Pagina 1 van 1

Herstelkader rentedirivaten (renteswaps)

BerichtGeplaatst: di 5 jul 2016 17:56
door Piet
Een herstelkader voor rentederivaten, en nu?

Bron : Van Diepen Van der Kroef Advocaten

Hoorn 05-07-2016
In de jaren 2005 -2013 hebben Nederlandse banken op grote schaal rentederivaten uitgezet in de markt. Niet alleen aan de grote bedrijven en instellingen, maar ook aan het MKB. Mede door de daling van de rente, in plaats van de voorspelde stijging, bleken deze producten vaak financiële tijdbommen.

Ons kantoor staat partijen bij die deze producten op advies van hun bank hebben aangeschaft. De laatste maanden lijkt de situatie omtrent deze producten in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen. Zo heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld dat deze producten vooralsnog niet via collectieve claims kunnen worden aangepakt. Alleen met individuele procedures kan schade worden gevorderd. Ook werd bekend dat de AFM, de instelling waaraan het toezicht was toevertrouwd, niet op haar taak toegerust bleek te zijn geweest.

Vanochtend heeft de door het ministerie van financiën ingestelde derivatencommissie echter een herstelkader bekend gemaakt waarmee de banken problemen bij rentederivaten of renteswaps kunnen oplossen.

De derivatencommissie overweegt hierbij dat rentederivaten voor MKB'ers relatief complexe en nieuwe producten waren die werden geïntroduceerd aan de hand van onbekende begrippen en in combinatie met bestaande producten moesten worden begrepen. Ook gingen MKB'ers er volgens de derivatencommissie van uit dat de bank met haar kennis het beste product zou adviseren. Verder waren MKB'ers vaak afhankelijk van de bank voor de financiering van de onderneming. Vanwege deze omstandigheden was evenwichtige en duidelijke informatie tijdens het verkoopproces vereist. De derivatencommissie oordeelt dat deze informatievoorziening in veel gevallen ontoereikend was, onder meer als het gaat om mogelijke nadelige gevolgen van een rentederivaat en de relatie tot opslagverhogingen.

Het herstelkader voorziet in een aantal stappen:

Stap 1: zeer complexe of exotische derivaten worden gecompenseerd.
Stap 2: voor zover rentederivaten niet aansluiten bij de onderliggende leningen worden deze gecompenseerd.
Stap 3: een coulancevergoeding van 10 - 20% van de rente die de klant per saldo onder een renteswap aan de bank heeft betaald en nog zal betalen met een maximum van € 100.000.
Stap 4: verhogingen van renteopslagen aan klanten met een financiering in combinatie met een renteswap worden vergoed.

ABN AMRO, ING, SNS en Van Lanschot hebben laten weten open te staan voor het herstelkader. Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog. De verwachting is dat de deelnemende banken op korte termijn een begin zullen maken met de herbeoordelingen.

Bent u relatie van een deelnemende bank of adviseur van een partij met een rentederivaat dan zijn de volgende vragen van u van belang:
• Wat zijn de financiële mogelijkheden van deze ontwikkelingen voor mijn situatie?
• Biedt deelname aan het herstelkader in mijn geval wel voldoende compensatie?
• Moet ik de herbeoordeling afwachten of kan ik beter nu al tot actie overgaan?
Van Diepen Van der Kroef Advocaten staat haar cliënten onafhankelijk, deskundig en met succes bij in deze complexe materie.

Financieel recht specialist en advocaat Martijn Bonefaas wijst u de weg in de complexe wereld van renteswaps. Neem vrijblijvend contact op: +31 (0)229 287 003 of +31 (0)6 106 616 41, of stuur een e-mail naar m.bonefaas@vandiepen.com

Van Diepen Van der Kroef Advocaten is het grootste onafhankelijke advocatenkantoor van Nederland. Gegroeid vanuit de wil en durf om te ondernemen. Onze advocaten zijn ondernemers, die – net als onze cliënten – bouwen aan hun organisatie.
Onze advocaten houden hun juridische kennis en hun vakgebied goed bij. Zij spreken op congressen, geven colleges als gastdocent aan juridische opleidingen en informeren zichzelf via jurisprudentie.

Copyright ©2016, Van Diepen Van der Kroef Advocaten, All rights reserved.

Re: Herstelkader rentedirivaten (renteswaps)

BerichtGeplaatst: di 5 jul 2016 18:02
door Piet
Banken akkoord met compensatie voor mkb rond derivaten

Gepubliceerd: 05 juli 2016 08:44 op NU.nl

ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot stemmen in met een coulantere compensatieregeling voor mkb-ondernemers met rentederivaten.
Bedrijven die sinds 2005 ongeschikte rentederivaten kochten van de banken komen met de nieuwe afspraken makkelijker in aanmerking voor compensatie.

Door de coulanceregeling hoeft niet per geval te worden vastgesteld of er sprake was van ontoereikende voorlichting door de bank. Banken doen op die manier mee aan het herstelkader dat een onafhankelijke commissie de afgelopen maanden heeft opgesteld. Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog op hun positie.

De commissie werd aangesteld door minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) nadat eind vorig jaar bleek dat banken gedupeerde klanten, ondanks herhaaldelijk aandringen door toezichthouder AFM, onvoldoende compensatie boden.

De nieuwe regeling doet volgens de minister recht aan de belangen van de ondernemers en is ''goed en efficiënt uitvoerbaar''. Hij roept Rabobank en Deutsche Bank op om alsnog mee te werken. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) sluit zich hierbij aan.

Langslepend
Met de nieuwe schaderegeling kan een einde komen aan vaak langslepende derivatenproblemen bij kleine tot middelgrote bedrijven. ''Zij kunnen samen met hun bank eindelijk een streep zetten onder dit onverkwikkelijke dossier'', aldus de minister.

Rentederivaten zijn beleggingsproducten waarmee ondernemers zich konden indekken tegen een mogelijke stijging van de rente op hun kredieten. Bij de verstrekking bleef vaak onderbelicht dat ondernemers juist risico liepen als de rente daalt. Sommige bedrijven kwamen daardoor in financiële moeilijkheden.

In totaal hebben de banken aan zo’n 16.000 mkb’ers ongeveer 20.000 van dit soort ingewikkelde beleggingsproducten verstrekt.

De onderzoekscommissie stelde vast dat gedupeerden recht hebben op een schadevergoeding van ongeveer 20 procent van de betaalde en nog te betalen rente over de producten. Die vergoeding kan oplopen tot maximaal 100.000 euro per klant.

Dat plafond is vastgesteld omdat van grote bedrijven, die leningen en derivaten van meerdere miljoenen hebben, mag worden aangenomen dat zij zich adequaat hebben laten voorlichten.

Teleurgesteld
De belangenorganisatie van mkb-ondernemers Claim Participants is ''zwaar teleurgesteld''. Die organisatie vindt dat ondernemers slechts een klein deel van de werkelijke schade vergoed krijgen.

De stichting Renteswapschadeclaim is wel tevreden. "Het is voor het eerst in de geschiedenis dat banken in Nederland miljarden aan schadevergoeding zullen betalen", zegt Pieter Lijesen van de stichting.

De stichting behartigt belangen van mkb-bedrijven met een renteswapcontract. "90 procent van de bij de stichting aangesloten gedupeerden wordt zeer ruim gecompenseerd."

Dat de Rabobank vooralsnog weigert komt voort uit het feit dat ze de regeling niet kunnen betalen, zegt de stichting. "Ze verkochten veel meer renteswaps dan ze hebben opgegeven. Het mkb moet daar nu voor bloeden."

Rabobank is goed voor het grootste deel van de aan ondernemers verkochte rentederivaten. Een woordvoerder van de bank benadrukt dat ondernemers die schade hebben geleden door een rentederivaat worden gecompenseerd.

Bij het huidige voorstel krijgen echter ook ondernemers voor wie de derivaten wel hebben gewerkt recht op een vergoeding en dat gaat Rabobank te ver.

Schadepost
Sommige banken moeten door de nieuwe regeling veel extra geld opzij zetten om ondernemers te compenseren. ABN Amro heeft zijn voorziening met 360 miljoen euro moeten verhogen, bovenop de 121 miljoen euro die eerder al opzij was gezet.

ING verwacht een tegenvaller van 150 miljoen euro. Van Lanschot verwacht tussen de 7 en 9 miljoen euro extra opzij te zetten en SNS Bank kondigt ook een voorziening aan.

Als alle banken meedoen met de aangekondigde collectieve compensatieregeling, kost hen dat gezamenlijk ''meer dan 1 miljard euro''.

Die schatting gaf de commissie van experts die de regeling heeft bedacht. De exacte omvang van de vergoedingen is volgens de commissie nog niet aan te geven. Dat kan per gedupeerde mkb-ondernemer namelijk nogal verschillen.

''Dit biedt een oplossing voor een groot gedeelte van de mkb’ers’’, benadrukt commissielid Ben Knüppe. ''Het is praktisch opgeschreven, waardoor vrij eenvoudig toepasbaar.''

Het is nu aan de banken zelf om de mkb'ers die recht hebben op compensatie te gaan benaderen. Maar de commissie houdt nog wel een vinger aan de pols en is ook nog bevoegd om in individuele zaken bindend advies te geven.

Door: ANP/NU.nl


Bron : http://www.nu.nl/economie/4288169/banke ... vaten.html