'We worden gewoon belazerd.'

Berichtdoor DutchCredit » ma 22 aug 2005 7:47

Toezicht op exoten
22 augustus 2005

Eind juli kondigde de AFM aan ook exotische investeringen onder haar toezicht te willen brengen. De mogelijkheden om hierin te investeren hebben een steeds grotere omvang aangenomen. De AFM schat dat de omvang van dit soort beleggingen €1,3 miljard bedraagt. Tot op heden viel dit soort projecten, in tegenstelling tot wat veel particuliere beleggers dachten, meestal niet onder het toezicht van de AFM. Vanwaar nu de belangstelling van de AFM?

Exotische beleggingen hebben de afgelopen tien jaar een grote vlucht genomen. Het begon allemaal met investeren in teakhout. Belangrijk verkoopargument was het groene en duurzame karakter van deze investering. Daarnaast werd een prachtig rendement in de prognoses voorgespiegeld. Wat vaak niet beseft werd, is dat een investering in teak meestal een looptijd heeft van 20 jaar. In de tussenliggende periode moet de plantage wel onderhouden worden. Daarvoor moet geld beschikbaar zijn, moet het onderhoud ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, moeten er geen tegenslagen in de vorm van natuurrampen of ziektes zijn.

Aangetrokken tot het groene karakter van de investering en de hoge rendementen zijn uiteindelijk veel mensen in teakfondsen ingestapt. In de praktijk bleek al snel dat veel van de voorgespiegelde rendementen te hoog waren ingeschat.

Door de populariteit van teakfondsen kwamen hier ook aanbieders met minder goede bedoelingen op af. Logisch, want tussen het moment van investeren en het eerste rendement zit ongeveer tien jaar. Dat geeft hun ruimschoots de tijd om in de verleiding te komen het geld voor andere zaken te gebruiken dan waarvoor het bestemd is. Dat deze verleiding in veel gevallen onweerstaanbaar is, blijkt wel uit het grote aantal nieuwsberichten waarin particuliere beleggers benadeeld zijn. Na de teakfondsen volgden andere investeringsmogelijkheden, zoals struisvogels, wijn, vanille. U kunt het eigenlijk niet zo gek bedenken of u kunt er wel in investeren. De grote belangstelling van particulieren en het grote aantal ’ongelukken’ dat bij deze investeringen gebeurde, is reden geweest om ook dit soort investeringen onder het toezicht te brengen. Dat is een belangrijke stap, want daarmee wordt het de aanbieders van dit soort investeringen met slechte bedoelingen een stuk moeilijker gemaakt.

Op de eerste plaats moeten zij hun aanbieding volledig beschrijven in een prospectus, zodat iedere potentiële belegger kennis kan nemen van waarin hij investeert. Helaas zijn er maar weinig beleggers die het prospectus volledig lezen. Dat is te begrijpen want een taaie prospectus nodigt niet echt uit om die eens lekker te lezen. Dat zou beleggers echter wel voor misstappen kunnen behoeden. Verder zal het toezicht van de AFM bestaan uit het controleren van kennis en ervaring en de betrouwbaarheid van de aanbieder en zullen aanbieders zich financieel moeten verantwoorden. Bent u nadat alle bijzondere exotische investeringen onder toezicht zijn gesteld, gevrijwaard van slechte aanbiedingen? Nee, u blijft uw eigen verantwoordelijkheid houden of de investering past binnen uw financiële plaatje en wensen en doelstellingen. De AFM kan u door haar toezicht geen garantie geven dat de investering presteert zoals in de aanbieding staat. Door het toezicht worden u handvatten aangereikt om zelf een beter oordeel over het investeringsvoorstel te vormen. Maak daar voordat u investeert gebruik van. De eerste winst is uzelf voor misstappen te behoeden.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » ma 22 aug 2005 8:02

Vakbond wil onderzoek van KNVB naar spelersfondsen.

www.volkskrant.nl/sport/1124607685806.html
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » ma 22 aug 2005 13:00

Playa Platzak

Redactie - 17 augustus 2005

Als u uw billen gebrand hebt aan te hete steentjes, dan moet u zelf op de blaren zitten. Onze dienstverlening gaat ver, maar de redactie van IEX.nl kan dát niet voor u afhandelen. Wel willen we helpen om nieuwe misstanden te voorkomen door de huidige nadrukkelijk uit te lichten. Vandaar: van beleggers voor beleggers.
Of liever gezegd, leren van andermans fouten is namelijk niet alleen leerzaam maar soms vooral erg leuk. De doorgaans ietwat suffige vastgoedwereld werd deze zomer opgeschrikt door een affaire die normaal alleen voor beleggers in alternatieve assets was weggelegd. Citrusplantages, struisvogelfarms en natuurlijk, o cliché, teakhout.

(Zie hiervoor o.a.
www.planet.nl/planet/show/id=219999/contentid=603472/sc=d1937f
noot Woest)

Eén dag lang was Playa Laguna het middelpunt van vastgoedland. Daarna stierf de berichtgeving een stille dood.

De in het leven geroepen belangenstichting spande begin juli een kort aan tegen de accountant, die alle verantwoordelijkheid afwijst. En de tussenpersoon, die zo’n beetje de enige is die iets te vieren heeft, is zelfs via de digitale snelweg nog niet opgespoord. Losse eindjes in overvloed.

Citrusverleden
Dromen zijn bedrog. Ruim 400 Nederlandse beleggers droomden van een overwintering op een kuststrookje van het Midden-Amerikaanse Costa Rica. Niet een willekeurig stukje wit zand, maar een lapje grond waarvan zij de bezitters zouden zijn. Een prachtig luxe resort met golfbanen waar Amerikaanse pensionado’s hun buidel zouden legen.

Succes gegarandeerd en als het mis zou gaan met de exploitatie dan was er als financieel vangnet nog altijd de grondprijs die in dat land dagelijks stijgt. Dat Costa Rica ook het land is waar al diverse citrus- en limoenplantages lichtelijk malafide bleken te zijn, dat werd even uit het oog verloren. En dat de familie achter deze vastgoedonderneming de familie Arias was ook.

De familie Arias heeft een besmet citrusverleden. De 400 vermogenden hoestten een bedrag van enkele miljoenen euro op. Zij deden dit nadat hun een gegarandeerd rendement in het vooruitzicht werd gesteld. Bovendien dachten zij redenen te hebben om gerust in te stappen omdat het gerenommeerde PricewaterhouseCoopers de accountant van het zaakje was.

Onder de neus van de VEB
Bovendien stonden de advertenties in bijvoorbeeld het lijfblad van de VEB. Ook op Beurs Geldzaken werd enkele jaren geleden vrolijk geld geworven terwijl een vette worst van ‘een vastgesteld rendement van 100%’ werd voorgehouden. Van de 10,4 miljoen euro die de beleggers in het project staken is nog 1,5 miljoen euro in de kas van PwC.

De rest van het geld is in rook opgegaan, want gebouwd is er nog niet, laat staan dat er geld gegenereerd wordt. Sterker nog, er is slechts voor 316.000 dollar geïnvesteerd. De bouwvergunningen zijn nog niet eens binnen en in Costa Rica kunnen daar jaren overheen gaan. De schadeclaim tegen de accountant loopt op tot bijna 24 miljoen euro.

24 miljoen euro terwijl er 10,4 miljoen geïnvesteerd is? Dat is geen rekenfout, want de claim valt zo hoog uit omdat het voorgehouden rendement hoog was. Bovendien willen beleggers niet alleen de inleg maar ook de rente en het voorgehouden rendement terug. PricewaterhouseCoopers Nederland verwijst naar de afdeling in het Costaricaanse San José.

Uitsprakeloos
Het eerste nieuws wordt vandaag echter dichter bij huis verwacht. In Maastricht deed de voorzieningenrechter vandaag uitspraak in een provisionele vordering om teruggave van circa 1,7 miljoen Euro die ten onrechte door PricewaterhouseCoopers Costa Rica opzij zou zijn gezet.

PWC werd verordonneerd binnen vier weken volledige openheid te geven van de financiële gang van zaken tegen een dwangsom van duizend euro per dag en het betalen van de kosten van het kort geding. De uitspraak in de hoofdvordering is vooruitgeschoven naar de rol van 28 september 2005.

Bron: www.IEX.nl
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » ma 22 aug 2005 18:31

Weer boetes NMa wegens bouwfraude


Door een onzer redacteuren


ROTTERDAM, 22 AUG. 180 bedrijven in de installatiebranche krijgen samen een boete van 35 tot 45 miljoen euro wegens jarenlange bouwfraude. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maakte dit vandaag bekend.


Uit onderzoek van de kartelautoriteit NMa is gebleken dat de bedrijven, die werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties bouwen, tussen 1998 en 2001 verboden prijs- en werkafspraken maakten voorafgaand aan aanbestedingen.

90 procent van de 180 bouwbedrijven doet mee een versnelde sanctieprocedure. Deze ondernemingen zien af van het voeren van individueel verweer. Na de versnelde procedure begint de kartelautoriteit procedures tegen de ondernemingen die niet hebben gekozen voor de versnelde procedure.

Voorzitter J. Heeres van brancheorganisatie Uneto-VNI noemt in een reactie de boete ,,fors''. Heeres geeft toe dat de wet is overtreden, en hoopt op een snelle afhandeling.

De NMa zegt bij het vaststellen van de uitgangspunten voor de hoogte van de boete rekening te hebben gehouden met de aard en ernst van de overtredingen en met andere omstandigheden: ,,De NMa heeft niet het maximale boetepercentage opgelegd, met name omdat niet vaststaat dat bij (vrijwel) alle aanbestedingen in de installatiebranche kartelafspraken zijn gemaakt. Het basisbedrag voor de boete is niet 12 maar 10,5 procent van de aanbestedingsomzet in 2001.''

Voor de NMa zijn ,,specifieke omstandigheden'' reden voor nog meer boetevermindering. Zo is er een lagere boete voor bedrijven die deelnemen aan de versnelde procedure en korting voor ondernemingen die clementie hebben gevraagd. Kleine ondernemingen met een concernomzet van minder dan 10 miljoen euro in 2001 genieten een extra boetevermindering van 15 procent op de finale boete. De NMa zegt aldus te willen voorkomen dat kleine ondernemingen in financiële problemen komen.

De kartels in de bouwsector hebben, volgens de parlementaire commissie bouwfraude, de overheid als grootste opdrachtgever een omvangrijke financiële schade toegebracht. In januari kregen 344 ondernemingen in de grond-, weg- en waterbouwsector van de NMa voor 135 miljoen euro boetes. In september maakt de NMa de uitkomsten bekend van de onderzoeken naar burgerlijke en utiliteitsbouw. In het najaar zijn andere deelsectoren aan de beurt. In juni veroordeelde de rechtbank in Rotterdam vier bouwondernemingen.

VERWIJSwww.nrc.nl dossier bouwfraude

NRC Handelsblad 22 augustus 2005
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor DutchCredit » ma 22 aug 2005 20:00

Uitnodiging persbriefing toezicht op marktmisbruik
22-8-2005

De AFM nodigt vertegenwoordigers van de pers uit voor een briefing over het toezicht op marktmisbruik. Tijdens deze briefing, met lunch, gaan AFM-vertegenwoordigers in op de verschillende elementen van de wet marktmisbruik die in oktober dit jaar van kracht wordt. Ook wordt een toelichting gegeven op het toezicht door de AFM, gegeven het feit dat de wet ziet op een aantal nieuwe aspecten. Nieuw is bijvoorbeeld het verbod op marktmanipulatie. Verder gaat bij inwerkingtreding van de wet het toezicht op het openbaar maken van koersgevoelige informatie over van Euronext naar de AFM.

De persbriefing met lunch vindt plaats op maandag 29 augustus, vanaf 12.15 uur (aansluitend op de bijeenkomst voor publicisten). De briefing wordt gehouden op Beurplein 5 in de Hermeszaal.

Persvertegenwoordigers kunnen zich aanmelden voor de briefing marktmisbruik door een e-mail te sturen naar persvoorlichting@afm.nl.

AFM Actueel
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » di 23 aug 2005 6:33

Bonnetjesaffaire schaadt politici
23 augustus 2005

POLITIEK
KEES LUNSHOF

Voor Amsterdam is het een zegen dat Sail 2005 goed is verlopen. De stad is, ondanks de staking van de vuilnisophalers en het gedoe met de taxi’s en de treinen, eindelijk eens een keer goed in het nieuws gekomen en dat straalt wellicht ook af op de politici van die stad. Na de bonnetjesaffaire kunnen ze dat ook goed gebruiken.

Uit die zaak bleek dat veel raadslieden erg vrij waren omgesprongen met het geld dat was bedoeld voor de ondersteuning van de fracties. Eerst kostte dat de VVD-wethouder Frits Huffnagel zijn baan. Hij kreeg als raadslid een vaste toelage zonder bonnetjes te hebben overlegd. Intussen zijn om dezelfde reden ook enkele CDA-raadslieden opgestapt.

Die onkostenvergoeding is in feite een extra vorm van inkomen, en dat mag niet van de gemeentewet. Bovendien had in ieder geval een van hen, Huffnagel, die onkosten niet aan de belasting opgegeven. Of de CDA’ers dat ook niet hebben gedaan, is onduidelijk.

Overigens waren niet alleen zij dom en onnozel. Ook andere partijen zijn vreemd met dat geld voor de fractieondersteuning omgegaan. De SP had het geld gestort in de landelijke partijkas, die een deel daarvan terugsluisde naar Amsterdam. De rest ging naar andere steden.

Daarmee handelde de partij in ieder geval in strijd met de bedoelingen van de regeling. De SP heeft intussen deze verdeling, die ze landelijk toepaste, ongedaan gemaakt.

De PvdA en GroenLinks hebben een deel van het geld gestort in de lokale verkiezingskas, wat ook iets anders is dan fractieondersteuning. De raadsleden van Leefbaar Amsterdam hebben inmiddels bonnetjes gevonden om hun uitgaven te onderbouwen. Ze kochten er onder meer kleren van. Maar ook die uitgaven hebben weinig van doen met fractieondersteuning.

Onnozel
Het raadslid voor Mokum Mobiel en LPF-Kamerkandidaat Gonny van Oudenallen maakte het wel het bontst. Die huurde zichzelf in als adviseur voor haar eenpersoonsfractie. Dat is geen onnozelheid meer, maar riekt naar oplichting, als dat het al niet is.


Het is een raadsel hoe de hoofdstad in deze affaire is terecht gekomen. De stad heeft een goede naam waar het gaat om het toezicht op de integriteit van ambtenaren. Na enkele onverkwikkelijke zaken is er een integriteitbureau in het leven geroepen dat toekijkt of ambtenaren zich aan de regels houden. Enkelen zijn al de laan uitgestuurd. Ook moest een tijdje geleden een wethouder zijn functie opgeven omdat die nogal ruim had gedeclareerd.

Men was dus gewaarschuwd. Maar toen Amsterdam met een regeling voor de onkostenvergoeding kwam, heeft de raad er met onduidelijke regels een puinhoop van gemaakt. Daardoor konden sommige raadsleden en raadsfacties die regeling nogal ruim uitleggen, waardoor zij hetzij individueel hetzij als fractie of partij er ruim van profiteerden.

Rond die regeling heeft zowat iedereen gefaald. Om te beginnen had ieder individueel gemeenteraadslid zich moeten afvragen of hij wel goed bezig was en of het moreel, fiscaal en juridisch wel klopt. Veel te gemakkelijk dachten enkelen dat het goed zat met hun gebruik van de regeling terwijl het wel om belastinggeld ging.

Die nalatigheid is de gemeenteraadsleden persoonlijk aan te rekenen. Ze hebben zich ontpopt; niet als grote fraudeurs of bedriegers, maar als kleine krabbelaars ten koste van de belastingbetalers.

Maar ook de gemeenteraad als geheel en alle fracties tezamen hadden zich veel eerder de vraag moeten stellen wat de regeling nu precies inhield. Ze hadden zelf de onduidelijkheid daarvan moeten blootleggen omdat het om henzelf ging. Nu is die door accountants ontdekt en door een ingehuurde professor.

Waarschuwen
Verder ging het ambtelijk apparaat in de fout, om te beginnen dat van de raad zelf. Die had duidelijkheid moeten verschaffen en had moeten waarschuwen wat wel en niet kon.


Hetzelfde geldt ook het college van burgemeester en wethouders en hun ambtenaren. Formeel staat dat sedert de invoering van het dualisme los van de raad. Maar het had als quasi adviseurs van de raad de leden ervan voor misstappen behoren te behoeden.

Dat is allemaal niet gebeurd. En daarmee staan de politici en de partijen nu allemaal voor schut. Gezien de verschillende manieren waarop zij met de uitkeringen zijn omgesprongen – de een stak het ten onrechte (onbelast) in zijn zak, de ander stortte het ten onrechte in de partijkas – is een gemeenschappelijke diskwalificatie nauwelijks mogelijk.

Maar allemaal hebben ze, de een wat meer dan de ander, schade berokkend aan de politiek in de hoofdstad en daarmee aan de politiek in het algemeen. Juist gezien de slechte naam die de politici veelal ten onrechte hebben, hadden ze allemaal beter moeten opletten om de geur van zakkenvullerij en graaien te voorkomen.

In diezelfde tijd kwam een schandalig onderzoek van de VU naar buiten. Uit een rondvraag onder topfunctionarissen bij het openbaar bestuur bleek dat zij inschatten dat 5,2 % van de politici en 3,2 % van de ambtenaren corrupt was. Wie zonder enige onderbouwing dergelijke inschattingen uit de losse pols maakt, is doelbewust bezig het politiek bedrijf bij de burgers te verzieken, en dat is bijna even erg als de corruptie zelve.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » di 23 aug 2005 7:13

Laat maar zitten, die $ 10 mrd
Publicatiedatum: 23-8-2005

JAN MAARTEN SLAGTER

De boekhoudschandalen van rond de eeuwwisseling hebben forse bedragen aan schadevergoeding opgeleverd. In de VS staat inmiddels bijna $ 10 mrd klaar voor gedupeerde beleggers. Die blijken echter niet allemaal geïnteresseerd.

LONDEN - World Com: $ 6,1 mrd. Enron: $ 7,1 mrd. Cendant: $ 3,5 mrd. Time Warner: $ 3 mrd. Schikkingen in Amerikaanse collectieve rechtszaken kunnen aardig oplopen. In de praktijk blijken veel beleggers niet op de hoogte te zijn van de hun toekomende bedragen. Dat kost ze veel geld.

In een collectieve rechtszaak, 'class action', voert een hoofdeiser, 'lead plaintiff', de procedure namens iedereen die zich onder gelijke omstandigheden bevond. Bij effectenfraude gaat het om alle beleggers die tijdens een bepaalde periode hebben gehandeld in aandelen of obligaties van het betreffende bedrijf. Anders dan in de meeste andere landen, hoeven deze lotgenoten zich niet te voegen in deze rechtszaken, maar kunnen ze wachten tot er een gunstige uitkomst is.

Na de uitspraak of de schikking (de meeste class actions worden geschikt) is er een periode van 90 tot 120 dagen, waarin iedereen zich kan melden bij de rechtbank die denkt recht te hebben op een stukje van de taart. Wat daarna overblijft, wordt, naar keuze van de rechter, ofwel verdeeld onder de gedupeerden die zich wel hebben gemeld, ofwel uitgekeerd aan een (Amerikaans) goed doel.

Veel Amerikaanse collectanten zullen de komende tijd de verleiding voelen thuis te blijven als het regent. Van de $ 8,2 mrd die beleggers in Amerikaanse effecten momenteel aan schadevergoedingen kunnen vorderen, blijft vermoedelijk bijna 80% onaangeroerd op de speciaal daartoe aangewezen bankrekeningen staan. Daarnaast zijn er nog de boetes die toezichthouder SEC toewijst en die voor een deel bestemd zijn voor de benadeelde beleggers. Voor deze $ 1,8 mrd bestaat eenzelfde gebrek aan belangstelling.

Dat zegt David Monks, managing director van de in Londen gevestigde class action-specialist Magenta One. Deze situatie is overigens al een verbetering ten opzichte van de periode april 2003- april 2004, toen beleggers 95% van de in die periode toegekende $ 2,5 mrd aan zich voorbij lieten gaan.

Volgens Monks laten vooral veel Europese beleggers hun rechten verlopen. Dat is over het algemeen te wijten aan onwetendheid. Ieder jaar worden in de VS meer dan 200 collectieve rechtszaken aangespannen wegens beleggersmisleiding. Dat moet je maar net weten. Daarnaast denken beleggers vaak dat het ingewikkeld en duur is om een schadevergoedingsclaim in te dienen. Dat is volgens Monks echter niet zo. Er hoeft alleen een formulier ingevuld te worden, dat kosteloos bij de rechtbank kan worden ingeleverd. Overigens betaalt de belegger wel indirect mee aan de advocaatkosten van de 'lead plaintiff', die van het totale schadevergoedingsbedrag worden afgetrokken.

Volgens René Maatman, hoofdjurist van het ABP, is het indienen van een vordering in een class action wel degelijk lastig. 'Er is heel wat bureaucratie bij betrokken. Je moet precies kunnen aangeven wat je positie op elk moment is geweest.' Ook het ABP, de grootste belegger van Nederland, heeft in het verleden schadevergoedingen gemist. 'Dat is ongetwijfeld het geval', aldus Maatman. 'In de periode voor de grote boekhoudaffaires werden class action-schadevergoedingen als vrij marginaal gezien. De grote schandalen hebben duidelijk als motor gewerkt.'

Het ABP maakt tegenwoordig gebruik van een vergelijkbare dienst als die Magenta One levert: een internetapplicatie waarop alle lopende procedures kunnen worden gevolgd. Ook effectenbewaarnemers en gespecialiseerde advocatenkantoren bieden dit soort producten.

Overigens kiest het ambtenarenpensioenfonds ABP er ook wel eens bewust voor niet deel te zijn van het collectief bij een class action, maar zelfstandig een rechtszaak te beginnen. In de zaak tegen farmaceut Bristol Myers Quibb leverde dit het pensioenfonds ongeveer $ 4,5 mln op, waar het via de class action recht had gehad op $ 750.000.

Maatman van ABP: 'Je kunt om allerlei redenen uit de class stappen. Soms staat je schade niet in verhouding tot die van de rest van de class. Soms verwacht je dat een rechter je als pensioenfonds anders benadert dan een meer agressieve partij.'

Institutionele beleggers die voor derden geld beheren en die geen gebruikmaken van hun recht op schadevergoeding, riskeren meer dan alleen het misgelopen rendement. In de Verenigde Staten zijn inmiddels meer dan veertig beleggingsfondsen, waaronder gerenommeerde namen als Merrill Lynch, Vanguard en Janus, door beleggers in deze fondsen aansprakelijk gesteld voor de gemiste bedragen. Het wachten is nu weer op de eerste class action op dit gebied.

Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » di 23 aug 2005 7:39

Flinke boetes voor installatiebedrijven
23 augustus 2005

Van een onzer verslaggevers

DEN HAAG – Installatiebouwers krijgen de komende maand boetes opgelegd die in totaal uitkomen tussen de €35 en €45 miljoen. Ze krijgen de boetes in verband met verboden prijsafspraken en werkverdeling, zo liet de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren weten.

Het gaat om overtredingen die zijn vastgesteld over de periode 1998 tot en met 2001. In totaal worden 180 installateurs beboet. Ongeveer 90% daarvan heeft de NMa laten weten deel te nemen aan het versnelde traject. Dat betekent dat deze bedrijven zonder morren hun boete zullen betalen. Het levert ze een korting op.

Ook kunnen de installatiebouwers voor clementie in aanmerking komen. Maar daar hebben ze alleen recht op als ze waardevolle informatie aandragen voor de NMa. „Geleverde informatie moet bruikbaar zijn voor ons onderzoek. En wij bepalen de hoogte van de clementie”, aldus een woordvoerder van de mededingingsautoriteit. De eerste melder van een bepaald delict krijgt een hoge korting op de boete. De tweede melder van dezelfde overtreding is voor de NMa minder belangrijk. Aan 31 installateurs is toegezegd dat ze voor clementie in aanmerking komen. Zij krijgen kortingen die uiteenlopen van 24 tot 40%. Eén installateur krijgt 70% clementie.

Kortingen zijn er ook voor kleine ondernemingen met een omzet van minder dan €10 miljoen. Deze bedrijven krijgen een extra boetevermindering van 15%. Zij zouden anders in financiële moeilijkheden kunnen raken, oordeelt de NMa.

•Eén installateur krijgt 70% clementie.
FOTO RONALD BAKKER)

In oktober weten de bedrijven waar ze precies aan toe zijn. De komende weken worden de individuele boetes vastgesteld. Imtech, de grootste installatiebouwer van ons land, heeft over 2004 een voorziening genomen van €8 miljoen. Het bedrijf verwacht dat dat bedrag toereikend is. GTI, nummer twee op de Nederlandse markt, was gisteren niet bereikbaar.

Batenburg nam eerder een voorziening van €0,6 miljoen.

De NMa paste de versnelde procedure eerder toe op wegenbouwers. Het totale boetebedrag voor de 345 betrokken bedrijven kwam uiteindelijk uit op €100 miljoen.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

we worden gewoon belazerd

Berichtdoor woest » di 23 aug 2005 9:24

Laatst bijgewerkt door woest op wo 24 aug 2005 8:15, in totaal 1 keer bewerkt.
woest
 
Berichten: 133
Geregistreerd: di 16 aug 2005 12:04

Berichtdoor Anne » di 23 aug 2005 23:29

VEB wil schadevergoeding om KPNQwest eisen
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil een schadevergoeding loskrijgen voor beleggers in het failliet gegane telecombedrijf KPNQwest.

Wanbeleid
De VEB stelt dat KPNQwest aan wanbeleid en slecht bestuur ten onder is gegaan. Een mogelijke rechtszaak richt zich dan ook allereerst op oud-bestuurders en grootaandeelhouders. Daarna komt de Amerikaanse grootaandeelhouder Qwest aan de beurt en vervolgens KPN. Bij het failliete KPNQwest zelf is niets meer te halen.

Miljarden
KPNQwest haalde in 1999 ruim 1 miljard euro op met een beursgang. Later heeft het telecombedrijf, dat zich op de zakelijke markt richtte, ook voor 1,55 miljard euro leningen uitgezet. Daardoor bedraagt de totale schade van het faillissement meer dan 2,5 miljard euro.

'Sterke zaak'
VEB-directeur De Vries denkt dat hij 'een hartstikke sterke zaak' heeft. "Als hier geen sprake is geweest van wanbeleid, dan eet ik mijn hoed op." Hij beschuldigt KPNQwest onder meer van misleiding omdat het bedrijf een onjuist beeld zou hebben gegeven van zijn financiële positie, onrealistische prognoses gaf en de omzet te hoog voorstelde. Ook spreekt de VEB van belangenverstrengeling met de grootaandeelhouders, de telecombedrijven KPN en Qwest.

Enqêteverzoek
Als opstapje naar een schadevergoeding heeft de VEB een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. De beleggersvereniging wil dat de Ondernemingskamer een onderzoek instelt naar de gang van zaken rondom het faillissement. De uitkomsten van het onderzoek kunnen worden gebruikt om een schadeclaim te onderbouwen.


bron RTLZ
Anne
 
Berichten: 82
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 23:04
Woonplaats: Vlissingen

Berichtdoor DutchCredit » wo 24 aug 2005 6:25

'Politici en ambtenaren veel corrupter dan gedacht'
di 23 aug 2005, 19:55

AMSTERDAM - De Nederlandse bevolking denkt dat politici en ambtenaren veel corrupter zijn dan uit onderzoek blijkt. Dat is de uitkomst van een enquête die Maurice de Hond heeft uitgevoerd in opdracht van het weekblad Elsevier. De enquête wordt deze week gepresenteerd.

Deze zomer werd de uitkomst bekend van een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam onder topambtenaren. Ze schatten dat 3,2 procent van de ambtenaren en 5,2 procent van politici corrupt is. De Nederlandse bevolking denkt dat 17 procent van ambtenaren van ministeries en 18 procent van de ambtenaren die bij gemeenten en provincies werken, over de schreef gaan. Volgens de Nederlanders is daarbij 12 procent van de landelijke politici en 18 procent van de lokale en regionale politici corrupt.

Iets meer dan 10 procent (12) van de 1600 ondervraagde Nederlanders zegt de laatste vijf jaar zelf ervaring te hebben gehad met corrupte politici. Bij corrupte ambtenaren ligt dat percentage op 11. Hier zou de corruptie vooral op lokaal niveau hebben gespeeld, bijvoorbeeld bij het afgeven van vergunningen of het toewijzen van woningen.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » wo 24 aug 2005 6:30

Boze directeur beschuldigt topman van malversaties

Weer heibel rond UWV

door Bart Mos en Alex de Vries

HOORN, woensdag
Het is oorlog in de top van uitvoeringsinstantie UWV. Een met ontslag bedreigde directeur beschuldigt de raad van bestuur van malversaties, geldverspilling, witwaspraktijken, machtsmisbruik en vriendjespolitiek.


De keiharde aantijgingen zijn vooral gericht aan het adres van UWV-bestuurder Pieter Cloo, die vorig jaar ook al onder vuur kwam te liggen in de ’gouden wc-affaire’.

Na hevige kritiek van de Tweede Kamer op de volgens haar veel te luxe verbouwing van het nieuwe UWV-hoofdkantoor in Amsterdam moest bestuursvoorzitter Tjibbe Joustra destijds aftreden. Zijn rechterhand Cloo (eerstverantwoordelijke voor huisvesting) mocht aanblijven van verantwoordelijk minister De Geus (Sociale Zaken), mits hij zich nooit meer met huisvestingszaken zou bezighouden.

Volgens UWV-directeur Jan de Jonge is er na de spraakmakende affaire helemaal niets veranderd bij het UWV en faalt de controle door het ministerie van Sociale Zaken op alle fronten. Zo zou Cloo binnen twee weken na het ministeriële verbod alweer de regie rond de huisvesting in handen hebben genomen. „De wat duur uitgevallen meubeltjes en toiletten van de raad van bestuur in het nieuwe hoofdkantoor zijn slechts een topje van de ijsberg”, aldus De Jonge gisteren voor de kantonrechter.

•Pieter Cloo
…onder vuur...

De UWV-top op zijn beurt heeft het vertrouwen in de bewuste directeur facilitair & inkoop opgezegd en de rechter om zijn ontslag gevraagd. Een UWV-woordvoerster laat weten dat de raad van bestuur zich „geheel distantieert van de aantijgingen”.

Minister De Geus heeft UWV-voorzitter Joop Linthorst in een persoonlijke brief om opheldering gevraagd. „Dit zou de relatie tussen UWV en Sociale Zaken kunnen raken”, aldus een zegsvrouwe van de minister.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » wo 24 aug 2005 6:50

Wanhopige belegger schiet vermogensbeheerder neer
24 augustus 2005

Kogels als wraak voor verdwenen miljoenen


door Martijn Koolhoven en Joan van den Dungen

STEIJL (Limburg), woensdag
Een wanhopige belegger heeft gisteren een aanslag gepleegd op zijn vermogensbeheerder, Wilfred Aalders (42) uit het Limburgse dorpje Steijl. Aalders, die directeur is van het vermogensbeheerkantoor TPC International, werd in zijn kantoorvilla neergeschoten.


De desperate cliënt, die naar verluidt enkele miljoenen euro’s aan de vermogensbeheerder had toevertrouwd, haalde de trekker over na een hoogoplopend conflict over de vraag waar de belegde miljoenen zijn gebleven.

Hij trof zijn vermogensbeheerder met vijf kogels in de borst. Juist binnenkort dient bij de rechtbank Roermond een kort geding tegen Aalders en TPC, aangespannen door een andere cliënt die opheldering eist over zijn belegd vermogen.

De TPC-directeur, die zelf nog net in staat was om het alarmnummer 1-1-2 te bellen, werd in allerijl met de traumaheli afgevoerd naar het AZM in Maastricht, waar de kogels uit zijn borst werden verwijderd. Volgens de politie heeft hij „alle geluk van de wereld gehad”, want Aalders mocht gisteren aan het einde van de dag het ziekenhuis alweer verlaten. De vermogensbeheerder zou onmiddellijk zijn ondergedoken.

De miljonair die het vuur opende is een 55-jarige Helmonder, die zich aanvankelijk uit de voeten wist te maken, maar zich later op de dag meldde op het hoofdbureau in Helmond, samen met zijn echtgenote (52), die bij de schietpartij aanwezig was. Het vuurwapen droeg de desperate belegger nog bij zich. De schutter blijkt een van de naar schatting honderden beleggers die vrezen dat zij kunnen fluiten naar hun vermogen, dat zij bij Aalbers in beheer hadden gegeven voor beleggingen.

Uit een voorlopige reconstructie blijkt dat het vermogende Helmondse echtpaar zich gisteren rond de klok van elf uur ’s ochtends voor een gesprek bij Aalbers meldde in zijn kantoorpand, de voormalige villa Elise aan de Sint-Michaelstraat. Nadat bleek dat het onduidelijk was waar zijn vermogen gebleven was, werd hij wanhopig, ontstak in woede en haalde hij onverwacht een vuurwapen tevoorschijn om het vuur te openen.

De neergeschoten vermogensbeheerder meldde zich gisteravond zelf telefonisch na het verlaten van het ziekenhuis bij onze krant. „Het valt allemaal wel mee”, aldus Aalders. „Maar je schrikt natuurlijk wel even. Mijn vinger en hand zijn zwaar gekneusd en zitten nu in het gips. Dat moet waarschijnlijk van de schermutseling zijn gekomen waarbij ik ten val ben gekomen en ik gewond ben geraakt. Ik zit nu onder de pilletjes, ik ga eerst maar even slapen”, aldus de Limburgse vermogensbeheerder, die benadrukt dat het om ’ex-cliënten’ ging. Op de vraag wat de achtergronden van de schietpartij zijn, wilde hij niet ingaan.

Voor de Amsterdamse advocaat mr. H.J. Bos is het „geen verrassing” dat de zaken van TPC nu escaleren. Namens een cliënt, die zegt ernstig gedupeerd te zijn door de handel en wandel van Wilfred Aalders, sleept mr. Bos TPC en haar bestuurders voor de rechter.

De Amsterdamse advocaat, die al maanden aan de zaak werkt, schat dat zo’n tweehonderd vermogende Nederlanders hun kapitaal aan de Limburgse vermogensbeheerder hebben toevertrouwd.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » wo 24 aug 2005 6:55

Justitie begint strafrechtelijk onderzoek
24 augustus 2005

Huiszoeking bij wonderbelegger

door Bert Huisjes

AMSTERDAM, woensdag
Justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de Hilversumse wonderbelegger René van den Berg. De afgelopen dagen zijn op verschillende adressen huiszoekingen verricht.


Het justitiële onderzoek is ingesteld, nadat eerder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aangifte deed tegen de ex-valutahandelaar en tennisgoeroe. Ook deed de Amsterdamse curator A. van Hees aangifte.

Volgens Van Hees, die het faillissement afwikkelt van Van den Berg, loopt het justitiële onderzoek sinds kort parallel aan zijn onderzoek naar 123 miljoen euro van beleggers dat spoorloos verdween. „We zitten op hetzelfde dossier, maar er is geen sprake van samenwerking”, zegt hij.

Het Functioneel Parket kon gisteren nog geen bijzonderheden geven. De invallen werden verricht bij relaties van Van den Berg en op zijn woonadres in Hilversum. Daar werd onder meer gezocht naar computerbestanden.

Bij de zoektocht naar de verdwenen miljoenen doken de afgelopen week opnieuw aanwijzingen op, dat Van den Berg mogelijk met kwade opzet geld heeft weggesluisd. Zo stortte Van den Berg ín Zwitserland 24 miljoen bij een Duitser, Wolfgang Goese, die in Nijmegen stelde te wonen. Op dit adres woont echter familie van de echtgenote van Van den Berg.

Volgens de wonderbelegger kan hij op 15 september nog steeds een bedrag van 70 tot 80 miljoen tegemoet zien. Een investering die hij deed bij een onvindbare Joegoslaaf, Dragan Petrovic, zou dan tot uitkering komen. Petrovic zou 24 miljoen hebben ontvangen, op basis van een mondelinge afspraak. Uit onderzoek blijkt nu dat deze som niet door deze persoon in ontvangst is genomen. Dat gebeurde door een andere Joegoslaaf, Marovic, aldus het kasbewijs. Ook deze man blijkt vooralsnog onvindbaar. Van den Berg kreeg vorige week te horen dat hij nog eens 30 dagen vast blijft zitten. Hij werd op last van de curator gegijzeld.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

Berichtdoor DutchCredit » wo 24 aug 2005 7:01

Weer claim KPNQwest
24 augustus 2005

Van een onzer verslaggevers

AMSTERDAM – De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil een schadevergoeding loskrijgen voor beleggers in het failliet gegane telecombedrijf KPNQwest. De VEB legt een claim op tafel bij onder andere oud-bestuurders en grootaandeelhouders omdat KPNQwest ten onder zou zijn gegaan aan wanbeleid en slecht bestuur. Daardoor is een totale schade geleden van ruim €2,5 miljard, aldus de vereniging.

Als opstapje heeft de VEB gisteren een enquêteverzoek ingediend bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Die zou een onderzoek moeten instellen naar de gang van zaken rondom het faillissement. De uitkomsten kunnen worden gebruikt om een schadeclaim te onderbouwen. KPNQwest zou zich onder meer hebben schuldig gemaakt aan onjuiste voorstelling van de financiële positie, het kunstmatig opblazen van de omzet en belangenverstrengeling met de oprichters/ grootaandeelhouders KPN en het Amerikaanse Qwest. De VEB benadrukt dat de kamer ook de (door de curatoren onderbelichte) rol van KPN onder de loep moet nemen.
De VEB is bepaald niet de enige die tracht verhaal te halen inzake KPNQwest. Een groep banken, die kort voor het faillissement nog een fikse lening aan het bedrijf verstrekte, heeft begin dit jaar bijvoorbeeld aangekondigd zijn schade mogelijk te gaan verhalen op Qwest en een aantal voormalige toplieden.

Onlangs bleek dat de banken inmiddels óók KPN op de korrel hebben. Verder hangt Qwest in New York nog een class action boven het hoofd van beleggers en spanden de curatoren vorig jaar een zaak aan tegen Qwest en enkele oud-toplieden.

De Telegraaf
DutchCredit
 
Berichten: 64
Geregistreerd: di 16 aug 2005 7:41

VorigeVolgende

Keer terug naar Dexia

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten