- Voorspellingen door beleggingsanalisten (1999). (Begint direct onder deze lijst)
- Dexia vertraagd de rechtsgang opnieuw met schikkingsvoorstellen.
- Bij bemiddeling is niet ingegaan op juridische details cq fraude.
- Geen zekerheid uit het Pwc-rapport.
- Contractueel is Dexia gehouden tot aankoop van de aandelen op de Amsterdam Exchanges (AEX).
- Afwikkeling van effectentransacties (Clearing & settlement)
- Aandelen van leasecontracten nooit gekocht!?
- Bij W3D zeker gebruik gemaakt van OTC-opties!
- Onderwerpenlijst met linken naar sticky Legio-Lease:“Wie heeft welke vergunning nodig”(Nieuw!)
- Onderwerpenlijst met linken naar diverse threads in “Legio-Lease” (Nieuw!)
- Wet giraal effectenverkeer (Wge)
- Dexia heeft de aandelen niet geleverd volgens de Wge
- De overeenkomsten zijn nietig volgens de parlementaire geschiedenis]
- Zie het zo, niet geschoten is altijd mis
- Lijst met linken naar diverse items/onderwerpen PALforum (Nieuw!)
----------------
Voorspellingen door beleggingsanalisten (1999).
Voorspellingen door beleggingsanalisten verschijnen her en der elk jaar weer voor het nieuwe jaar. Hoe zat dat voor het jaar 1999?
De beleggingsanalisten van financiële instellingen waren niet al te optimistisch voor dat jaar terwijl Legio Lease met Bank Labouchere in hun brochures, folders en advertenties gouden bergen voorspelden. Vanaf 1990 opereerden zij met producten met een door LegioLease bedachte constructie waarbij meer en meer ook het gewone publiek zonder eigen geld kon beleggen in aandelen. Daarbij schuwden ze niet deze onervaren beginnelingen tamelijk agressief te benaderen via tussenpersonen. Nadat Bank Labouchere in 1998 Legio Lease overnam en volledig eigenaar werd, wilde men natuurlijk verdere expansie en de vruchten plukken van hun nieuwe verworvenheid. Maar …
Uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad blijkt dat zeer veel analisten toen verwachten dat de koersen dat jaar voor het eerst sinds negen jaar met zo’n acht procent zouden dalen. Als voornaamste reden voor de verwachte koersdaling noemden ze de tegenvallende winsten, onder meer als gevolg van de aanhoudende crisis toen in Azië. Het Financieele Dagblad hield het onderzoek onder analisten van maar liefst zestien effectenbanken.
Wat heeft Legio Lease en Bank Labouchere bezield om zoveel mogelijk beginnelingen op het verkeerde been te zetten en hun aandelenleaseprodukten de hemel in te prijzen?
Ook nog op een moment dat bekend werd dat de fiscale voordelen ervan zouden wegvallen! Daarbij waren de gevaren van aandelenlease hen zeker al eind 1998 bekend. Beursdirecteur George Möller had al ernstige vraagtekens gezet bij aandelenleaseconstructies, die recent vele tienduizenden beleggers in grote problemen hebben gebracht.
In een brief van december 1998 wees Möller de top van Legio Lease op de onrealistische rendementen die het bedrijf zijn klanten voorspiegelde. De STE, toezichthouder op de beurs, ontving een kopie van de brief van Möller. Ten tijde van de brief van Möller was Legio Lease - een dochter van Labouchere - in handen van verzekeraar Aegon. Aegon verkocht Labouchere in maart 2000 voor 900 miljoen euro aan de Belgische bank Dexia. Een zeer merkwaardig moment, juist waarop Bank Labouchere N.V. haar hoogtijdagen beleefde en de beurs zijn hoogtepunt bereikte.
Zagen zij soms de bui al hangen? Zij wisten wel dat er eens een eind aan beurshausse zou komen en zij dan met een gigantisch probleem zouden komen te zitten. Toen zij eenmaal wisten dat de rente niet langer fiscaal aftrekbaar zou zijn, wilden zij toch dat hun aandelenleasprodukten betaalbaar zouden blijven en hadden besloten de neerwaartse koersdekking er uit te halen.
Deze wijziging zou iedereen fataal worden. (zie ook LegioLease in historisch perspectief VEB effect no. 9) Sindsdien zitten niet alleen Dexia maar ook alle gedupeerden en alle betrokken instanties met de nasleep van dit Legio-Leasedebacle opgescheept. Niet lang na de overname van Bank Labouchere met Legio Lease door Dexia op 3 augustus 2000 kelderden immers de aandelenkoersen en kwamen de schaduwzijden van het leaseproduct in beeld. Het nalaten van goede voorlichting over deze grote risico’s is daarmee een zeer ernstige tekortkoming van de aanbieders.
Okerene
http://www.platformaandelenlease.nl/Documenten/ReLNdec98nr6pg6.htm
http://www.platformaandelenlease.nl/Nieuws/09072003.htm
Hoewel ik door omstandigheden niet veel meer op forums kan schrijven, hoop ik dat het nieuwe initiatief van een eigen PAL-forum zal slagen en feliciteer het bestuur en alle deelnemers hierbij van harte.