Herstelkader rentedirivaten (renteswaps)

Een herstelkader voor rentederivaten, en nu?
Bron : Van Diepen Van der Kroef Advocaten
Hoorn 05-07-2016
Bron : Van Diepen Van der Kroef Advocaten
Hoorn 05-07-2016
In de jaren 2005 -2013 hebben Nederlandse banken op grote schaal rentederivaten uitgezet in de markt. Niet alleen aan de grote bedrijven en instellingen, maar ook aan het MKB. Mede door de daling van de rente, in plaats van de voorspelde stijging, bleken deze producten vaak financiële tijdbommen.
Ons kantoor staat partijen bij die deze producten op advies van hun bank hebben aangeschaft. De laatste maanden lijkt de situatie omtrent deze producten in een stroomversnelling terecht te zijn gekomen. Zo heeft de rechtbank Oost-Brabant geoordeeld dat deze producten vooralsnog niet via collectieve claims kunnen worden aangepakt. Alleen met individuele procedures kan schade worden gevorderd. Ook werd bekend dat de AFM, de instelling waaraan het toezicht was toevertrouwd, niet op haar taak toegerust bleek te zijn geweest.
Vanochtend heeft de door het ministerie van financiën ingestelde derivatencommissie echter een herstelkader bekend gemaakt waarmee de banken problemen bij rentederivaten of renteswaps kunnen oplossen.
De derivatencommissie overweegt hierbij dat rentederivaten voor MKB'ers relatief complexe en nieuwe producten waren die werden geïntroduceerd aan de hand van onbekende begrippen en in combinatie met bestaande producten moesten worden begrepen. Ook gingen MKB'ers er volgens de derivatencommissie van uit dat de bank met haar kennis het beste product zou adviseren. Verder waren MKB'ers vaak afhankelijk van de bank voor de financiering van de onderneming. Vanwege deze omstandigheden was evenwichtige en duidelijke informatie tijdens het verkoopproces vereist. De derivatencommissie oordeelt dat deze informatievoorziening in veel gevallen ontoereikend was, onder meer als het gaat om mogelijke nadelige gevolgen van een rentederivaat en de relatie tot opslagverhogingen.
Het herstelkader voorziet in een aantal stappen:
Stap 1: zeer complexe of exotische derivaten worden gecompenseerd.
Stap 2: voor zover rentederivaten niet aansluiten bij de onderliggende leningen worden deze gecompenseerd.
Stap 3: een coulancevergoeding van 10 - 20% van de rente die de klant per saldo onder een renteswap aan de bank heeft betaald en nog zal betalen met een maximum van € 100.000.
Stap 4: verhogingen van renteopslagen aan klanten met een financiering in combinatie met een renteswap worden vergoed.
ABN AMRO, ING, SNS en Van Lanschot hebben laten weten open te staan voor het herstelkader. Rabobank en Deutsche Bank beraden zich nog. De verwachting is dat de deelnemende banken op korte termijn een begin zullen maken met de herbeoordelingen.
Bent u relatie van een deelnemende bank of adviseur van een partij met een rentederivaat dan zijn de volgende vragen van u van belang:
• Wat zijn de financiële mogelijkheden van deze ontwikkelingen voor mijn situatie?
• Biedt deelname aan het herstelkader in mijn geval wel voldoende compensatie?
• Moet ik de herbeoordeling afwachten of kan ik beter nu al tot actie overgaan?
Van Diepen Van der Kroef Advocaten staat haar cliënten onafhankelijk, deskundig en met succes bij in deze complexe materie.
Financieel recht specialist en advocaat Martijn Bonefaas wijst u de weg in de complexe wereld van renteswaps. Neem vrijblijvend contact op: +31 (0)229 287 003 of +31 (0)6 106 616 41, of stuur een e-mail naar m.bonefaas@vandiepen.com
Van Diepen Van der Kroef Advocaten is het grootste onafhankelijke advocatenkantoor van Nederland. Gegroeid vanuit de wil en durf om te ondernemen. Onze advocaten zijn ondernemers, die – net als onze cliënten – bouwen aan hun organisatie.
Onze advocaten houden hun juridische kennis en hun vakgebied goed bij. Zij spreken op congressen, geven colleges als gastdocent aan juridische opleidingen en informeren zichzelf via jurisprudentie.
Copyright ©2016, Van Diepen Van der Kroef Advocaten, All rights reserved.