Ze slaken een kreet, brouwen een scheet en gaan gewoon door, zoals dat heet.
Ton
DSB reageert op alle commotie
Minister Wouter Bos van Financiën sloot zich gisteren tijdens de financiële beschouwingen aan bij de kritiek van de Tweede Kamer op praktijken bij de DSB Bank.
"Daar zijn dingen gebeurd die duidelijk niet in de haak zijn. Daar zitten wij en de Autoriteit Financiële Markten bovenop. En er worden maatregelen genomen".
Koopsompolis
In de NOVA-uitzending van afgelopen maandag waren voor het eerst de getuigenissen van drie oud-verkoopmedewerkers van de DSB Bank te horen. Zij vertellen hoe de bank tot voor kort systematisch en op grote schaal zo veel en zo hoog mogelijke koopsompolissen verkocht, zonder de klant te waarschuwen voor de risico’s. “De winst van DSB bestond puur uit koopsommen. Van elke koopsom stopte Dirk Scheringa minstens 80 procent in eigen zak. Dus van elke 40.000 euro koopsom, ging meteen 32.000 euro rechtstreeks terug naar de bank. Dat was pure winst. De klanten betaalden minimaal 5 keer teveel,” aldus een van de oud-medewerkers.
Provisie
Onacceptabel, vindt Wouter Bos. Een meerderheid in de Kamer had de dag ervoor al aangedrongen op actie tegen DSB. Volgens de anonieme ex-medewerkers was het aansmeren van polissen welbewust beleid van het management. Daarmee zou 1,6 miljard euro winst zijn gemaakt. In de koopsompolissen zaten provisies tot 90 procent verborgen. "Totaal idioot", zei Bos. De provisies wil hij niet verbieden, maar wel inzichtelijk maken voor consumenten. Als die begrijpen wat er op tafel ligt, zullen ze de lening niet aangaan, verwacht Bos.
AFM
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde de bank tot twee keer toe een boete op omdat de bank niets zou doen tegen overkreditering en niet genoeg informatie zou hebben ingewonnen over de wensen en financiële draagkracht van de klant. Het handelen van de DSB Bank wordt door de AFM nog steeds onderzocht.
Website plat
Verschillende stichtingen, waaronder de Stichting Hypotheekleed, bekommeren zich om de gedupeerde klanten van de bank. De voorzitter van Stichting Hypotheekleed, Pieter lakeman, deed vanmorgen in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland een oproep aan alle klanten van DSB per direct hun geld op te nemen. Volgens hem zou een faillissement van DSB Bank ervoor kunnen zorgen dat mensen gecompenseerd worden voor vermeende geleden schade. De animo is kennelijk zo groot dat de site van DSB overbelast is geraakt en dus klanten geen geld meer over kunnen boeken of opnemen.
Hackers
Maar volgens DSB-woordvoerder Klaas Wilting is de site platgelegd door een aanval van hackers. Volgens Wilting heeft het probleem met de site niets te maken met de oproep van Pieter Lakeman.
DNB
De Nederlandsche Bank (DNB) vindt de uitspraken die Pieter Lakeman donderdagochtend deed "niet de meest verstandige", aldus een woordvoerder. Over de situatie bij DSB doet DNB verder geen uitspraken
In NOVA vanavond een reconstructie van de 'continuing story of DSB'. In de studio reageert Hans van Goor, lid van de Raad van Bestuur van DSB en de rechterhand van bankdirecteur Dirk Scheringa.
NB:
Heeft u zelf, op welke wijze dan ook, ervaring met DSB en wilt u uw verhaal kwijt, stuurt u dan een mail naar nova@novatv.nl.
DSB-bestuurslid Robin Linschoten over de commotie rond de DSB Bank. De DSB bank kreeg onder meer kritiek van minister Bos op de manier van werken. Klanten konden vandaag geen geld overboeken via de website omdat deze overbelast was. De reden zou een oproep vanochtend op televisie zijn geweest waarin DSB-klanten werden opgeroepen hun geld bij de bank weg te halen. Maar volgens de bank is de website onbereikbaar door een aanval van hackers.
Minister Wouter Bos zei in de Tweede Kamer de hoge provisies die de bank zou afsluiten onacceptabel te vinden.
DSB: De Compensatie
DSB was de afgelopen dagen groot in het nieuws. De bank schudde op haar grondvesten. Inmiddels hebben de DSB-bestuurders erkend fouten te hebben gemaakt en daar spijt voor betuigd. Maar wat gaan ze doen om de problemen van hun klanten op te lossen?
Radar brengt als eerste gedetailleerd de oplossing die DSB bedacht heeft om haar klanten tegemoet te komen. Zowel DSB als de stichtingen die opkomen voor de belangen van de gedupeerden reageren in de studio.
Piet schreef:Daarnaast is er nog een middel om druk te zetten bij DSB: het stoppen met betalen.
Groeten,
Piet
Keer terug naar Overige aanbieders
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten