:49

Rechtbank: klant met nutteloze renteswap krijgt €1 miljoen vergoed
Rabobank moet dokken


De Telegraaf za 25 jul 2015
door Bart Mos
DEN BOSCH -
Rabobank moet een zakelijke klant ruim een miljoen euro terugbetalen, omdat die door de bank in 2008 werd opgezadeld met een nutteloos en tegelijk zéér risicovol rentederivaat. Dat heeft de rechter in Den Bosch bepaald.

De veroordeling van Rabobank tot terugbetaling van €1.023.093,17 aan plafondfabrikant Plameco uit Best maakt het tot een van de grootste renteswaprechtszaken tot nu toe.


Het volledige artikel is hier te lezen:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... ken__.html

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26


Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron