Fortis bijt in het stof

Berichtdoor Piet » vr 7 okt 2005 20:19

Het is niet zo dat Fortis een aparte rechtszaak gaat beginnen tegen de Staat der Nederlanden.
Fortis vraagt de rechter om de Staat der Nederlanden te voegen in de rechtszaak die aangespannen is door Consument & Geldzaken.
Wel een zeer interessante ontwikkeling.

Dexia heeft ook gedreigd met een rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden en heeft met die dreiging succes gehad.
Zalm en De Nederlandsche Bank waren er als de kippen bij om Duisenberg naar voren te schuiven en een bemiddeling te beginnen met Leaseverlies.
De hele Dexia affaire moet zo de doofpot in om schade an de overheid en de banken te voorkomen.

Ik ben benieuwd hoe Zalm om gaat met deze nieuwe aanval..
Tot op heden heeft Zalm de Wck aanvallen nog kunnen pareren.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 27 okt 2005 15:20

PERSBERICHT

Den Haag, 27 oktober 2005

FORTIS HOUDT MINISTER ZALM VERANTWOORDELIJK VOOR MILJARDENCLAIM VAN BELEGGERS

Ook Staat gedaagd in rechtszaak beleggers tegen Fortis dochter GroeiVermogen

Fortis Bank heeft namens haar dochter GroeiVermogen een miljardenclaim ingediend tegen de Staat. Fortis is van mening dat zij in 1995 door het Ministerie van Economische Zaken, en later door Minister Zalm van Financiën, is misleid over de wettelijke regels met betrekking tot door haar aangeboden aandelenlease producten. Fortis zou van de betrokken overheidsinstanties 'groen licht' hebben verkregen voor het aanbieden van 110.000 aandelenlease contracten. Hierop is door consumenten een inleg betaald van circa 600 miljoen euro. Deze consumenten zagen hun geld vervolgens in rook opgaan, terwijl velen van hen ook met aanzienlijke restschulden werden geconfronteerd. De Vereniging Consument & Geldzaken, een consumentenorganisaties met circa 25.000 leden, heeft Fortis/GroeiVermogen in mei 2005 gedagvaard voor de Rechtbank Utrecht en vordert namens de gedupeerden terugbetaling van alle inleg plus alle rente daarover. De totale claim tegen Fortis/GroeiVermogen kan hierdoor oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Fortis wil deze claim nu doorschuiven naar de Staat. "Als de Minister ons beter zou hebben geïnformeerd zouden wij de contracten niet op deze manier hebben aangeboden", stelt Fortis/GroeiVermogen in een verzoek aan de Rechtbank Utrecht. Als de rechtbank hierin meegaat, zal ook Minister Zalm, namens de Staat verantwoording moeten afleggen over het gevoerde beleid. De kwestie heeft al geleid tot vragen in de Tweede Kamer, onder meer van Groen Links kamerlid Kees Vendrik.

Minister Zalm ligt al geruime tijd onder vuur in de aandelenlease affaire. Deze heeft inmiddels geleid tot een record aantal rechtszaken tegen financiële instellingen zoals Fortis. Al in juni 2004 heeft de Vereniging Consument & Geldzaken Minister Zalm een uitvoerige brief geschreven over de falende wetshandhaving in de jaren 1992 - 2002 op aanbieders van aandelenlease producten. De Minister heeft niet op deze brief willen reageren, maar is recent door de Nationale Ombudsman verplicht om dit alsnog te doen. Nadat ook gesprekken met Fortis op niets bleken uit te lopen, is Consument & Geldzaken de rechtsprocedure gestart. Gedupeerde cliënten van GroeiVermogen kunnen zich hiervoor aanmelden via de website: www.fortisgroeivermogenclaim.nl
"Wij zijn zeer optimistisch over de procedure die wij in het belang van de gedupeerden voeren", aldus Anton Weenink, woordvoerder van Consument & Geldzaken. "Fortis/GroeiVermogen heeft tal van rechtsinbreuken gepleegd ten nadele van de deelnemers, zoals het overtreden van de Wet op het Consumentenkrediet (Wck). Wij zijn zelfs van mening dat de leaseproducten van GroeiVermogen ondeugdelijk waren. De kosten die de cliënt moet betalen zijn zo hoog, dat deze bij een normale koersontwikkeling nooit worden terugverdiend. Per saldo verliest de cliënt dus vrijwel altijd zijn geld. Deze gedachte wordt nu ook gevolgd door de Klachtencommissie en Commissie van Beroep DSI, de geschillencommissie voor effectenzaken. Ook civiele rechtbanken hebben inmiddels voor consumenten vele gunstige uitspraken gedaan. De procedure kan even duren, maar wij verwachten deze uiteindelijk wel te winnen", licht Weenink toe.

De claim van Fortis/GroeiVermogen tegen de Staat voegt een nieuwe dimensie toe aan de aandelenlease affaire. Nu dreigt ook de Nederlandse belastingbetaler met een peperdure rekening te worden geconfronteerd. "Wij vinden overigens dat de claim van Fortis op de Staat niet in onze rechtsprocedure tegen Fortis thuishoort" aldus Weenink. "De (civielrechtelijke) aansprakelijkheid van Fortis tegenover de leasegedupeerden staat immers geheel los van de rechtsverhouding tussen Fortis en de Staat. Een zwartepietenspel tussen Fortis en de Staat leidt alleen maar af van de hoofdzaak en zal bovendien tot onwenselijke vertraging leiden in onze rechtszaak".

Als het verzoek van Fortis/GroeiVermogen wordt toegewezen, dan wordt dit één van de grootste rechtszaken die ooit tegen de Staat is gevoerd. De Rechtbank doet uitspraak op 16 november 2005
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor BartjeF » do 27 okt 2005 21:15

Ik als direkt betrokkene in deze rechtzaak, - ben namelijk naast de Vereniging Consument en Geldzaken welke in de rechtzaak eiser 1 is, èèn van de andere 7 eisers die op persoonlijke titel tegen Groeivermogen in dezelfde rechtzaak partij zijn.
Ik vermoed dat deze zet van Fortis onze rechtzaak wellicht zal kunnen doorkruisen hetgeen weer tot uitstel zal kunnen leiden, als evenwel de rechter mocht besluiten om Groeivermogen vs Staat de Nederlanden in onze rechtzaak te laten voegen, dan kan het zomaar gebeuren dat Zalm cs zullen moeten getuigen, hetgeen zal inhouden dat ik als direkt betrokkene alle geheime correspondentie van Zalm cs en Fortis over de gesprekken over de leaseprodukten tussen beide zal mogen inzien. Dit zal dan wel voor de veel vuurwerk kunnen zorgen. Daarom denk ik dat het openbaar maken van deze correspondentie ongewenst zal zijn en wij de geheime stukken niet zullen kunnen inzien. Daarom zal denk ik deze zet van Fortis alleen maar ten doel hebben om onrust te zaaien in onze rechtzaak en derhalve tot uitstel zal leiden. Ik hoop het uiteraard niet, maar we weten zo langzamerhand wel hoe er met ons gesoldwordt als het gaat om je recht te halen.

Piet ik was blij verrast om bovenstaand bericht te lezen, ook al heeft het zoals je schijft in wezen niets met onze rechtzaak te maken, maar je weet maar nooit, ik geloof niet meer in toeval!

Groeten Bert
BartjeF
 
Berichten: 12
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 16:39
Woonplaats: Alkmaar

Berichtdoor pewi » zo 30 okt 2005 12:43

vrijdag 28 oktober in de Spits


Fortis betrekt Zalm bij rechtszaak

UTRECHT -- Fortis doet een poging om de Nederlandse Staat te betrekken in een rechtszaak over aandelenlease. Op die manier wil de bankverzekeraar de mogelijkheid openhouden om eventuele schadevergoedingen van zich af te schuiven. Dat heeft de Vereniging Consument & Geldzaken gisteren gemeld. Een woordvoerder van Fortis erkende dat er een procedure loopt over de betrokkenheid van de Staat.
Click here to find out more!

De Vereniging Consument & Geldzaken heeft Fortis dit voorjaar gedagvaard in de slepende kwestie rond aandelenlease. De consumentenorganisatie ageert tegen een zestal beleggingsproducten met geleend geld die de Fortis-dochter Groeivermogen in het verleden heeft aangeboden.

Een van de kritiekpunten van de vereniging is dat Groeivermogen niet over de juiste vergunning beschikte om klanten de lening te verstrekken waarmee vervolgens aandelen werden gekocht. Minister Zalm van Financiën heeft eerder tegenover de Tweede Kamer verklaard dat de Wet consumentenkrediet niet geldt voor aandelenlease en financiële bedrijven dus ook niet over de bijhorende vergunning hoeven te beschikken.

Door de Staat in de procedure te betrekken, kan Fortis zich in geval van een veroordeling beroepen op de uitspraken van minister Zalm en proberen een claim door te schuiven. De rechtbank in Utrecht zal 16 november besluiten of de Staat in de zaak betrokken zou kunnen worden.

Gisteren werd tevens bekend dat Beursklacht de verzekeraar Aegon voor de rechter daagt in verband met een aandelenleaseproduct. Beursklacht wil Aegon aanpakken namens 155 beleggers in het beleggingsproduct Vliegwiel. De belangenclub neemt geen genoegen met compensatieregelingen die de verzekeraar heeft voorgesteld.
pewi
 
Berichten: 167
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 21:00
Woonplaats: Limburg

Berichtdoor BartjeF » zo 30 okt 2005 12:56

Pewi

Deze rechtzaak is een andere rechtzaak tussen Fortis en de Staat der Nederlanden en staat buiten de rechtzaak van de Vereniging Consument & Geldzaken en Groeivermogen waarover ik al eerder heb bericht.

De poging om een vrijwaringsvordering in de rechtzaak tussen de Vereniging Consument & Geldzaken en Groeivermogen te voegen, is afgelopen 19 oktober als het goed is op de zittingsrol gezet.
Ik heb hierover nog niets gehoord danwel gelezen of deze poging om de zaak te rekken is gelukt.
Zo te zien is dit niet gelukt omdat ze nu een aparte rechtzaak opzetten.

Mocht het inderdaad zo zijn dat de rechter heeft beoordeeld dat Groeivermogen niet mocht invoegen dan staat het voor de eisers mijns inziens de zaak er goed voor, en kunnen we een snel einde van deze rechtzaak verwachten.

Groeten Bert
BartjeF
 
Berichten: 12
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 16:39
Woonplaats: Alkmaar

Berichtdoor Piet » do 12 jan 2006 11:20

Fortis onderuit in Volendam

De Telegraaf 12 januari 2006

Van een onzer verslaggevers

DEN HAAG – Fortis Bank is aansprakelijk voor de miljoenenschade die tientallen beleggers hebben gelopen door het geruchtmakende beleggingsschandaal in Volendam. Dit valt op te maken uit een uitspraak van de Hoge Raad in deze slepende fraudezaak, die al in 1998 aan het licht kwam.
Het Volendamse bankfiliaal van Fortis speelde destijds een cruciale rol in het beleggingsdrama. In dit filiaal, gevestigd in het FC Volendam-stadion, boekten tientallen beleggers ruim €7 miljoen op de bankrekening van het beleggingsbedrijfje Safe Haven.
De ’wonderrekening’, waarop onder meer speelgoedreus Bart Smit, cafébaas Jan Veerman en muzikanten van BZN hun fortuin stortten, bleek een bodemloze put. De inmiddels veroordeelde ex-meubelkoning Jaap M. uit Volendam en Rob van H. uit Wormer hadden de beleggers gouden bergen beloofd. In werkelijkheid beschikten zij niet over een vergunning en verdween het geld in zéér risicovolle beleggingen.
Verenigd in de Stichting Volendam sleepte een groep van 42 gedupeerden Fortis Bank voor de rechter. Het Amsterdamse gerechthof stelde de beleggers twee jaar geleden al in het gelijk. Fortis ging echter in cassatie tegen dat arrest. De Hoge Raad verwijst de bezwaren van Fortis nu naar de prullenbak. Volgens het hoogste rechtscollege van ons land is het verwijtbaar dat de bank niets gedaan heeft toen hij erachter kwam dat Safe Haven mogelijk de wet overtrad. Daarmee heeft Fortis zijn zorgplicht geschonden, aldus de Hoge Raad. Fortis zegt in een reactie nog altijd geen reden te zien om te schikken met beleggers.


© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 11 feb 2006 12:56

En weer heeft Fortis een hoger beroepzaak verloren bij het DSI
http://www.dsi.nl/index.php?sid=185&uitspraak=1356

Wanneer zal Fortis ook met een soort Duisenberg regeling komen voor alle Fortis gedupeerden?
Fortis blijft verliezen, waardoor steeds meer gedupeerden met vertrouwen zullen gaan procederen om hun geld terug te vorderen.
Heb je ook een Defam of Groeivermogen contract van Fortis en wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten om te gaan procederen, stuur een e-mail naar info@platformaandelenlease.nl

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor an » zo 12 feb 2006 17:32

Dertien grieven in hoger beroep, en allen ongegrond.
Hoe belachelijk kan een bank zich maken?
an
 
Berichten: 17
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 23:50

Berichtdoor Piet » di 14 feb 2006 14:49

Jurofoon heeft een goed artikel geschreven over de laatste DSI uitspraken waar Fortis onderuit is gegaan:
Lease-beleggers winnen zaken tegen Fortis
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=2350

Bron: www.jurofoon.nl

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » ma 3 apr 2006 18:08

En weer gaat Fortis onderuit bij de rechtbank.

De klachtencommissie DSI was al heel duidelijk over Fortis en dochter Groeivermogen, gezien de hele rij van veroordelingen.
Op 29 maart heeft de rechtbank Utrecht Fortis veroordeeld en de gedupeerde krijgt al het verloren geld terug.
http://zoeken.rechtspraak.nl/zoeken/dtl ... ljn=AV7707
Het wordt een eenzijdig verhaal, maar zal nooit vervelen!

Ook voor Fortis is de Wck van toepassing en ook Fortis had geen vergunning.
Waarom heeft Fortis dan al deze contracten verkocht zonder vergunning?
Heeft dit iets te maken met de afspraken die in de jaren negentig zijn gemaakt met Zalm??
Is daarom de Staat der Nederlanden gevoegd in een andere rechtszaak waar Fortis bij betrokken is.
Dexia had ook al gedreigd met een rechtszaak tegen de Staat.
Daarom was De Nederlandsche Bank (Zalm) er als de kippen bij om met de Duisenberg onderhandelingen te komen en daardoor een rechtszaak te voorkomen.
Hoe rot zit de Nederlandse top in elkaar!!!!!

Maar voor de Fortis Groeivermogen gedupeerden (ruim 105.000 contracten verkocht) goed nieuws!

Wil je meer weten over procederen tegen Fortis en al je geld terugvorderen, stuur een e-mail naar info@platformaandelenleaase.nl

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor my » vr 7 apr 2006 17:17

Ik heb vandaag met Fortis Groeivermogen gebeld. Volgens de dame die ik sprak is Fortis Groeivermogen in het bezit van een ondertekende verklaring van de overheid dat de producten van Groeivermogen zonder deze vergunning verkocht mogen worden.
my
 
Berichten: 1
Geregistreerd: vr 7 apr 2006 17:11

Berichtdoor Piet » vr 7 apr 2006 17:31

Hallo My,

Wil je Fortis vragen om dit schriftelijk te bevestigen met daarbij de schriftelijke verklaring van de overheid?
Ik ben erg benieuw naar deze verklaring (en de rechters in Nederland ook).
Wil je me op de hoogte houden?

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » ma 10 apr 2006 11:26

Het volgende bericht komt van de Vermogensmonitor, www.vermogensmonitor.nl :

Den Haag, 10 april 2006

Fortis Bank Nederland N.V. trekt hoger beroep in.

De Commissie van Beroep van het Klachteninstituut DSI, berichtte onze client onlangs dat Fortis Bank op 28 maart het beroep inzake de uitspraak van 27 oktober 2005, heeft ingetrokken.
De uitspraak van 27 oktober was opzienbarend omdat eiser de volledige schade kreeg toegewezen, terwijl er sprake was van een garantieproduct.

De klacht betrof het aandelenleaseproduct Beursversneller van Fortis. Een garantieproduct dat vergelijkbaar is met het Sprintplan van Aegon.

De Klachtencommissie van het DSI veroordeelde Fortis om de gevorderde schade volledig te vergoeden. Naast een tegemoetkoming in de kosten voor juridische bijstand en de betaling van de wettelijke rente kan eiser tevens alle betaalde rente, aflossing en betaalde premie voor het garantie-element, tegemoet zien en wordt zodoende voor 100% schadeloos gesteld.

De Commissie kwam tot de conclusie dat Fortis het leaseproduct op wervende wijze onder aandacht van cliënten bracht en zich daardoor is gaan gedragen als een effecteninstelling. In die hoedanigheid heeft Fortis verzuimd om een aantal voorschriften na te leven die zijn vastgelegd in de Nadere Regeling toezicht effectenverkeer 1999.

De Commissie was tevens van oordeel dat
- Fortis "door het Publiek, en zeker door haar eigen rekeninghouders, (nog altijd) werd gezien als een spaarbank, zodat de door haar aangeboden producten en diensten spoedig associaties zouden opwekken met spaarvormen."
- De Beursversneller een samengestelde overeenkomst is, die zo complex is dat niet mag worden aangenomen dat de gemiddelde consument op eigen kracht zal doorgronden welke risico's er spelen en welke netto rendementen verwacht mogen worden.
- "De brochure bevat geen nadrukkelijke waarschuwing, in duidelijke bewoordingen, voor de niet te verwaarlozen kans dat het netto rendement lager zal zijn dan de rente op een spaartegoed of -depot en dat het deelnamebedrag zelfs verloren zal gaan.

Overigens verwijst de uitspraak ook naar de brochure van de Vermogensversneller, Koersversneller en Groeivermogen. Ook daar heeft Fortis - naar het oordeel van het DSI - onvoldoende informatie verschaft over de mogelijke restschuld.

Bijzonder is de uitspraak van de Commissie over de specifieke rol van de persoonlijke toelichting van Fortis: "Verweerder diende er bij zijn tot klager persoonlijk gerichte aanprijzingen van het effectenleaseproduct rekening te houden dat klager die aanprijzingen zou opvatten als een op zijn persoon toegesneden advies en daaraan een zodanig gezag zou toekennen dat hij het gedrukte voorlichtingsmateriaal niet zou gebruiken om na te gaan of hem juiste en volledige informatie was verstrekt."

Dit betekent niets anders dat bij een uitgebreide mondelinge toelichting van professionele adviseur waarvan verwacht mag worden dat hij vakkundig en oprecht is, de consument niet aangesproken kan worden op het feit dat hij de brochure niet (goed) zou hebben gelezen.


Niet alleen dit hoger beroep is ingetrokken, alle hoger beroepen bij het DSI zijn door Fortis ingetrokken.

Fortis verliest zijn marathon tegen de Groeivermogen en Defam gedupeerden.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 13 apr 2006 10:35

Fortis niet in beroep tegen DSI-uitspraken

Van een onzer verslaggevers

De Telegraaf 13 april 2006

UTRECHT – Bankverzekeraar Fortis heeft besloten af te zien van hoger beroep in een reeks van nederlagen bij het klachteninstituut DSI. Het draait om klachten over het aandelenleaseproduct ’Beursversneller’. Fortis voorziet dat het niet ontvankelijk verklaard zal worden door de commissie van beroep, ofwel dat het de beroepsprocedure zal verliezen.
Dit meldt de bankverzekeraar in reactie op het intrekken van het beroep tegen een uitspraak van eind vorig jaar, waarbij een klant voor 100% schadeloos werd gesteld. De klagende klant, die zich misleid voelde bij de aanschaf van een ’Beursversneller’ in 2000, kreeg daarbij zijn volledige inleg van €13.613,40 terug.
Het klachteninstituut was van mening dat Fortis zijn klant onvoldoende op de risico’s had gewezen. DSI woog in haar uitspraak vooral de mondelinge aanprijzingen door een adviseur zwaar mee.
Paul van Straaten, directeur van het Haagse bureau Vermogensmonitor dat betreffende klant terzijde stond, noemt het veelzeggend dat Fortis afziet van een hoger beroep tegen de DSI-uitspraak. „Waarschijnlijk zijn ze bang voor vervelende jurisprudentie als ze straks in hoger beroep ook verliezen.”

Aan een hoger beroep tegen DSI-uitspraken zijn stringente voorwaarden verbonden. Zo dienen verweerders aan te tonen dat het belang (lees: mogelijke schade als gevolg van precedentwerking) die uit de aan te vechten uitspraak voortvloeit groter is dan €5 miljoen, dan wel de schade die in eerste instantie werd toegewezen hoger is dan €100.000. Dat Fortis verwacht niet ontvankelijk verklaard te worden, wijst op een geringe verwachting van nieuwe klachten.

© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » zo 30 apr 2006 22:49

Fortis blijft verliezen.

Op 26 april heeft de rechtbank Utrecht Fortis veroordeeld tot het terugbetalen van 60 % van de inleg en kwijtschelding van de inleg.
Dit gaat om een Defam contract.
Fortis heeft weer verloren en helaas is deze belangrijke uitspraak nog niet gepubliceerd......???
Ook met de Groeivermogen contracten verliest Fortis alle aangespannen zaken.
Gelukkig weet de media hier beter mee om te gaan.
Het zou zo maar kunnen dat de Volkskrant hier morgen een artikel over plaatst.....

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

VorigeVolgende

Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron