DSB blijft misleiden

Berichtdoor aert0001 » do 1 okt 2009 12:47

Ze slaken een kreet, brouwen een scheet en gaan gewoon door, zoals dat heet.

Ton
aert0001
 
Berichten: 165
Geregistreerd: vr 19 aug 2005 0:05
Woonplaats: Etten-Leur

Berichtdoor Piet » do 1 okt 2009 21:42

Vanavond in Nova om 22.15 uur op Ned2 weer DSB met daarbij een oproep:
NB:
Heeft u zelf, op welke wijze dan ook, ervaring met DSB en wilt u uw verhaal kwijt, stuurt u dan een mail naar nova@novatv.nl.


DSB reageert op alle commotie
Minister Wouter Bos van Financiën sloot zich gisteren tijdens de financiële beschouwingen aan bij de kritiek van de Tweede Kamer op praktijken bij de DSB Bank.

"Daar zijn dingen gebeurd die duidelijk niet in de haak zijn. Daar zitten wij en de Autoriteit Financiële Markten bovenop. En er worden maatregelen genomen".

Koopsompolis
In de NOVA-uitzending van afgelopen maandag waren voor het eerst de getuigenissen van drie oud-verkoopmedewerkers van de DSB Bank te horen. Zij vertellen hoe de bank tot voor kort systematisch en op grote schaal zo veel en zo hoog mogelijke koopsompolissen verkocht, zonder de klant te waarschuwen voor de risico’s. “De winst van DSB bestond puur uit koopsommen. Van elke koopsom stopte Dirk Scheringa minstens 80 procent in eigen zak. Dus van elke 40.000 euro koopsom, ging meteen 32.000 euro rechtstreeks terug naar de bank. Dat was pure winst. De klanten betaalden minimaal 5 keer teveel,” aldus een van de oud-medewerkers.

Provisie
Onacceptabel, vindt Wouter Bos. Een meerderheid in de Kamer had de dag ervoor al aangedrongen op actie tegen DSB. Volgens de anonieme ex-medewerkers was het aansmeren van polissen welbewust beleid van het management. Daarmee zou 1,6 miljard euro winst zijn gemaakt. In de koopsompolissen zaten provisies tot 90 procent verborgen. "Totaal idioot", zei Bos. De provisies wil hij niet verbieden, maar wel inzichtelijk maken voor consumenten. Als die begrijpen wat er op tafel ligt, zullen ze de lening niet aangaan, verwacht Bos.

AFM
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde de bank tot twee keer toe een boete op omdat de bank niets zou doen tegen overkreditering en niet genoeg informatie zou hebben ingewonnen over de wensen en financiële draagkracht van de klant. Het handelen van de DSB Bank wordt door de AFM nog steeds onderzocht.

Website plat
Verschillende stichtingen, waaronder de Stichting Hypotheekleed, bekommeren zich om de gedupeerde klanten van de bank. De voorzitter van Stichting Hypotheekleed, Pieter lakeman, deed vanmorgen in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland een oproep aan alle klanten van DSB per direct hun geld op te nemen. Volgens hem zou een faillissement van DSB Bank ervoor kunnen zorgen dat mensen gecompenseerd worden voor vermeende geleden schade. De animo is kennelijk zo groot dat de site van DSB overbelast is geraakt en dus klanten geen geld meer over kunnen boeken of opnemen.

Hackers
Maar volgens DSB-woordvoerder Klaas Wilting is de site platgelegd door een aanval van hackers. Volgens Wilting heeft het probleem met de site niets te maken met de oproep van Pieter Lakeman.

DNB
De Nederlandsche Bank (DNB) vindt de uitspraken die Pieter Lakeman donderdagochtend deed "niet de meest verstandige", aldus een woordvoerder. Over de situatie bij DSB doet DNB verder geen uitspraken

In NOVA vanavond een reconstructie van de 'continuing story of DSB'. In de studio reageert Hans van Goor, lid van de Raad van Bestuur van DSB en de rechterhand van bankdirecteur Dirk Scheringa.

NB:
Heeft u zelf, op welke wijze dan ook, ervaring met DSB en wilt u uw verhaal kwijt, stuurt u dan een mail naar nova@novatv.nl
.


http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7287

En daarna gaan we gewoon vrolijk verder met Pauw en Witteman op Ned1 om 23.00 uur met:
DSB-bestuurslid Robin Linschoten over de commotie rond de DSB Bank. De DSB bank kreeg onder meer kritiek van minister Bos op de manier van werken. Klanten konden vandaag geen geld overboeken via de website omdat deze overbelast was. De reden zou een oproep vanochtend op televisie zijn geweest waarin DSB-klanten werden opgeroepen hun geld bij de bank weg te halen. Maar volgens de bank is de website onbereikbaar door een aanval van hackers.

Minister Wouter Bos zei in de Tweede Kamer de hoge provisies die de bank zou afsluiten onacceptabel te vinden.


http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-d ... &tx_ttnews[tt_news]=12697&tx_ttnews[backPid]=116&cHash=82c356db2b
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 2 okt 2009 15:27

Maandag, 4 oktober, in Radar om 20.25 uur op Ned1

DSB: De Compensatie
DSB was de afgelopen dagen groot in het nieuws. De bank schudde op haar grondvesten. Inmiddels hebben de DSB-bestuurders erkend fouten te hebben gemaakt en daar spijt voor betuigd. Maar wat gaan ze doen om de problemen van hun klanten op te lossen?

Radar brengt als eerste gedetailleerd de oplossing die DSB bedacht heeft om haar klanten tegemoet te komen. Zowel DSB als de stichtingen die opkomen voor de belangen van de gedupeerden reageren in de studio.


Op het Radar forum (Forumoverzicht » Actueel » Radar-uitzendingen seizoen 2009-2010) is hierover een nieuwe topic geopend DSB: De Compensatie

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 2 okt 2009 16:48

Ook vanavond weer DSB avond op TV, om 22.15 uur op Ned2 Nova met:

De beloften van Dirk Scheringa Beheer (DSB)
DSB wil voor eind dit jaar alle hypotheekproblemen van klanten oplossen. Topman Hans van Goor gaf gisteravond in NOVA toe dat er in het verleden op onterechte wijze hypotheken zijn verstrekt.

Spijt
'Ik vind het jammer dat het gebeurd is. We hebben er spijt van. Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat de problemen worden opgelost.' Van Goor zei dit ook namens bestuursvoorzitter Dirk Scheringa, AZ-voorzitter en eigenaar van DSB Bank.

Koopsompolis
DSB bood klanten die voor een hypotheek kwamen, ook een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering aan. Dat is gebruikelijk, maar de bank van Dirk Scheringa liet klanten niet per maand betalen. Het hele bedrag moest in een keer worden voldaan, als koopsompolis. Dat bedrag werd opgeteld bij de hypotheek.

Failliet
Van Goor zei in reactie op de getuigenissen van oud-medewerkers van DSB maandagavond in NOVA, dat er geen provisies van 80 tot 90 procent bij koopsompolissen worden berekend, maar een provisie van gemiddeld 51 procent. Volgens de oud-medewerkers probeert DSB, in ieder geval tot voor kort, systematisch zoveel en zo hoog mogelijke koopsompolissen te verkopen, zonder rekening te houden met de financiële draagkracht van de klant. Lage rentes en - maandlasten verleiden de klant tot het afsluiten van een polis.

Klanten
Gisteren deed voorzitter van de Stichting Hypotheekleed Pieter Lakeman een oproep via radio en televisie aan klanten van DSB om massaal hun geld weg te halen bij de bank. Volgens Lakeman zou een faillissement van de bank ervoor kunnen zorgen dat mensen gecompenseerd worden voor vermeende geleden schade. De site van DSB werd na de oproep onbereikbaar, volgens de bank vanwege een aanval door hackers. Ook vrijdag was het voor klanten van DSB erg moeilijk om te bankieren via internet.

Op de oproep van Lakeman zijn verontwaardigde reacties gekomen. Minister Bos (Financiën) vindt de oproep "onverantwoordelijk". Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank noemde het "niet de meest verstandige opmerking" van Lakeman.

'Idioot'
Minister Bos van Financiën noemde de verkooppraktijken van de bank eerder deze week ‘totaal idioot’. Een Kamermeerderheid wil dat Bos actie tegen DSB onderneemt. Bos verwees naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM houdt toezicht op het gedrag van banken, deelde boetes uit aan DSB en heeft enkele onderzoeken lopen naar de bank.

In NOVA vanavond de reacties op de beloften van DSB. Met: PvdA-Kamerlid Hans Spekman, SP-Kamerlid Ewout Irrgang en gedupeerden.

http://www.novatv.nl/page/detail/uitzen ... +%28DSB%29
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 3 okt 2009 12:19

Dirk Scheringa gaat vragen uit de weg

DSB-spaarders halen 50 miljoen van bank

De Telegraaf zaterdag 3 oktober 2009
Van onze financiële redactie

WOGNUM, zaterdag
Klanten van DSB Bank hebben sinds donderdagochtend meer dan 1 procent van al het spaargeld opgenomen dat DSB beheert. Het gaat om een bedrag van rond de 50 miljoen euro.

Dat zei woordvoerder Klaas Wilting van de bank gisteren na afloop van een persconferentie waarin de DSB-schaatsploeg werd gepresenteerd. Hij zei dat het gisteren ’veel rustiger’ was dan donderdag.
Volgens hem gaat het om geld dat klanten hebben opgenomen via internet, telefonische overboeking of bij pinautomaten. In totaal beheert DSB-bank ongeveer 4,5 miljard euro aan spaargeld. Wanneer de kritische grens is bereikt dat DSB in de problemen komt kon de zegsman niet zeggen, wel dat De Nederlandsche Bank continu op de hoogte wordt gehouden.
De staat garandeert weliswaar alle normale spaartegoeden bij DSB tot een bedrag van 100.000 euro, maar DSB geeft de hoogste rente op zogeheten ’achtergestelde deposito’s’ en die vallen buiten de garantieregeling. Mensen die hun geld daar nu hebben vastzitten kunnen het niet zo maar opnemen. Woordvoerder Wilting kon geen bedrag noemen dat vastzit in dit soort deposito’s.

Buitenkantoren

Dirk Scheringa, AZ-voorzitter en eigenaar van DSB Bank, wilde gisteren niet ingaan op de situatie bij de bank. Direct na afloop van de persconferentie over de schaatsploeg bleek dat hij het hoofdkantoor in Wognum had verlaten. „Dirk is naar de buitenkantoren om personeel toe te spreken over de situatie. Dat heeft hij gisteren ook al gedaan hier op het hoofdkantoor”, zo liet de bank via een woordvoerder weten. „De raad van bestuur bestaat uit vier mensen. Wie van hen naar buiten treedt, maakt niet uit. Hij loopt niet weg voor zijn verantwoordelijkheden, die zijn gewoon verdeeld.”

De internetsite van DSB Bank draaide gisteren volgens de bank zelf weer, „maar niet zo snel”. In de nacht van donderdag op vrijdag is de capaciteit van de site vergroot. „Dat was nodig omdat de site meer wordt bezocht.” Ook is er „iets” tussen geplaatst zodat hackers de site niet meer kunnen belagen.
Bij de kantoren van DSB kan geen geld worden opgenomen; die kantoren hebben geen kasfaciliteiten, wel kan telefonisch geld worden overgemaakt. Afgelopen donderdag kon niet meer worden ingelogd op de site van DSB om te internetbankieren. De site liep vast enkele uren nadat Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed op televisie een oproep had gedaan aan klanten om massaal hun geld weg te halen bij de bank.

© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 3 okt 2009 13:36

'AANTAL ZAKEN NOG CHECKEN'

Lakeman: 'Oorlog met DSB'

Financieel Dagblad 3 oktober 2009, 10:00 uur | FD.nl
Door: Pieter Lalkens

Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed zal over enkele weken zijn uitspraken over het nakende faillissement van DSB verder met cijfers toelichten.
Hij zal dan onder meer ingaan op zijn vermoedens dat DSB Bank flink verlies lijdt en dat eigenaar Dirk Scheringa de bank 'leeg haalt'.
Dat zei Lakeman vrijdag in een gesprek met Het Financieele Dagblad. De voorzitter van Hypotheekleed deed donderdag de oproep aan spaarders bij DSB hun geld van de rekening te halen. Zo wil hij het faillissement bespoedigen, wat volgens hem gunstig is voor de gedupeerden van DSB Bank omdat zij dan zaken kunnen doen met de curator. Volgens hem zal de Stichting Hypotheekleed over enkele weken een rapport publiceren ter ondersteuning van een collectieve claim tegen DSB.

Geen verdienmodel meer

'Met de bank gaat het helemaal niet goed. Dat komt doordat DSB eigenlijk geen verdienmodel meer heeft nadat de koopsompolissen als winstmaker zijn komen te vervallen.' Lakeman voegt daar aan toe dat hij 'het verlies niet tot in detail' heeft berekend. 'Dat zal ik doen bij mijn rapportering.' Maar hij blijft ervan overtuigd dat DSB Bank 'niet levensvatbaar is'.
Zijn vermoeden dat Dirk Scheringa geld aan zijn bank onttrekt, moet Lakeman nog checken. 'Ik heb de informatie enkele dagen geleden van een betrouwbare zegsman gehoord. Volgende week wil ik het gecheckt hebben.'
Lakeman heeft er nog het volste vertrouwen in dat hij het met zijn uitspraken bij het rechte eind heeft. 'Natuurlijk loop ik een risico met mijn oproep aan spaarders hun geld weg te halen bij DSB. Maar het risico is in mijn ogen heel klein dat ik in een eventuele rechtszaak wordt veroordeeld.'

Oorlog met DSB

Hij spreekt over 'een oorlog' met DSB Bank. 'We moeten steeds het strijdplan bijstellen omdat de zaken snel veranderen.' Volgens hem probeert DSB de achterban van de Stichting Hypotheekleed te vervreemden van haar bestuur. 'Dat doen ze door met pseudo-belangenbehartigers overeenkomsten te sluiten over schadevergoedingen. Dat doen ze onder andere met DSBRamp. Maar die deals houden alleen in dat de verplichtingen van klanten over een langere tijd worden uitgesmeerd. De schuld blijft hetzelfde.'

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 3 okt 2009 19:26

Bron:
http://www.nu.nl/column-zaterdag/209450 ... -bank.html

Hacken met DSB Bank

Uitgegeven: 3 oktober 2009 07:33
Laatst gewijzigd: 3 oktober 2009 11:00

Dat Dirk Scheringa zijn bank op een, eh, eigenaardige manier runt is tot daaraan toe. Maar laat hackers met rust.
Door Arjan Dasselaar

De sorry’s waren donderdagavond niet van de lucht. Zelden heb ik bankiers zo vaak hun excuses horen aanbieden als DSB-hotemetoten op 1 oktober deden. Ik zou er bijna aan kunnen wennen: bankiers die eindelijk eens hun verantwoordelijkheid nemen.

Wat ze echter niet zeiden, was: ‘Beste hackers, dat die website van ons plat lag, was niet jullie schuld. Ook al zeiden wij iets anders.’

Ongeloofwaardig

Toch vreemd. Want het verhaal van DSB Bank dat internetbankieren door hackers onmogelijk was gemaakt, kan theoretisch hebben geklopt. Maar het klonk wel erg ongeloofwaardig.

Aanvankelijk nog deelde een DSB-medewerkster tegenover het ANP mee dat er sprake was van mensen die hun geld probeerden weg te halen. Dit als gevolg van de oproep van Pieter Lakeman om precies dat te doen. Geen hackers dus.

Communicatieprofessionals

Toen namen echter de communicatieprofessionals het over. Zoals iedereen sinds Pantserkruiser Potjomkin weet, moet je dan gaan oppassen. Huur als SUV-fabrikant een woordvoerder in en voor je het weet komen ‘doodgereden hertjes’ in de pers als ‘noodzakelijke wildsaneringen’.

En ja hoor. Klaas Wilting had zijn urendeclaratiespreadsheet nog niet opgestart of het heette dat de storingen het gevolg waren van ‘hackers’. Vroeger waren hackers mensen die creatief waren met techniek. In de ogen van mensen als Wilting zijn het digitale kaboutertjes: je ziet ze niet maar je kunt ze wel overal de schuld van geven.

Kaboutertjes

Nu geloven de meeste volwassenen niet meer in kaboutertjes, maar wel in hackers. Dat is ook logisch, want hackers zijn meestal slimme mensen die echter, in tegenstelling tot types als Wilting, niet heel veel werk maken van het uitdragen van hun standpunt in voor leken begrijpelijke taal.

En dus viel het niet op hoe Wilting er een technisch potje van maakte voor de camera’s van RTL Z. Wilting zei bij wijze van verklaring ondermeer: ‘Het waren in elk geval 12 IP-adressen vanuit heel Europa.’

DDoS-aanval

Het valt te hopen dat Wilting inderdaad niets snapt van internet, want anders heeft hij zich hiermee verraden. DSB zou, zo was het officiële standpunt, immers last hebben gehad van een DDoS-aanval.

Bij een DDoS-aanval wordt een computer door verschillende andere computers tegelijkertijd aangevallen. Maar vaak gaat het dan niet om 12 computers, doch eerder om 1.200 of zelfs 12.000.

Theoretisch is een DDoS-aanval op zo’n bescheiden schaal wel mogelijk maar niet zo waarschijnlijk. En er zijn meer vreemde dingen. Enig eigen onderzoek, donderdagmiddag uitgevoerd met systeembeheerder Michel Weenink, wijst erop dat DSB Bank gewoon de stekker uit tenminste één computer heeft getrokken.

Karige aansluiting

Toegegeven, ook dat kan zijn geweest om een DDoS te stoppen. Maar wat dan te denken van een verhaal in De Pers waarin wordt gemeld dat de internetbankiercomputer van DSB is aangesloten op een zeer karige 2 megabitverbinding?

Ter vergelijking: veel huishoudens hebben een 20 megabitverbinding en die beheren over het algemeen niet het spaargeld van tienduizenden mensen.

Digibete bank

Dat NRC Handelsblad vermeldt dat er ondanks de ‘storing’ bij DSB op donderdag ruim 1 procent van het totale spaarvermogen werd opgenomen, geeft eveneens te denken. Zonder de ‘storing’ was er dus wellicht nog veel meer opgenomen.

DSB toont zich al met al een digibete bank. In het beste geval is de telebankiersite zo onbetrouwbaar dat deze een zwakke aanval niet kan weerstaan. In het ergste geval denkt de bank blijkbaar dat spaarders zo dom zijn dat ze kletspraat over digitale kaboutertjes net zo makkelijk slikken als rommelhypotheken.

© NU.nl/Arjan Dasselaar
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » zo 4 okt 2009 1:11

Verklaring Dirk Scheringa DSB Bank

DSB bank is de afgelopen dagen uitgebreid in het nieuws geweest. Ik heb veel begrip voor de klachten van een aantal van onze klanten. Maar daar ben ik niet deze week pas mee begonnen. Al veel eerder zijn wij gaan kijken naar de bedrijfsvoering.

De hele samenleving heeft het afgelopen jaar gezien dat de bankwereld fouten heeft gemaakt en eist een nieuwe manier van omgaan met de verantwoordelijkheid voor die samenleving. Wij hebben goed geluisterd en willen die verantwoordelijkheid graag nemen. We zijn daar nu al maanden keihard mee bezig. Wij verkopen bijvoorbeeld al sinds april geen koopsompolissen meer.

Ook mijn collega’s Hans van Goor en Robin Linschoten hebben deze week voor televisie laten blijken dat we over leningen en koopsompolissen uit het verleden praten. Over die zaken is een aantal klanten boos op DSB Bank en daarvan heeft een aantal gelijk. Die klanten bied ik mijn oprechte excuses aan en ik verzeker u, hun klachten ga ik zo snel mogelijk oplossen. Sterker nog, daar zijn wij, klant voor klant, al maanden mee bezig.

Wij zijn op dit moment hard aan het werk om klanten die contact opnemen met ons zo goed mogelijk te helpen. De technische problemen met onze website zijn gelukkig grotendeels voorbij. Mochten mensen daar toch nog problemen mee hebben: telefonisch kunt u ook gewoon geld storten of opnemen.

Op dit moment is voor mij het allerbelangrijkste dat ik de vertrouwensrelatie met mijn klanten herstel.

Bron :
http://www.dsbbank.nl/over-dsb-bank/nie ... scheringa/
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » zo 4 okt 2009 10:32

Belangenbehartigers in de clinch

Van onze verslaggever Michiel Haighton
Gepubliceerd op 02 oktober 2009 17:47, bijgewerkt op 17:51
De Volkskrant 2 oktober 2009

AMSTERDAM -
De oproep van de Stichting Hypotheekleed om DSB failliet te laten gaan, heeft een grote deuk geslagen in het front van DSB-gedupeerden.

Naast Hypotheekleed is er ook de stichting Steunfonds Probleemhypotheken die gedupeerde klanten van DSB bijstaat. Terwijl Stichting Hypotheekleed een massaclaim voorbereidt tegen DSB Bank, onderhandelt Stichting Probleemhypotheken, dat ook onder de naam DSB Ramp opereert, juist op individueel niveau met DSB Bank over regelingen.

Dat laatste komt door de faillissementsoproep in gevaar, zegt Jelle Hendrickx, die als financieel adviseur van Stichting Probleemhypotheken vijfhonderd dossiers in behandeling heeft.

‘DSB is momenteel bezig op grote schaal regelingen te treffen met gedupeerde klanten. Daardoor krijgen die mensen weer een beetje lucht. Als DSB failliet gaat komt dat proces stil te liggen. Misschien wel voor jaren, totdat de curator het faillissement heeft afgewikkeld’, aldus Hendrickx.

De meeste gedupeerden kunnen volgens hem geen jaren wachten. ‘Ze zijn door DSB financieel uitgekleed en hebben vaak geen geld meer voor hun basislevensonderhoud. DSB sluit nu met deze mensen aanvaardbare compromissen.’

Donderochtend riep de voorzitter van de stichting Hypotheekleed, Pieter Lakeman, in het tv-programma GoedemorgenNederland op tot het zo snel mogelijk failliet laten gaan van de DSB Bank. Volgens Lakeman is dat nodig omdat de eigenaar van de bank, Dirk Scheringa, bezig is geld uit het bedrijf te halen.

Lakeman en Hendrickx zijn goede bekenden van elkaar. Tot afgelopen zomer was Hendrickx de financieel adviseur van Hypotheekleed. ‘Totdat Lakeman voorzitter werd. Hij heeft mij toen eruit gegooid en is een samenwerking aangegaan met de Hypotheekshop.’

De algemeen directeur van de Hypotheekshop, Ron Bavelaar, bevestigt de samenwerking. Gedupeerden die zich bij Hypotheekleed melden, worden doorverwezen naar de Hypotheekshop, die dan hun dossier doorlicht. Bavelaar ontkent dat er financiële banden bestaan tussen zijn bedrijf en de stichting Hypotheekleed. ‘Wij vinden het onze maatschappelijke plicht gedupeerden te helpen’, aldus Bavelaar.

Zowel Lakeman als Hendrickx treedt regelmatig op in uitzendingen van Radar. Dit consumentenprogramma van de TROS heeft al tal van uitzendingen aan de ‘wanpraktijken’ van de DSB besteed. ‘Ik beschouw ze alle twee als betrouwbare bronnen met deskundigheid van zaken’, zegt eindredacteur Erwin Schievink.

Wel heeft hij met ‘ongeloof’ naar de oproep van Lakeman gekeken. ‘Ik ben geen econoom, maar een faillissement lijkt me niet in het belang van de DSB-klanten. Aan de andere kant heeft Lakeman het DSB-probleem nu wel goed onder de aandacht gebracht.’

Schievink heeft het idee dat DSB vanwege alle kritiek sinds kort zorgvuldiger met klanten omgaat. ‘Het meest recente dossier dat wij hebben, dateert van een jaar geleden. Maar misschien komt er nog van alles los.’

(c) de Volkskrant
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » ma 5 okt 2009 15:12

Uit de Telegraaf van zondag 4 oktober 2009:


Afbeelding

© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » ma 5 okt 2009 23:24

Via Radar kwam het nieuws dat de regeling is uitgesteld.
Hier de link naar de uitzending:
http://www.trosradar.nl/index.php?id=ui ... no_cache=1
Daarna is in de uitzending van Nova hier ook over gesproken met Jelle en Ewout Irrgang van de SP.
Hier de link:
http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7293/#
En daarna nog een keer in Pauw en Witteman met Antoinette Hertzenberg
Hier de link:
http://pauwenwitteman.vara.nl/Archief-d ... &tx_ttnews[tt_news]=12745&tx_ttnews[backPid]=116&cHash=f97115517e

Wat betekent deze situatie nu voor ons.
Ten eerste, geen paniek of negatieve gedachten en doomscenario’s.
De hele regeling is snel opgezet en misschien te snel bekend gesteld bij de media waardoor er een ongewenste druk kwam.
Heel Nederland keek over de schouders mee.
Uiteraard is het wenselijk dat er snel een regeling komt, maarrr…
Het moet wel een goede regeling zijn met compensatie voor de geleden schade.
Dus eerst even afwachten wat er daadwerkelijk is afgesproken en of dit wel de regeling is waar wij op zitten te wachten..

Als mensen dit geen goede regeling vinden dan moet er snel, ook via SSP, voor deze mensen een procedure worden opgestart bij de rechtbank of een klacht worden ingediend bij het Kifid als zij dit zouden willen.
Daarnaast is er nog een middel om druk te zetten bij DSB: het stoppen met betalen.

Belangrijk nu is de rust te bewaren en de berichtgeving van DSBramp en SSP in de komende dagen af te wachten.

Groeten,
Piet
Laatst bijgewerkt door Piet op di 6 okt 2009 14:23, in totaal 1 keer bewerkt.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Jongensmoeder » di 6 okt 2009 9:40

Piet schreef:Daarnaast is er nog een middel om druk te zetten bij DSB: het stoppen met betalen.

Groeten,
Piet


Ik heb deze maand de helft van mijn hypotheeklasten betaald, dit heb ik zowel bij Van Goor en Uppelschoten aangegeven. We staan als gedupeerden zeker sterker als we dit met zijn ALLEN doen.

Gr, Jongensmoeder
Jongensmoeder
 

Berichtdoor Piet » di 6 okt 2009 11:51

In de Media vandaag, 6 oktober:

Ultimatum aan DSB

Algemeen Dagblad dinsdag 6 oktober 2009

HILVERSUM - Omdat de DSB Bank de belofte om de raamovereenkomst met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken maandagavond te ondertekenen niet is nagekomen, stelde Jelle Hendrickx van de stichting in het tv-programma NOVA een ultimatum.

Hij wil de overeenkomst uiterlijk vrijdag ondertekend zien.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil minister Wouter Bos (Financiën) erbij betrekken. Hij vindt het verder niet verstandig als iedere gedupeerde individueel naar de rechter stapt, en heeft vooralsnog vertrouwen in een goede afloop.

DSB bevestigde zondag een overeenkomst met de stichting te hebben. Het Steunfonds ziet in tegenstelling tot de stichting Hypotheekleed geen heil in een groepsclaim tegen DSB. Een raamovereenkomst zou moeten voorzien in individuele oplossingen.

Hendrickx zei dat directieleden maandag het akkoord zouden bekrachtigen, maar dat DSB-woordvoerder Klaas Wilting op de valreep heeft afgezegd, omdat details nog niet rond waren. In het tv-programma Nova toonde hij zich teleurgesteld: ,,Een uiterst merkwaardige gang van zaken. Dit is niet te begrijpen.''

De stichting Steunfonds Probleemhypotheken zegt dat inmiddels 2250 gedupeerden zich bij haar gemeld hebben. Hendrickx zegt niet te willen afwijken van de overeenkomst en wil uiterlijk vrijdag de handtekening van het bestuur van DSB.

SP-Tweedekamerlid Ewout Irrgang wil opheldering over de gang van zaken van minister Wouter Bos van Financiën en wil dat die druk uitoefent om snel tot een oplossing te komen. DSB-eigenaar Dirk Scheringa bood zaterdag excuses aan na klachten over koppelverkoop van verzekeringspolissen en hypotheken. (ANP)

Copyright (c) Algemeen Dagblad


Steunfonds verdient zelf aan claims

COLLECTIEF PLAN DSB NOODZAAK

door Natasja de Groot en Rien Meijer

De Telegraaf dinsdag 6 oktober 2009

AMSTERDAM, dinsdag
DSB Bank moet zo snel mogelijk over de brug komen met een collectieve oplossing voor zijn gedupeerde klanten. De bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa staat onder druk van branchegenoten en toezichthouders, die met lede ogen aanzien hoe de problemen bij DSB de hele sector momenteel schaden.

Dat DSB de conflicten met boze hypotheekhouders tot dusver probeert individueel op te lossen, is volgens een ingewijde ’niet slim’. „Voor je het weet, blijf je zo in allerlei individuele geschillen hangen. DSB moet, net als verzekeraars bij de woekerpolissen, een collectieve voorziening doen en zeggen ’kom maar op met je claim’.”

Tv-show
DSB kwam gisteren niet opdagen bij tv-programma TROS Radar om een contract te tekenen met belangenorganisatie Steunfonds Probleemhypotheken. De partijen zouden in het tv-programma met veel bombarie een overeenkomst tekenen, waarbij DSB gedupeerden op individuele basis te hulp zou schieten. Het gaat daarbij om mensen die bij hun leningen allerlei koopsompolissen in de maag gesplitst hebben gekregen, waar de bank extreem hoge provisies op zou innen.
Volgens DSB zitten er te veel juridische haken en ogen aan het contract, zo eist de oprichter van Steunfonds Probleemhypotheken, Jelle Hendrickx, van DSB E 275 per opgelost geval, een bedrag dat kan oplopen naar E 500 per geval als de daadwerkelijk te maken kosten hoger zijn, zo bleek gisteravond bij Pauw & Witteman. Bij 2000 probleemgevallen gaat het dus om een bedrag dat tegen het miljoen kan gaan lopen en dat weigert DSB te betalen.

De financiële toezichthouders zouden er bij DSB ook op hebben aangedrongen beter te communiceren. Het afgelopen weekeinde bood hoogste baas Scheringa excuses aan. „Scheringa zegt dan wel ’sorry’, maar niet waarvoor én hij geeft niet aan hoe hij problemen gaat oplossen,” aldus een insider.
Hoewel volgens een woordvoerder dit weekend ’slechts’ 1,5 procent van de totaal E 4,5 miljard spaargeld was weggehaald, uitte vakbond FNV Bondgenoten zijn bezorgdheid over het voortbestaan van DSB.

© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.


Minder interesse voor sparen bij DSB

6 oktober 2009 | Het Financieele Dagblad

Van onze redacteur

Amsterdam

De belangstelling van potentiële spaarders voor een rekening bij DSB is flink gedaald. Van de mensen die via internet op zoek zijn naar gunstige spaarvormen, klikt normaal 25% op informatie van DSB. Sinds afgelopen donderdag, de dag dat Pieter Lakeman zijn oproep deed spaargeld bij DSB terug te trekken, is dat gedaald tot 7 à 8%.

Dat blijkt uit een meting die gisteren werd gedaan door de vergelijkingssite Independer. Die deed dat in opdracht van RTL-Z. 'Een opmerkelijke daling', aldus directeur Edmond Hilhorst van Independer. 'De algemene interesse voor spaarrekeningen is juist sterk gestegen. Vergeleken met de eerste week van september lag het aantal bezoeken vorige week 50% hoger.' De belangstelling voor hypotheken en leningen van DSB is volgens Hilhorst minder gedaald.

De onrust die door Lakeman is veroorzaakt over de stabiliteit van DSB, heeft het vertrouwen van potentiële spaarders blijkbaar geschaad. Spaargeld is voor deze bank een belangrijke financieringsbron voor de kredietverlening. Om toch voldoende spaargeld binnen te krijgen kan de bank gedwongen zijn de rente hoog te houden, wat drukt op de marges.

Vorige week leidde de oproep van Lakeman, voorzitter van een stichting die gedupeerde DSB-klanten bijstaat, tot het terugtrekken van spaargeld. Volgens DSB is er in twee dagen in totaal circa euro 70 mln weggehaald. Gisteren wilde de woordvoerder van DSB geen nieuwe cijfers meer geven. 'Die gaan alleen maar een eigen leven leiden.'

Op de internetsite van DSB, die vorige week plat kwam te liggen - volgens de bank door hackers - was de wachttijd beperkt tot een minuut of twee.

De ondertekening van een in het weekeinde aangekondigd akkoord met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken, een concurrent van Lakemans stichting, werd maandag afgezegd door DSB. De bank was in eerste instantie nog van plan de ondertekening te laten uitzenden in het tv-programma Radar. De afzegging veroorzaakte bij de stichting weer de nodige scepsis.

'De raad van bestuur wil gewoon nog eens goed naar de contracten kijken', aldus de DSB-woordvoerder.

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » di 6 okt 2009 14:01

Uit de Volkskrant van vandaag:

Compensatie DSB lijkt karig uit te pakken

ANALYSE, Yvonne Hofs
Gepubliceerd op 06 oktober 2009 09:58, bijgewerkt op 10:02

Amsterdam - De DSB Bank heeft beloofd klachten van gedupeerde klanten zo snel mogelijk te verhelpen. Sinds april verkoopt de bank geen koopsompolissen meer, zeggen woordvoerders. Topman Dirk Scheringa heeft zaterdag zijn excuses aangeboden aan zijn klanten. En DSB Bank heeft mondeling ingestemd met een compensatieregeling. De raamovereenkomst daarover is opgesteld in overleg met de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken (SSP), een belangenvereniging van DSB-klanten.

DSB betert dus zijn leven en neemt klanten die klagen serieus. Maar klopt dat beeld wel? Wie afgaat op wat er bekend is over de overeenkomst met SSP zal op zijn minst enige twijfel bespeuren over de goede bedoelingen van de bank.

SSP-adviseur Jelle Hendrickx gaf maandagavond in het consumentenprogramma Radar meer details over het akkoord prijs. DSB Bank zal zijn klanten geen schadevergoeding betalen. De firma van Dirk Scheringa stemt ook niet in met een algemene regeling waarop alle DSB-klanten met een nutteloze koopsompolis, woekerpolis of extreem hoge rentelast een beroep kunnen doen. Alleen klanten die bij DSB aankloppen, worden geholpen. Wie niet zelf het initiatief neemt, vist achter het net.

Maar ook klanten die wel assertief genoeg zijn om zich voor de regeling aan te melden, krijgen geen compensatie voor de schade die ze al geleden hebben. In de Radar-uitzending werd duidelijk dat de compensatie bestaat uit herfinanciering.

Dat betekent dat iemand die nu 8,4 procent rente betaalt op zijn hypotheeklening (afgemeten aan de marktomstandigheden van de laatste jaren een zeer hoog tarief), voortaan nog maar 5,1 procent rente hoeft te betalen.

Maar als de klant zich niet uit eigen beweging bij DSB meldt, blijft kennelijk het oude tarief van kracht, valt op te maken uit de toelichting van Hendrickx. Uit Hendrickx’ verhaal valt ook af te leiden dat het inkomen van de DSB-klant bepalend is voor de lastenverlaging. Oftewel: kan de klant het (te) hoge rentetarief betalen, dan gaat het niet omlaag.

Een ander onderdeel van de regeling is dat DSB klanten met koopsompolissen en woekerpolissen helpt door een bedrag gelijk aan de restwaarde van de polis in een bankspaarregeling te storten. Daarmee bouwt de klant vermogen op waarmee later (een deel van) de schuld aan DSB afgelost kan worden.

Maar van de inleg in DSB-woekerpolissen ging 30 tot 70 procent op aan provisies en andere ‘kosten’. Dat geld zien de klanten sowieso niet terug. De waarde van verzekeringspolissen daalt naarmate de looptijd vordert. Ook al heeft de klant niets aan de verzekering gehad, de huidige waarde van de polis is altijd lager dan de waarde bij afsluiting. Dat verlies gaat DSB evenmin vergoeden.

Dat DSB niet kiest voor een transparante regeling die voor iedereen geldt, is evenmin een goed teken. Wat er met individuele klanten wordt afgesproken, is voor het grote publiek niet te controleren. De oplossing van DSB zal bij dat publiek daarom vermoedelijk geen vertrouwen wekken.

c) de Volkskrant
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » di 6 okt 2009 15:46

DSB bestudeert overeenkomst

De Telegraaf dinsdag 6 oktober 2009

AMSTERDAM - DSB Bank hoopt in de loop van dinsdagmiddag meer te kunnen zeggen over het contract dat de bank zou tekenen met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken, ook wel bekend onder de naam DSB Ramp.

Dat zei DSB-woordvoerder Klaas Wilting dinsdag.

Een deel van de raad van bestuur van de bank heeft maandagmiddag naar de overeenkomst gekeken en vond toen dat bepaalde zaken aangepast moeten worden voordat de bank kon tekenen, aldus de woordvoerder. Eigenlijk zou dat maandag gebeuren.

Jelle Hendrickx van de stichting zegt dat hij in ieder geval juridische bijstand gaat zoeken. „Als DSB niet tekent, kunnen we naar de rechter stappen of bijvoorbeeld klanten adviseren niet meer het volledige bedrag te betalen dat zij aan DSB verschuldigd zouden zijn.”

„Het belangrijkste is dat de klanten geholpen worden”, zegt Wilting. DSB zou de klanten graag zelf helpen. „Wij hebben steeds gezegd: ’meld je bij DSB’. Als klanten het dan niet eens zijn met wat daaruit komt, kunnen ze zich altijd wenden tot Kifid.” Dat is het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

VorigeVolgende

Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten