Fortis bijt in het stof

Berichtdoor pewi » ma 1 mei 2006 8:27

Dan moet het dit stuk zijn waar Piet op doelt:
De Volkskrant - Fortis zit fout, maar geeft de klanten de schuld

Vrgr pewi
pewi
 
Berichten: 167
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 21:00
Woonplaats: Limburg

Berichtdoor impact » ma 1 mei 2006 10:44

Dat Fortis niet deugt blijkt ook in de gisteren uitgezonden aflevering van "Appeltje voor de dorst" : een aanzienlijk "vergeten" spaarbanksaldo bij Fortis van mensen die hier meer dan 20 jaar niets mee hadden gedaan, werd stilzwijgend door die bank toegeëigend.
Dit laatste onder het mom van "rekeningen waarop meer dan twintig jaar geen mutaties plaatsvinden, vervallen 'volgens de wet' (!) aan de bank.
Zijn de jaarlijkse bijschrijvingen van rente dan soms GEEN mutaties? Of is er door deze bank dan maar gemakshalve helemaal geen rente bijgeschreven?
In de volgende aflevering van het programma volgt misschien de ontknoping.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de voormalige Rijkspostspaarbank, nu overgegaan naar de Postbank ...
impact
 

Berichtdoor Piet » ma 1 mei 2006 13:47

Ook RTL Z, RT (7) schenkt aandacht aan de nederlaag van Fortis.
Elk uur te zien op RTL Z.

David heeft Goliath verslagen, dit geeft vele gedupeerden weer moed en hoop in een gerechtelijke procedure tegen deze en andere banken.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 5 mei 2006 11:33

In een eerdere posting schreef ik dat er een uitspraak was over een Fortis Defam gedupeerde.
Deze uitspraak van de rechtbank Utrecht van 26 april is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/zoeken/dtl ... ljn=AW7005

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor an » zo 21 mei 2006 22:23

Is het niet mogelijk om ook tegen Fortis een aanklacht in te dienen?
Dan zijn alle rechtzaken misschien niet eens nodig.

Groeivermogen had geen vergunning zie: http://zoeken.rechtspraak.nl/zoeken/dtl ... ljn=AV7707

Verder waren de brochures op zijn minst gezegd misleiden.
Ook waren de verkoopmethoden ontoelaatbaar
Zie alle uitspraken DSI

Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?
an
 
Berichten: 17
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 23:50

Berichtdoor Piet » vr 26 mei 2006 11:22

Fortis Groeivermogen in het programma KASSA van de VARA

Zaterdagavond 27 mei om 19.00 uur op NED 3 is er aandacht voor aandelenlease door het consumentenprogramma KASSA van de VARA.
Dit keer staat Fortis Groeivermogen in de schijnwerpers.
Te gast zijn Jan Meijer, die al zijn geld heeft teruggekregen, Mr. Rob Silvertand van advocatenkantoor Van Ewijk Van de Wouw Advocaten en Piet Koremans van de Stichting Platform Aandelen Lease.

Heb je ook een Fortis Groeivermogen aandelenlease contract, kijken dus komende zaterdag om 19.00 uur op NED 3.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor pewi » zo 28 mei 2006 1:17

Kassa uitzending 27 mei 06

De klanten die nu hun geld terug hebben gekregen, hadden een klacht ingediend bij DSI, het klachteninstituut van de beleggerswereld. Zij konden stuk voor stuk kunnen aantonen dat ze volledig verkeerd waren voorgelicht en zijn allemaal in het gelijk gesteld.

Beroep ingetrokken
Fortis ging echter in al die gevallen in beroep. Maar begin deze maand trok de bank dat beroep in en moest dus gaan betalen. Fortis had ingezien dat ze deze zaak niet kon winnen, bevestigt een woordvoerder van Fortis ook aan Kassa.

Overige gedupeerden
Eén gezin kreeg maar liefst € 60.000 terug, maar meestal ging het om kleinere bedragen. Na berichten in de media hierover trokken andere gedupeerden van Fortis aan de bel – zij wilden hun inleg ook graag terugzien.

Maar Fortis ging daar niet op in. Het aanbod gold alleen voor klanten die al bij de DSI geklaagd hadden, zo liet de bank die klanten weten. Ook ziet Fortis geen reden voor een collectieve regeling, die definitief schoon schip zou maken. Volgens de Fortis-woordvoerder zijn de gevallen te verschillend.

Mogelijkheden
Volgens advocaat Rob Silvertand en Piet Koremans van het Platfrom Aandelenlease zijn er nog steeds mogelijkheden voor gedupeerden om verhaal te halen. Binnen een jaar na afloop van het contract kunnen mensen een klacht indienen bij de bank zelf. Volgens de woordvoerder van Fortis heeft dat inderdaad zin. In sommige gevallen zijn klanten wel degelijk op grond van zo’n klacht schadeloos gesteld.

Komt er na het indienen van zo’n klacht binnen drie maanden geen overeenstemming, dan kan men naar de DSI – ook daar heeft iemand een jaar de tijd voor. Zo’n DSI-procedure kost maximaal € 200 en kan iemand zelf voeren – maar deskundig advies is zeer gewenst.

Rechter
Verder kan iemand naar de rechter stappen. Mensen met een klein inkomen betalen maximaal een bedrag van tussen de € 90 en € 677 voor een volledige rechtszaak.

Wie zelf voor de volledige kosten opdraait, moet rekening houden met € 3500 euro aan kosten.

Iemand kan zich ook aansluiten bij de collectieve rechtszaak van de vereniging Consument & Geldzaken, daarvan zijn de kosten laag. En ten slotte kan iemand kiezen voor rechtshulp op basis van no cure no pay.


Vrgr pewi
pewi
 
Berichten: 167
Geregistreerd: ma 15 aug 2005 21:00
Woonplaats: Limburg

Berichtdoor Piet » do 1 jun 2006 9:35

'Fortis haalt in Groeivermogen-zaak zeker bakzeil'
door Peter Westhof

AMSTERDAM (DFT) - 31 mei 2006 - Fortis zal in de juridische procedures rond de leaseproducten van dochter Groeivermogen uiteindelijk altijd bakzeil halen. Dit zegt de vereniging Consument en Geldzaken, die namens veel gedupeerden een rechtszaak tegen Fortis/Groeivermogen voert.

Bij de vereniging hebben zich al 4500 gedupeerden aangemeld. Gemiddeld melden zich 10 mensen per dag aan, maar afgelopen maandag waren dat er 50. Volgens Consument en Geldzaken hield dit verband met een uitzending van het VARA-televisieprogramma Kassa over de leaseproducten van Fortis.

Volgens Anton Weenink, medewerker van de juridische ledenservice van Consument en Geldzaken, zijn er zo'n 50.000 Groeivermogen-gedupeerden. "Dat betekent dat nog maar een deel van de gedupeerden aan een rechtsprocedure deelneemt. Er lopen diverse procedures tegen Groeivermogen, maar bij onze rechtszaak hebben de meeste gedupeerden zich aangesloten".

Fortis heeft vanaf 1996 tien soorten producten met aandelenlease verkocht. In eerste instantie konden beleggers zich verzekeren tegen de gevolgen van koersdalingen, later werd deze verzekering een vast onderdeel van de beleggingen. GroeiVermogen sloot in totaal 109.000 aandelenleasecontracten af en is daarmee na Dexia Bank en Aegon de op twee na grootste aanbieder van aandelenlease in ons land. Consument & Geldzaken ageert tegen een zestal producten met geleend geld die Fortis aanbood.

De rechtsprocedure is vorig jaar april begonnen en Weenink meent dat de slotpleidooien waarschijnlijk eind dit jaar worden gehouden. "Begin volgend jaar zal dan de rechter het vonnis uitspreken. Naar verwachting en in lijn met eerdere gerechtelijke uitspraken zal dit negatief voor Fortis uitpakken. De advocaat heeft bij het begin van de rechtsprocedure al aangegeven dat ze de zaak zo lang mogelijk zullen rekken. Dit betekent dat ze zeker in hoger beroep en daarna in cassatie bij de Hoge Raad zullen gaan. Het eindvonnis kan zo nog een paar jaar op zich wachten. Fortis hoopt dat een aantal gedupeerden tussentijds de moed zal opgeven en zal afhaken".

Ondanks het tegensputteren van Fortis is Weenink overtuigd van het uiteindelijke succes voor Consument en Geldzaken. "Fortis zet de hakken in de grond, maar dit zal weinig uithalen". Weenink voelt zich gesteund door een aantal uitspraken van DSI, het klachteninstituut van de beleggerswereld, waarbij Fortis het onderspit dolf. Begin deze maand trok de bank het hoger beroep in en gaf de klagers een schadevergoeding.
Fortis ziet geen reden voor een collectieve regeling, die definitief schoon schip zou maken. Volgens Fortis zijn de gevallen te verschillend.

© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 1 jun 2006 9:36

Nog even en aanvulling op de uitzending van het programma KASSA en het artikel uit DFT 'Fortis haalt in Groeivermogen-zaak zeker bakzeil'
door Peter Westhof.

Wat zijn mijn mogelijkheden als ik een klacht heb over mijn aandelenlease contract.

1. Een klacht indienen bij een klachtencommissie
2. Een gerechtelijke procedure opstarten en een rechtszaak voeren of moedoen met een collectieve actie.

Wat kost het om een klacht in te dienen bij de Klachten Commissie van het DSI (Dutch Security Institute)

De kosten om een klacht te laten behandelen variëren tussen de 50 en 200 euro.

De regels waarbinnen je een klacht kunt indienen bij het DSI.
Je moet als je contract nog loopt of uiterlijk binnen een jaar nadat je contract is afgelopen een klacht hebben ingediend bij de bank.
Als deze klacht niet naar tevredenheid is opgelost dan heb je drie maanden om een klacht in te dienen bij het DSI.
Alle informatie over de klachtenprocedure is te vinden op de website van het DSI met deze link: http://www.dsi.nl/index.php?sid=181&l=ned
Voldoe je niet aan deze regels dan is er nog niets aan de hand want dan kun je altijd nog een gerechtelijke procedure beginnen, dus bij de rechtbank.
Nog even over het DSI
Dit is relatief goedkoop omdat je geen advocaat nodig hebt, maar hou er wel rekening mee dat je een goed juridisch verhaal nodig hebt. Je staat wel tegenover de advocaten van Fortis.

Het voeren van een gerechtelijke procedure

Voldoe je niet aan de eisen van de DSI om een klacht in te dienen of wil je niet via de DSI je gelijk halen, dan staat de weg van een gerechtelijke procedure open.Een rechtszaak dus.
Dit betekent een advocaat en dus kosten.
Er is een mogelijkheid om subsidie te krijgen voor de advocaatkosten, in dat geval betaal je slechts een bedrag van tussen de 90 en 677 euro voor een volledige rechtszaak.
Moet je zelf voor de volledige kosten opdraaien dan zit je al gauw aan de 3500 euro.
Je kunt je ook aansluiten bij de collectieve rechtszaak van de vereniging Consument & Geldzaken. Doordat het een collectieve rechtszaak is, wordt er dus niet op naam geprocedeerd en zijn de kosten laag
Een alternatief is procederen op basis van No cure no pay bij b.v. Leaseproces.
De startkosten zijn minimaal en je betaalt een percentage van wat de rechter toekent in een uitspraak.Krijg je niets dan hoef je ook verder niets te betalen.
Door Leaseproces wordt wel individueel geprocedeerd.

Algemene informatie : www.platformaandelenlease.nl
DSI : www.dsi.nl
Vereniging Consument & Geldzaken : www.fortisgroeivermogenclaim.nl
Leaseproces : www.leaseproces.nl
Subsidie regeling Raad voor de rechtsbijstand : www.rvr.org

Over Fortis.
Door dochter Defam zijn 17.500 aandelenlease contracten verkocht
Door dochter Groeivermogen zijn 105.000 aandelenlease contracten verkocht

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 3 jun 2006 0:37

De laatste versie van het artikel van uit DFT van 31 mei

'Fortis haalt in Groeivermogen-zaak zeker bakzeil'

door Peter Westhof

AMSTERDAM (DFT) - Fortis zal in de juridische procedures rond de leaseproducten van dochter Groeivermogen uiteindelijk altijd bakzeil halen. Dit zegt de vereniging Consument en Geldzaken, die namens veel gedupeerden een rechtszaak tegen Fortis/Groeivermogen voert.
Bij de vereniging hebben zich al 4500 gedupeerden aangemeld.


Gemiddeld melden zich 10 mensen per dag aan, maar afgelopen maandag waren dat er 50. Volgens Consument en Geldzaken hield dit verband met een uitzending van het VARA-televisieprogramma Kassa over de leaseproducten van Fortis.

Volgens Anton Weenink, medewerker van de juridische ledenservice van Consument en Geldzaken, zijn er zo'n 50.000 Groeivermogen-gedupeerden. "Dat betekent dat nog maar een deel van de gedupeerden aan een rechtsprocedure deelneemt. Er lopen diverse procedures tegen Groeivermogen, maar bij onze rechtszaak hebben de meeste gedupeerden zich aangesloten".

Fortis heeft vanaf 1996 tien soorten producten met aandelenlease verkocht. In eerste instantie konden beleggers zich verzekeren tegen de gevolgen van koersdalingen, later werd deze verzekering een vast onderdeel van de beleggingen. GroeiVermogen sloot in totaal 109.000 aandelenleasecontracten af en is daarmee na Dexia Bank en Aegon de op twee na grootste aanbieder van aandelenlease in ons land. Consument & Geldzaken ageert tegen een zestal producten met geleend geld die Fortis aanbood.

De rechtsprocedure is vorig jaar april begonnen en Weenink meent dat de slotpleidooien waarschijnlijk eind dit jaar worden gehouden. "Begin volgend jaar zal dan de rechter het vonnis uitspreken. Naar verwachting en in lijn met eerdere gerechtelijke uitspraken zal dit negatief voor Fortis uitpakken. De advocaat heeft bij het begin van de rechtsprocedure al aangegeven dat ze de zaak zo lang mogelijk zullen rekken. Dit betekent dat ze zeker in hoger beroep en daarna in cassatie bij de Hoge Raad zullen gaan. Het eindvonnis kan zo nog een paar jaar op zich wachten. Fortis hoopt dat een aantal gedupeerden tussentijds de moed zal opgeven en zal afhaken".

Ondanks het tegensputteren van Fortis is Weenink overtuigd van het uiteindelijke succes voor Consument en Geldzaken. "Fortis zet de hakken in de grond, maar dit zal weinig uithalen". Weenink voelt zich gesteund door een aantal uitspraken van DSI, het klachteninstituut van de beleggerswereld, waarbij Fortis het onderspit dolf. Begin deze maand trok de bank het hoger beroep in en gaf de klagers een schadevergoeding.

Fortis ziet geen reden voor een collectieve regeling, die definitief schoon schip zou maken. Volgens Fortis zijn de gevallen te verschillend.

Piet Koremans van belangenbehartiger Platform Aandelenlease (PAL) vindt een collectieve procedure niet de meest geschikte methode voor gedupeerden om hun gelijk te halen. "Ik raad een individuele procedure, op basis van no cure no pay aan. De rechter heeft eerder in de Sprintclaim-rechtszaak de collectief geformuleerde eisen afgewezen. Ook de stichting GeSp, die eveneens opkomt voor gedupeerden van het Aegon-Sprintplan, haalde op dit punt bakzeil. Mensen kunnen het beste via een organisatie als Leaseproces op individuele basis een rechtszaak beginnen".

© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor an » zo 4 jun 2006 11:02

Fortis ziet geen reden voor een collectieve regeling, die definitief schoon schip zou maken. Volgens Fortis zijn de gevallen te verschillend.


Zo verschillend zijn de gevallen niet als ik de uitspraken er op nalees.

Fortis heeft gewoon een aantal wanproducten in de markt gezet, die zich nooit konden waarmaken. Zie hiervoor: http://www.afm.nl/consumenten/upl_docum ... alleen.pdf

Naar mij mening blijkt uit vrijwel al de uitspraken van DSI: brochures misleidend, schending zorgplicht, misleidende reclames, ontoelaatbare verkoopmethoden ,verkeerde adviezen met verkeerde voorstelling van zaken enz enz.

Het zal mij trouwens vebazen als Fortis voor deze praktijken op den duur niet voor oplichting veroordeeld wordt.
an
 
Berichten: 17
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 23:50

Berichtdoor Piet » ma 31 jul 2006 19:44

Dexia mag het dan gelukt zijn om de meeste rechtszaken te laten schorsen, Fortis lukt dit niet en de uitspraken over Groeivermogen en Defam komen gestaag binnen.
Op 19 juli 2006 heeft de rechtbank in Utrecht een uitspraak gedaan in een Defam zaak :
http://zoeken.rechtspraak.nl/zoeken/dtl ... ljn=AY4718

Defam (Fortis) heeft zich niet aan de zorgplicht gehouden
Defam (Fortis) is verantwoordelijk voor de tussenpersoon.
Er is sprake van eigen schuld van de gedupeerde, maar door het schenden van de zorgplicht door Defam wordt de schade gedeeld, te weten 40 % voor rekening van de gedupeerde en 60 % voor rekening van Defam.
De buitengerechtelijke kosten, door Defam opgevoerd, worden afgewezen.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 13 jul 2007 20:25

De Klachtencommissie (KC) van het DSI heeft op 11 juli weer twee uitspraken gedaan in Fortis Groeivermogen zaken.
Zoals in de lijn van de meeste andere uitspraken door de KC over Fortis zijn de gedupeerden in het gelijk gesteld en moet Fortis alle betaalde gelden terugbetalen.
Weer een klinkende overwinning voor de Fortis gedupeerden en voor Leaseproces die deze zaak heeft behandeld, gefeliciteerd!
De uitspraken komen zoals gebruikelijk z.s.m. op de website van PAL.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 19 jul 2007 22:45

De uitspraken van de Klachtencommissie DSI d.d. 11 juli 2007 staan inmiddels op onze website onder Uitspraken
Hier de linken daar de beide uitspraken:
http://www.platformaandelenlease.nl/Uit ... -06-46.htm
http://www.platformaandelenlease.nl/Uit ... -06-35.htm

Het wordt m.i. tijd dat Fortis zich eens gaat bedenken of een algehele schikking misschien te overwegen is n.a.v. al die nederlagen van Fortis.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » wo 8 aug 2007 18:22

Er is een uitspraak in de rechtszaak van de vereniging Consument & Geldzaken (C & G) tegen Fortis over het Groeivermogen.

C & G hebben hier een persbericht over uitgegeven:

PERSBERICHT

Schending zorgplicht bij aandelenlease door Fortis raakt vele tienduizenden aandelenleasecontracten

De Vereniging Consument & Geldzaken is blij dat er na ruim twee jaar procederen eindelijk een vonnis is gewezen in de collectieve rechtszaak tegen Fortis/GroeiVermogen. De rechtszaak is in april 2005 door Consument & Geldzaken aangespannen over een zestal aandelenleaseproducten van Fortis dochter GroeiVermogen. In het vonnis oordeelde de Rechtbank Utrecht vandaag dat Fortis/GroeiVermogen onrechtmatig heeft gehandeld jegens de deelnemers van vier van de zes aandelenleaseproducten.

De vier leaseproducten betreft: GroeiVermogen lease, de Beursversneller, de VermogensVersneller en de Koerswinststapelaar. 'Feitelijk betreft dit naar schatting 85% van de circa 110.000 aandelenleasecontracten die Fortis ooit afsloot. De genoemde producten zijn immers precies de producten die Fortis/GroeiVermogen het meest heeft verkocht, aldus woordvoerder Anton Weenink van de Vereniging Consument & Geldzaken. De totale schade voor de desbetreffende aandelenleaseklanten van Fortis/GroeiVermogen wordt door Consument & Geldzaken geschat op circa 500 miljoen euro.

Naast blijheid over het vonnis en de constatering door de Rechtbank dat Fortis/GroeiVermogen op grote schaal onrechtmatig heeft gehandeld tegenover een flink deel van haar aandelenleaseklanten, is Consument & Geldzaken teleurgesteld over het feit dat Rechtbank Utrecht de contracten niet rechtstreeks als 'nietig' wenst te bestempelen. Wij blijven van het oordeel dat het niet beschikken over de wettelijk voorgeschreven vergunning nietigheid van contracten tot gevolg heeft. De wet schrijft letterlijk dat het verboden is zonder vergunning te opereren. Geen gevolgen verbinden aan die niet-naleving van zo'n verbod door een grote financiële instelling als Fortis is voor de doorsnee burger onbegrijpelijk; de burger krijgt dan de indruk dat rechters met twee maten meten. Wij zullen de argumentatie van de Rechtbank in het vonnis op dit punt goed bestuderen, omdat de Rechtbank Utrecht hier duidelijk uit de pas loopt met veel andere rechtbanken. De arrondissementsrechtbank Utrecht loopt zelfs uit de pas met de eigen sector kanton binnen de Rechtbank Utrecht die in eerdere individuele aandelenleaserechtszaken wel tot nietigheid oordeelde.

Naar ons oordeel betekent het feit dat onze claims terzake van de producten Millenniumversneller en Jubileumclicker zijn afgewezen nog geenszins dat voor deelnemers aan deze twee leaseproducten de kansen op een schadevergoeding zijn verkeken. De rechtszaak die wij voeren is een collectieve procedure, het is heel goed mogelijk dat in een individuele situatie ook schending van de zorgplicht wordt aangenomen bij deelnemers aan de Millenniumversneller of de Jubileumclicker.


De uitspraak is hier te lezen:

http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... ljn=BB1357

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

VorigeVolgende

Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten

cron