DSB blijft misleiden

Berichtdoor Piet » di 6 okt 2009 16:53

AFSPRAAK OP TELEVISIE MET DSB LEVERT GEZIN TOCH NIETS OP

Eigen huis kwijt en de schuldsanering in

Algemeen Dagblad 5 oktober 2009

Maarten van Wijk
IJmuiden

De DSB zegt al maanden dat klanten die in moeilijkheden zijn gekomen door de hypotheken en de leningen van de bank zich kunnen melden om een oplossing te vinden. is dat ook zo?

Masja Stoker (27) uit IJmuiden verloor met haar man en kinderen haar huis door een verbouwingshypotheek van DSB. Bij een demonstratie van DSB-Gedupeerden bij het hoofdkantoor van de bank in Wognum,op 4 september, werd zij voor het oog van de media binnengevraagd met de belofte dat er een oplossing zou komen. Een maand later blijkt dat het gesprek met DSB niets heeft opgeleverd.

Hoe kwam u in de problemen?
“ In ons koophuis wilden we een extra slaapkamer voor ons vierde kind en we wilde lekkage repareren. Daarvoor sloten wij begin 2008 een verbouwingshypotheek af bij DSB .
Die bleek achteraf te hoog. We dachten €25.000 te lenen, maar het bleek €39.000 euro te zijn.
Die 14.000 euro extra was geleend om verzekeringen op de koopsom te betalen voor overlijden, arbeidsongeschiktheid, enzovoorts. Terwijl wij al gezegd hadden dat we alle verzekeringen al hadden bij onze bestaande hypotheek. Ook bleken de maandlasten twee keer zo hoog als gezegd, 197 euro in plaats van 97."

Kon u dit betalen?
,,De lasten bleken te zwaar. Die 197 euro kwam dus bovenop de 647 die wij al betaalden aan de Rabobank. Mijn man Marcel verdient 1800 euro op de visafslag. We liepen twee maanden betalingsachterstand op. We wilden iets later betalen, maar toen kwam incassobureau Inspectrum aan de deur dat ons dwong de schuld aan de werkgever over te dragen. Toen werd het bedrag ingehouden op ons loon, 320 euro. Het was meer omdat we ook moesten aflossen op de schuld. Dat was niet meer te doen ; de kinderen moeten ook eten. In juni hebben wij ons huis verkocht. De opbrengst was genoeg voor de eerste hypotheek, de hele schuld van de DSB staat er nog .
Nu huren we een driekamerflat. Onze vier kinderen Dylan(7), Kay(4), Kyara(3) en Myra(1) delen de slaapkamer, wij slapen in de woonkamer."

Was die hypotheek niet dom?
,, DSB was de eerste bank die we probeerden voor de verbouwingshypotheek, vanwege de lage rente. Hun adviseur zei dat het kon. Daar vertrouwden we op, daar zijn die mensen toch voor ? Inmiddels weet ik wel meer van hypotheken af."

Hoe kwam u het hoofdkantoor in?
,, Ik las op internetsites over actiegroepen tegen DSB en stuitte op de demonstratie op 4 september bij het hoofdkantoor.
Dus daar ging ik naartoe. We werden eruit gepikt en binnengehaald in het hoofdkantoor. We moesten nog een kwartier wachten en toen kwam een man en die vroeg hoe wij de zaak zagen. Ik zei dat ik graag wilde dat DSB de verzekeringen op de koopsom ongedaan maakte en de 14.000 aan ons terug zou geven. Voor het resterende bedrag hadden we een regeling kunnen treffen. Dat vond hij wel interessant. We maakten een vervolgafspraak ."

Ging het plan door?
,,Nee, op de vervolgafspraak zei de man dat wij bij een betalingsregeling 700 euro per maand moesten betalen. Dan zouden wij onder het minimumniveau komen.
Ze rekenden onze kinderbijslag mee bij het bepalen van de aflossing, maar dat mag wettelijk niet. Met de schuldsanering via de gemeente houden we meer over .
Daarmee blijven we 3 jaar op het minimumniveau. Alles wat je meer verdient, wordt gespaard en verdeeld over schuldeisers. Dat levert DSB over 3 jaar misschien 4000 euro op. Als zij met ons een regeling hadden getroffen hadden ze meer teruggekregen."

Dirk Scheringa zegt sorry tegen klanten
MIRANDA MEGENS
WOGNUM

Voor het eerst heeft Dirk Scheringa klanten zijn 'oprechte excuses' aangeboden. De eigenaar van de DSB Bank wil er persoonlijk voor zorgen dat alle klachten zo snel mogelijk worden opgelost. „Het belangrijkste voor mij is dat ik de vertrouwensrelatie met mijn klanten herstel," zegt Scheringa. DSB ligt onder vuur vanwege vermeende koppelverkopen, waar de Autoriteit Financiële Markten onderzoek naar doet. Klanten die een lening wilden, moesten ook dure verzekeringsproducten aanschaffen. Scheringa geeft mensen gelijk die daar boos over zijn. Hij zegt dat er sinds april geen koopsompolissen meer worden verkocht. Na een oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed aan klanten om hun geld bij de bank weg te halen, liep vorige week de site Vast. Pas gisteren leken die problemen opgelost. De bank zette extra medewerkers in om klanten telefonisch geld te laten overboeken. Gisteren tekende DSB Bank een overeenkomst met de stichting Steunfonds Probleemhypotheken (circa tweeduizend gedupeerden) om slachtoffers op individuele basis te compenseren. Mensen krijgen rentekorting of geld terug. „Dat is toegesneden op de persoon,"' zegt woordvoerder Klaas Wilting, die niet op individuele gevallen als die van Masja Stoker (interview) in wil gaan. Volgens Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, is DSB financieel gezond.


Copyright (c) Algemeen Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » wo 7 okt 2009 17:18

Vandaag, woensdag 7 oktober, is het weer de hele dag DSB dag i.p.v. gehaktdag.
Of moet het zijn DSB gehakt dag.
Een interview na de persconferentie van Pieter Lakeman en een stukje RTL reactie is hier te zien:
http://www.rtl.nl/components/financien/ ... _plain.xml

Straks in Een vandaag op Ned1 na het journaal van 1800 uur ook weer aandacht voor DSB en de stichtingen.

Groeten,
Piet
Laatst bijgewerkt door Piet op wo 7 okt 2009 23:49, in totaal 1 keer bewerkt.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » wo 7 okt 2009 19:11

‘Het merk DSB is niet meer te redden’

ACHTERGROND, Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs
Gepubliceerd op 07 oktober 2009 08:50, bijgewerkt op 7 oktober 2009 11:52

AMSTERDAM - De website van de DSB Bank doet na de gebeurtenissen van afgelopen week enigszins surrealistisch aan. ‘Bij DSB spaart u bij een betrouwbare bank’, prijst de bank zichzelf aan. De homepage maakt geen letter vuil aan klagende DSB-klanten en hun strijdvaardige stichtingen.

Met het negeren van de aanzwellende stroom klachten van klanten is DSB heel lang vrij goed weggekomen. Zelfs toen die strategie vorige week niet langer vol te houden was, leek de bank er in eerste instantie in te slagen de schade te beperken. Niet in het minst dankzij de woordvoerders van de bank, denkt Edmond Hilhorst van de financiële vergelijkingssite Independer. ‘Tot en met afgelopen weekeinde reageerden ze heel goed. Ze boden hun excuses aan en erkenden dat ze fouten hebben gemaakt. Dat vond ik heel sterk.’ Merkenexpert Rik Riezebos: ‘Bestuurslid Hans van Goor (bekijk uitzending Nova) is een goede woordvoerder. Hij komt integer en betrouwbaar over.’

Bewondering
Zelfs antagonist Pieter Lakeman, de voorzitter van de Stichting Hypotheekleed die op tv DBS-klanten opriep hun geld van de bank te halen, is vol bewondering voor de publiciteitsmachine van de bank. ‘Ik vind al jaren dat DSB een voortreffelijke pr-afdeling heeft. Buitengewoon capabel. Dat idee bijvoorbeeld om live op televisie het contract over de compensatieregeling te ondertekenen: dat zou natuurlijk een prachtige show zijn geweest.’

Maar de met veel bombarie aangekondigde voorstelling bij TROS Radar viel maandagavond in het water. DSB zegde vlak voor de uitzending af en heeft de overeenkomst nog steeds niet ondertekend. Volgens DSB kregen de juristen van de bank te weinig tijd om de tekst te bestuderen en behoeven een aantal details in het document eerst aanpassing.

Hilhorst beschouwt het als een gemiste kans dat DSB niet kwam opdagen. ‘Dat was voor het publiek natuurlijk een teleurstelling. Publicitair gezien is dit slecht.’ Merkenexpert Riezebos meent dat DSB zo langzamerhand een kritisch punt heeft bereikt. ‘In plaats van dit snel en correct af te handelen, laten ze de zaak voortmodderen. Je kunt nog zulke goede woordvoerders hebben: als het ene incident het andere opvolgt, als er steeds wéér wat is, dan hebben consumenten het op gegeven moment gehad met een merk.’

Besmet
De reputatieschade voor DSB is inmiddels zo groot dat de bank er aan onderdoor kan gaan, denkt hij. ‘Ik heb er een hard hoofd in dat DSB dit overleeft. Het merk DSB is zo besmet, dat is volgens mij niet meer te redden. Als Scheringa de ambitie heeft van DSB een grote, gerespecteerde bank te maken, moet hij de naam veranderen.’

Ferdy de Smeth, ook een merkenspecialist: ‘Een betrouwbaar imago is een van de allerbelangrijkste waarden voor een bedrijf. Zeker voor banken, want die moeten het vooral hebben van hun adviesfunctie. Bij DSB is het juist de kwaliteit van de adviezen die onder vuur ligt. Nieuwe klanten zullen de bank nu gaan mijden. Ook krijgen ze mogelijk problemen met de werving van personeel en met hun financiering.’

Volgens Riezebos is het alle hens aan dek voor DSB. ‘Ze moeten nu echt met daden komen. Excuses zijn niet genoeg, Scheringa zal gedupeerden ruimhartig moeten compenseren. Anders duiken over een paar maanden opnieuw klanten in de media op die zeggen dat ze zich belazerd voelen met hun compensatie. Dat is het ergste wat DSB kan overkomen.’

Willekeur
Hoogleraar bedrijfscommunicatie Cees van Riel hamert op het belang van een controleerbare regeling. ‘Kritische, onafhankelijke experts moeten een oordeel kunnen vellen over de geboden compensatie. Zoals het nu gaat, heeft het iets van: dat regelen we onderling wel even. Door alleen individuele afspraken met klanten te maken, laadt DSB toch de verdenking op zich van een zekere willekeur.’

http://www.volkskrant.nl/economie/artic ... _te_redden
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » wo 7 okt 2009 20:15

Achter actiegroepen in DSB-affaire gaat scherpe machtsstijd schuil

Jelle Hendrickx en Pieter Lakeman vechten om de gunst van gedupeerden

Het Financieele Dagblad 7 oktober 2009

Pieter Lalkens
Amsterdam

Een week geleden, op woensdag 30 september, zit Jelle Hendrickx voor dag en dauw bij het tv-programma Goedemorgen Nederland. In alle rust legt de financieel adviseur van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken uit dat hij bijna een regeling voor elkaar heeft voor de gedupeerden van de DSB Bank. Zijn optreden blijft welhaast onopgemerkt.
Een dag later. In hetzelfde programma verschijnt Pieter Lakeman, de bekende bedrijfsonderzoeker en voorzitter van de Stichting Hypotheekleed. Ook hij oogt rustig, maar zijn boodschap is explosief. 'Haal uw spaargeld bij DSB weg. Gedupeerden hebben meer baat bij een faillissement van DSB.' Zijn oproep veroorzaakt commotie en onrust.
Twee heren die voor hetzelfde belang opkomen. Maar twee verschillende benaderingen. Twee rivalen zelfs. Tussen Hendrickx en Lakeman bestaat al langer onmin en de twee vechten een harde strijd uit om de gunst van de DSB-gedupeerden.
'Een soap binnen een soap', oordeelt Piet Koremans. Hij is als belangenbehartiger al enkele ja-renbetrokken bij de Stichting Platform Aandelenlease en kent zowel Hendrickx als Lakeman goed. 'Die strijd is jammer. Het gaat over de rug van de gedupeerden.'
Vooral Lakeman is in zijn ogen uit op effectbejag'. 'Ik ben ervan overtuigd dat het Lakeman niet zinde dat Hendrickx zijn verhaal kon doen en bij Goedemorgen Nederland aankondigde bijna een akkoord te hebben gesloten met DSB. Daar moest hij overheen. Want wat zou ervoor hem overblijven? Dat is hem met zijn oproep heel goed gelukt.'
En het leek vorig jaar nog zo harmonieus. Hendrickx is dan nog verbonden aan de Stichting Hypotheekleed, opgericht door de Enschedese advocaat Bert Oude Middendorp. Die kreeg enkele probleemdossiers van DSB-klanten onder ogen en besloot een belangenclub op te richten. 'Hendrickx was toen de echte motor achter die club', zegt Koremans. 'Hij was de financieel deskundige die oplossingen bedacht voor mensen die waren opgescheept met te hoge hypotheken en overbodige koopsompolissen.'

In het voorjaar van 2009 haalt Oude Middendorp de man met status en prestige binnen: Pieter Lakeman. Het bestuur van de club kan wel wat pit gebruiken. Maar al snel blijkt dat Hendrickx en hij niet door één deur kunnen. 'Lakeman is overheersend en confronterend. Hendrickx is van consensus en dialoog', zegt Koremans.
De manier waarop zij hun doel — financiële genoegdoening voor de gedupeerden van DSB --- willen bereiken, is totaal verschillend. Lakeman kiest voor zijn bekende frontale aanval met een collectieve claim en harde woorden. Hendrickx gaat voor een benadering waarbij per individuele DSB-klant een deal wordt gesloten op het fundament van een onderhandeld raamwerk.
Het is niet verwonderlijk dat het tussen de twee tot een breuk komt.

Lakeman zegt volgens Hendrickx de samenwerking op en krijgt in augustus als voorzitter de hoofdrol bij de Stichting Hypotheekleed. Hendrickx, die in zijn optreden bescheiden en bedachtzaam overkomt, vertrekt naar de in juli door DSB-gedupeerden opgerichte Stichting Steunfonds Probleemhypotheken. Zijn in enkele jaren opgebouwde kennis over DSB gebruikt hij nu voor die stichting.
Sindsdien laten Hendrickx en Lakeman geen gelegenheid voortgaan eikaars optreden te bekritiseren. Lakeman noemt de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken een 'pseudobelangenbehartiger', die zich —vrij vertaald— in de luren laat leggen door de directie van DSB. Dat DSB de ondertekening van het akkoord met de Stichting Steunfonds maandagavond op het laatste moment afzegt, past naadloos in de visie van Lakeman: DSB is onbetrouwbaar en Hendrickx is een pion in het DSB-spel.
Voor Hendrickx is Lakeman een ingeleid projectiel. 'Hij heeft de taken volledig verkeerd ingeschat, Lakeman roept veel, maar is nog met niets concreets gekomen', aldus Hendrickx, die een eigen fïnancieel adviesbureau heeft, FCS groep. Het zit hem nog altijd dwars dat hij voor zijn werk bij Hypotheekleed ‘nooit een vergoeding' heeft gehad. Bij de deal waarover nu nog met DSB wordt onderhandeld, is voorzien in een vergoeding voor zijn diensten van enkele honderden euro's. 'Maar daarvoor krijgen de gedupeerden ook een adviseur die hen begeleidt.'
De twee stichtingen proberen ondertussen zo veel mogelijk leden van de ander over te nemen. Leden van Hypotheekleed die willen overstappen naar de Stichting Steunfonds, hoeven maar €25 te betalen, terwijl anderen €75 op tafel moeten leggen.
In de afgelopen dagen was het Hendrickx die de media beheerste. Het is niet voor niets dat Lakeman, die voor zijn honorarium ook succes moet boeken, vandaag op een persconferentie nieuwe actiepunten van zijn stichting zal aankondigen. Hij mag dan veel onrust lebben veroorzaakt, op de keper beschouwd heeft de Stichting Hypotheekleed nog weinig concreets gebracht. Hendrickx praat nog met DSB, Lakeman niet. Het wachten is nu op een door hem aangekondigd onthullend rapport.

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » wo 7 okt 2009 23:27

Juridische middelen

Provisies alleen via omweg aan te pakken

Het Financieele Dagblad 7 oktober 2009

Cor de Horde Amsterdam

Er is veel ophef over hoge provisies bij de verkoop van verzekeringspolissen. Maar er is niet eenvoudig iets tegen te doen.

Nergens in het Burgerlijk Wetboek staat dat het verboden is om hoge provisies te vragen bij het verkopen van verzekeringspolissen. Daarover is ophef ontstaan nu blijkt dat DSB Bank, maar ook andere instellingen, soms forse provisies van veel meer dan 50% ontvingen. Deskundigen denken echter dat er in sommige situaties toch handvatten zijn om banken en tussenpersonen aan te pakken.
Financiële instellingen zijn eerder op de pijnbank gelegd voor de hoge kosten die ze in rekening brachten. Enkele jaren geleden barstte de zogeheten woekerpolisaffaire los. Toen werd duidelijk dat verzekeraars bij het afsluiten van beleggingsverzekeringen zulke hoge kosten rekenden en zo veel bijproducten hadden verkocht, dat soms slechts 40% van de inleg daadwerkelijk werd belegd.
De Financiële Ombudsman Jan Wolter Wabeke, die zich destijds intensief met de woekerpolissen heeft beziggehouden, ziet echter grote verschillen tussen de woekerpolissen van toen en de consternatie over de verzekeringsprovisies nu. 'Bij de beleggingsverzekeringen beïnvloedt de kostenstructuur direct de prestaties', zegt Wabeke. Want als niet 100% van de inleg gebruikt wordt om te beleggen, wordt er minder rendement geboekt dan verwacht.
Bovendien werden de beleggingsverzekeringen verkocht als zijnde beter dan een spaarproduct. 'Als je dat op die manier aanbiedt, moet het op zijn minst niet slechter zijn', zegt Wabeke. Dat was in de praktijk niet het geval.
Bij de polissen die nu ter discussie staan, speelt dat allemaal niet. Het gaat om verzekeringen die uitkeren bij werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Wabeke: 'De kosten van zo'n product zijn een zaak van de vrije markt. Die zijn op zich¬zelf geen reden voor ontbinding.'
Toch zijn consumenten die klagen over hoge kosten, niet helemaal kansloos, denkt Wabeke. Vooral omdat veel tussenpersonen de kosten voor de verzekeringen, die meestal dertig jaar lopen, in één keer afrekenden. Het bedrag — de zogeheten koopsom — werd geleend door de hypothecaire schuld te verhogen. Als op die manier de schuld veel hoger uitpakte dan de klant had kunnen voorzien, maakt de klant een kans, denkt Wabeke. Dat geldt zeker als de adviseur te veel polissen heeft aangesmeerd.
Wabeke heeft eerder als uitgangspunt geformuleerd dat wanneer de klant in een 'beduidend ongunstige situatie' terechtkomt, er 'vraagtekens moeten worden gesteld bij de zuiverheid van de wilsovereenkomst'.
Ook hoogleraar privaatrecht Edgar du Perron van de Universiteit van Amsterdam stelt dat hoge prijzen op zichzelf niet verboden zijn. 'We hebben geen prijsautoriteit in dit land. Als iemand het wil betalen, dan is dat niet verboden.'
Toch zijn er wel algemene uitgangspunten in het recht, meent Du Perron, die een aanpak van te hoge provisies mogelijk maken. Hij vindt dat de kosten transparant moeten zijn, zeker als het om grote bedragen gaat.
Bovendien zijn tussenpersonen niet alleen verkopers, maar vooral ook adviseurs. 'Als je het advies geeft om een product te kopen waar een zeer hoge marge op zit, is dat een slecht advies.'
Dit uitgangspunt geldt breder dan alleen de financiële wereld, stelt Du Perron. Een kritische consument kan ook een automonteur aanpakken die een dure en volstrekt overbodige reparatie adviseert en uitvoert. 'Het hangt er helemaal vanaf in hoeverre de consument in staat is om zich zelf te oriënteren op de markt.' Bij financiële producten is dat vaak lastig.
Bovendien, stelt Du Perron, is kredietverlening aan meer regels onderhevig dan een autoreparatie. 'De wet stelt datje geen onverantwoorde kredieten mag verlenen.'
Net als Wabeke onderstreept Du Perron dat hij geen uitspraken doet over specifieke kwesties, zoals de huidige ophef rond DSB.
Er is wetgeving' in de maak, deels al ingevoerd, om hoge provisies aan te kunnen pakken. Sinds 1 januari dit jaar moeten tussenpersonen vertellen hoeveel geld ze verdienen aan de verkoop van een zogenaamd complex product, bijvoorbeeld een beleggingsverzekering of een hypotheek.
Vanaf begin volgend jaar is deze openheid ook verplicht voor eenvoudigere producten. Vanaf dan vallen ook de omstreden verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid, die vaak gelijktijdig met een hypotheek of een consumptief krediet worden verkocht, onder de regeling.
Er is dan niet alleen openheid. Toezichthouder AFM heeft een 'leidraad passende provisie' gepubliceerd. Provisies voor verzekeringen of hypotheken die onder de transparantieregel vallen, moeten bovendien in lijn zijn met de uitgangspunten in de leidraad. Anders kan de AFM een boete opleggen. De leidraad geldt niet voor contracten die eerder dan 2009 zijn afgesloten. Juist daar is nu de meeste ophef over.

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 8 okt 2009 10:48

Na Scheringa wil Lakeman nu kop Wellink laten rollen
Van een onzer verslaggevers

DEN HAAG – Het moet de ’alles of niets’-strijd worden van Pieter Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI), luis in de pels van falende bestuurders en toezichthouders. Sinds hij enkele maanden terug voorzitter werd van de Stichting Hypotheekleed, is hij een kruistocht begonnen tegen DSB Bank, waarbij nu ook het hoofd van Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, moet rollen.
Volgens Lakeman is DNB medeverantwoordelijk. „Sinds een jaar of vijf zijn DNB en de Pensioen- en Verzekeringskamer samengevoegd. Het toezicht is in één hand gekomen, dus DNB kon weten dat DSB Bank koopsompolissen verkocht waar 80% provisie werd ingehouden. Uit de contracten blijkt ook dat in geval van levensverzekeringen bij hypotheken de dekking vervalt als de hoofdsom wordt afgelost, dus als de klant naar een andere bank stapt. Dat is volgens ons juridisch bewijs dat er sprake is van koppelverkoop”, aldus Lakeman, die DSB daarom voor de rechter sleept.
Ook het feit dat leden van de raad van bestuur van DSB, Hans van Goor, Robin Linschoten, en uiteindelijk grote baas Dick Scheringa openlijk excuses hebben aangeboden, ziet Lakeman als een belangrijk juridisch feit. Mensen werden er door makelaars ingepraat of kwamen af op de lage rente. „Die lage rente op kredieten werd echter snel hoger en hij kon zo laag zijn omdat banken vaak automatisch de schuld kwijtschelden bij overlijden. Daarom hanteren ze vaak een 0,2% hogere rente. Scheringa gaf die korting wel, maar smeerde mensen vervolgens een extra overlijdensverzekering aan waardoor de totale kosten toch hoger uitkwamen”, aldus Lakeman. Hij vindt dat er hier sprake is van immoreel handelen, wat de laatste jaren is gebeurd onder het toeziend oog van De Nederlandsche Bank. „Daarom wil ik nu een uitspraak van de rechter dat DNB medeverantwoordelijk is, dus blaam treft en aansprakelijk kan worden gesteld.” Dat hele traject kan wel een jaar duren. Pas als de eerste strijd voor de rechter is gewonnen komt fase twee, het indienen van de individuele claims. Dat kost nog eens één tot twee jaar. En dan moet bij een faillissement de curator ook nog eens de verzamelclaim van Lakeman, die op €1 miljard is gesteld, honoreren, een lange weg vol met zware hindernissen.

„Wij willen alle benadeelden van DSB schadeloosstellen en gaan daarom niet over één nacht ijs. Wij pretenderen geen snelle oplossing, maar willen wel gerechtigheid voor alle gedupeerden met hypotheken en kredieten en dat zijn er ongeveer 30.000.” De stichting Hypotheekleed heeft 1500 donateurs, het concurrerende Steunfonds Probleemhypotheken behandelt 2000 ’gevallen’.
Het Steunfonds van Jelle Hendrickx is in onderhandeling met DSB over een raamovereenkomst, waarmee alle gedupeerden kunnen worden geholpen. Hendrickx denkt niet in een miljard, maar wil vooral de lasten van de gedupeerden op de korte termijn verlagen. Hij vindt het onverstandig van ’concurrent’ Lakeman om aan te sturen op een faillissement en wil niet alle schuld bij DSB leggen. Het Steunfonds hoopt vandaag een akkoord te bereiken, of anders morgen. Dat zal vermoedelijk een regeling worden waarbij betalingen over langere tijd worden uitgesmeerd zodat de maandlasten voor gedupeerden dalen. DSB houdt dan zijn vorderingen.
Volgens Lakeman heeft Hendrickx pas echt resultaat als DSB over de brug komt en schadevergoeding betaalt. Dat laatste is zijn hoogste doel. Lakeman is uit op de juridische uitspraak dat DSB onrechtmatig heeft gehandeld, waarna iedereen die zich benadeeld voelt een claim kan indienen. Daarbij maakt het volgens Lakeman niet uit of DSB nog bestaat of failliet is.

© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 8 okt 2009 20:16

DSB gaat alle gedupeerde klanten compenseren

DSB gaat haar gedupeerde klanten compenseren volgens de aanbevelingen van Ombudsman Wabeke. Het gaat om mensen die zich gedupeerd voelen. Veel klanten hebben onnodige en dure producten gekocht en kunnen de lasten niet meer dragen. Lees verder voor alle aanbevelingen.

Klachten
De ombudsman Financiële dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, kwam vanmiddag met zijn aanbeveling ter beslechting van de geschillen tussen DSB en haar klanten. Om tot de aanbeveling te komen, heeft Wabeke uitgebreid overlegd met de verschillende partijen. Wabeke verwacht dan ook dat de aanbeveling uitiendelijk zal resulteren in een akkoord. Bronnen melden RTLZ dat DSB en Jelle Hendrickx inmiddels akkoord zijn.

De Ombudsman komt met de volgende aanbevelingen:

1. De woningwaarde
Om de eventuele restschuld van een cliënt te bepalen en dus de omvang van de afloscapaciteit die opgebouwd moet worden, moet de waarde van de woning van de cliënt worden vastgesteld. De waarde van de woning zal worden geacht gelijk te zijn aan de helft van de optelsom van:

(i) de onderhandse waarde zoals getaxeerd ten behoeve van de meest recente en door DSB verstrekte hypothecaire geldlening (indien deze taxatie ouder is dan vijf jaar dan heeft DSB het recht de woning op eigen kosten opnieuw te laten taxeren);
(ii) de WOZ waarde van de woning voor het jaar 2009. Indien de onderhandse waarde als bedoeld onder (i) meer dan 15% van de onder
(ii) bedoelde WOZ waarde verschilt, dan kan DSB op eigen kosten de woning opnieuw laten taxeren. De aldus getaxeerde onderhandse waarde zal gehanteerd worden bij het doen van een voorstel van de cliënt.
De uitkomst van de bovenstaande rekensom zal hierna aangeduid worden als de “Woningwaarde”.

2. Objectief vaststellen leencapaciteit
Vervolgens zal aan de hand van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen de zogenaamde leencapaciteit van de desbetreffende cliënt worden vastgesteld.

3. Schrijnende gevallen
In geval van schrijnende gevallen zal de in 2 bedoelde leencapaciteit worden vastgesteld aan de hand van de zogenaamde NIBUD norm.

4. Geen verplichtingen boven leencapaciteit
De herziening zal worden gebaseerd op het uitgangspunt dat de cliënt maandelijks een bedrag, gelijk aan de maximale leencapaciteit kan besteden aan reguliere hypothecaire verplichtingen jegens DSB.

5. Beëindiging kapitaalverzekeringen
Cliënten zullen in de gelegenheid worden gesteld om hun bestaande kapitaalverzekeringen te beëindigen en de aldus verkregen opbrengst aan te wenden als eerste storting op een daartoe bij DSB geopende bankspaarrekening. De omvang van deze eerste storting en de daarop volgende maandelijkse stortingen zullen zodanig worden bepaald en over de bankspaarrekening zal een zodanige rente worden vergoed dat over 10 jaar een bedrag is opgebouwd, gelijk aan het verschil tussen de Woningwaarde en de hypothecaire hoofdsom (zoals deze hoofdsom bedraagt na realisatie van het voorstel).

Indien en voor zover de opbrengst van de beëindigde kapitaalverzekering meer bedraagt dan het bedrag dat nodig is als eerste storting op de bankspaarrekening, zal het restant worden aangewend om de hypothecaire hoofdsom (gedeeltelijk en boetevrij) af te lossen. Indien en voor zover de op dat moment ontstane hypothecaire betalingsverplichtingen de leencapaciteit overschrijden, zal DSB de modaliteiten van de hypothecaire geldlening zodanig aanpassen dat deze betalingsverplichtingen conform de leencapaciteit zijn. Dit kan bijvoorbeeld geschieden door de hoogte van de verschuldigde rente te verlagen. De rente zal in beginsel voor een periode van 10 jaar worden vastgezet.

6. Koopsompolissen
Cliënten zullen in de gelegenheid worden gesteld om hun bestaande DSB koopsompolissen, conform de geldende voorwaarden, te beëindigen. Deze opbrengst zal door de cliënt moeten worden aangewend om een eerste storting te doen op een daartoe bij DSB geopende bankspaarrekening. De overige modaliteiten van het voorstel kunnen gelijk zijn aan 4.

7. Maatwerk is mogelijk
Indien individuele omstandigheden daartoe aanleiding geven kan de herziening afwijken van 5 en 6, zonder afbreuk te doen aan 4.

8. Akte van cessie
Indien de cliënt met DSB een zogenaamde akte van cessie is aangegaan, zal DSB aanbieden haar bevoegdheden uit hoofde van deze akte voor een periode van drie jaar niet (meer) uit te oefenen, tenzij zich na het bereiken van een oplossing een tweede stornering voordoet (anders gezegd: een eenmalige storno is geoorloofd zonder dat zulks consequenties heeft). Bij een tweede stornering is DSB bevoegd om wederom haar rechten uit hoofde van de akte van cessie uit te oefenen. DSB zal haar rechten uit hoofde van de akte van cessie niet langer uitoefenen op het moment dat op de desbetreffende cliënt van DSB de schuldsaneringsregeling van toepassing is.

9. Overlijdensrisicoverzekering
De herziening kan mede inhouden dat de cliënt een overlijdensrisicoverzekering (tegen doorlopende premie) dient af te sluiten of dient te continueren voor een bedrag minimaal gelijk aan het verschil tussen 75% van 90% van Woningwaarde enerzijds en de hypothecaire hoofdsom anderzijds.

10. Finale kwijting
De cliënt dient bij acceptatie van het voorstel DSB en haar groepsmaatschappijen finale kwijting te verlenen voor alle vorderingen uit hoofde van eventuele tekortkomingen, in het bijzonder de op DSB en haar groepsmaatschappijen rustende zorgplicht.

11. Consumptief krediet van andere banken
In schrijnende gevallen kan bij de herziening rekening worden gehouden met consumptief krediet, afgenomen van andere partijen door dit consumptief krediet tot maximaal een bedrag van € 10.000,00 te herfinancieren.

12. Bijdrage van € 275,00 voor advies
Indien de cliënt het voorstel van DSB accepteert dan zal DSB aan de cliënt een eenmalige vergoeding verstrekken van € 275,00 indien de cliënt zich over het voorstel van DSB heeft laten adviseren. Deze vergoeding is bedoeld als een bijdrage in de hieraan verbonden kosten. De cliënt is geheel vrij in de keuze van zijn onafhankelijk financieel adviseur.

Niet bindend
Overigens geldt dat deze Aanbeveling niet bindend is, noch voor consumenten, noch voor DSB. Bronnen binnen DSB stellen dat er een overeenkomst is met de gedupeerden. Wabeke bevestigt niet dat er een akkoord is.

Bron:
http://www.rtl.nl/

Hier de link naar het gesprek met Wabeke:
http://www.rtl.nl/components/financien/ ... _plain.xml
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » do 8 okt 2009 21:18

Ook vandaag is het weer DSB dag in de media.
Op RTLZ was te zien hoe opeens de Ombudsman financiele diensten van het Kifid zich profileerde als de verlosser in het DSB schandaal.
Hoe heet zoiets?
Pronken met de veren van een ander....

Vanavond in Nova op Ned2 na het 22.00 uur journaal meer over de DSB ontwikkelingen waarin zelfs Scheringa zich laat zien en horen.
Daarna gaat Pauw en Witteman om 2300 uur op Ned1 verder met de 2 stichtingen die zich opwerpen als belangenbehartiger van DSB gedupeerden.

Morgen zal RTLZ om 1100 uur weer aandacht besteden aan DSB en later die dag ook Netwerk.
Dus ook vrijdag is weer DSB dag.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 9 okt 2009 19:58

Scheringa leunt op DSB voor hobby's

8 oktober 2009 | Het Financieele Dagblad

Cor de Horde

Amsterdam/Den Haag

DSB Bank heeft minstens euro 75 mln uitgeleend aan het moederbedrijf DSB Beheer, dat eigenaar is van structureel verlieslatende activiteiten zoals kunst en voetbal. Dat zijn de liefhebberijen van topman en eigenaar Dirk Scheringa.

De lening is vorig jaar stevig verhoogd: in 2007 werd nog euro 41 mln aan de moeder geleend en in 2006 nog maar euro 22 mln, zo blijkt uit bestudering van de jaarverslagen.

De bank van Scheringa ligt onder vuur van boze klanten. Die menen dat hun te dure producten zijn aangesmeerd, zoals koopsompolissen waarop de bank enorme provisies incasseerde. Stichtingen die de gedupeerden bijstaan, dreigen met grote claims. Eind vorige week raakte de website van de bank geblokkeerd omdat verontruste spaarders hun geld wilden weghalen.

De activiteiten in sport (voetbalclub AZ en bijbehorend stadion) en kunst (een museum voor magisch realisme) dreven jarenlang op dividenden uit de bank. Door de kredietcrisis had DSB Bank echter meer eigen vermogen nodig. Daarom is twee jaar lang geen dividend uitgekeerd aan de moeder, maar is wel het krediet fors opgelopen.

In de eerste helft van het jaar is niet alleen het krediet opnieuw verhoogd, maar heeft de bank ook een interimdividend van euro 11,3 mln uitgekeerd.

Volgens bronnen waren dat dividend en de onduidelijke verhoudingen tussen bank en zusterbedrijven een belangrijke reden voor Frank de Grave om eerder dit jaar al na twee maanden op te stappen als financieel directeur van DSB Bank. De Grave en DSB hebben dit vertrek altijd toegeschreven aan slechte persoonlijke verhoudingen.

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 9 okt 2009 20:06


'Akkoord gaan met compensatieregeling DSB niet verstandig'


"De compensatieregeling van DSB is absoluut niet voldoende. Veel mensen vallen buiten de boot; op deze deal ingaan is daarom niet verstandig." Dat zegt Piet Koremans van Platform Aandelenlease tegen RTLZ.


http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/41/1009_1215_Stichting_Woekerpolis.xml
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor chrisd » vr 9 okt 2009 21:21

De link in bovengenoemde post werkt, althans bij mij niet goed.
Een andere naar hetzelfde, m.i. uitstekende, interview: http://www.rtl.nl/components/financien/ ... _plain.xml
chrisd
 
Berichten: 2
Geregistreerd: di 6 okt 2009 14:22

Berichtdoor Piet » za 10 okt 2009 16:00

Scherpe kritiek op DSB-akkoord

10 oktober 2009 | Het Financieele Dagblad

Pieter Lalkens

Amsterdam
Juristen en belangenbehartigers hebben vrijdag scherpe kritiek geuit op de regeling die is afgesproken voor gedupeerden van DSB Bank. 'Met dit akkoord wordt DSB niet de beste consumentenbank die het wil zijn', zegt een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Advocaat Jeroen Wendelgelst, tevens voorzitter van de Stichting Woekerpolis Claim, omschrijft DSB-eigenaar Dirk Scheringa als een 'spekkoper' .


Met bemiddeling van de Ombudsman Financiële Dienstverlening bereikten DSB Bank en belangenbehartiger Stichting Steunfonds Probleemhypotheken (SSP) donderdagavond na lange gesprekken een akkoord over een tegemoetkoming aan DSB-klanten die in de problemen zijn geraakt door te hoge hypotheken en overbodige koopsompolissen.

Volgens de critici geldt het akkoord voor een te kleine groep klanten van DSB. 'Het gaat alleen om de meest schrijnende gevallen', aldus Wendelgelst. 'Terwijl er een grote groep is die misschien niet in de problemen is gekomen, maar wel te hoge hypotheken of overbodige verzekeringen is aangesmeerd.'

In een toelichting zegt ombudsman Jan Wolter Wabeke dat hij een aanbeveling heeft opgesteld voor een groep mensen die ernstig in de problemen is gekomen. 'Het was een spoedverzoek, specifiek voor die mensen.' Volgens hem staat de aanbeveling andere klanten niet in de weg om zich bij hem te melden met klachten. 'Maar dan moeten ze wel aannemelijk kunnen maken dat DSB fout heeft geadviseerd. Bij de schrijnende gevallen was het voor mij na bestudering van dossiers direct duidelijk dat het gelijk bij de klant ligt.'

'Ombudsman en DSB ontnemen klant de mogelijkheid om in toekomst recht te halen'

De advocaten Joost Papeveld en Rob Silvertand menen dat de regeling ook voor de schrijnende gevallen risico's bevat. 'Als het even kan, ga er niet op in. Maar het probleem is natuurlijk dat het om een groep gaat die bijna niet anders kan', zeggen zij. De twee juristen zijn aangesloten bij het advocatenkantoor Van Ewijk Van de Wouw.

'De regeling maakt de strop waarin sommige DSB-klanten zitten iets losser, maar ze zitten er nog steeds in', menen Papeveld en Silvertand, die eerder dit jaar naar verluidt een akkoord bereikten met DSB over een vergoeding voor aandelenleaseconstructies.

'Vooral het feit dat mensen afstand moeten doen van elk verder rechtsmiddel, stuit ons tegen de borst. Verdere processen om volledige schadevergoeding te krijgen wegens niet-nakoming van de zorgplicht zijn dan van de baan', aldus Papeveld. Woordvoerder Hans André de La Porte van Vereniging Eigen Huis voegt daar aan toe: 'DSB maakt niet schoon schip met dit akkoord. DSB compenseert niet, de bank doet alleen maar een tegemoetkoming.'

Ook advocaat Wendelgelst is van mening dat ombudsman Wabeke ver gaat met zijn aanbeveling. 'Er wordt geen enkele compensatie geboden voor verkeerde adviezen van DSB op het gebied van woekerpolissen.' Daarbij gaat het om beleggingsverzekeringen waarbij hoge (verborgen) kosten in rekening worden gebracht. 'De ombudsman vrijwaart DSB, en ontneemt de klant de kans om in de toekomst zijn recht te halen.'

Dat DSB-eigenaar Dirk Scheringa spekkoper is, komt in de visie van Papeveld en Silvertand doordat hij nauwelijks verliest aan de deal. 'Hij kan alle schulden blijven incasseren.' De twee advocaten doelen onder meer op de afkoop van koopsompolissen. 'De opbrengst gaat naar een rekening voor banksparen van DSB, waaruit in de toekomst wordt afgelost. Bovendien is afkoop vaak helemaal niet gunstig voor klanten. DSB heeft het grootste deel van de provisie al kunnen incasseren. Die valt namelijk vaak in de in de eerste jaren van de contracttermijn.'

Ombudsman Wabeke erkent dat afkoop van koopsompolissen ongunstig kan zijn. 'Ik zal er op letten dat het niet te gek wordt. De bank mag niet alle kosten achterhoudt. Daar moet een evenredige verdeling in zitten.'

Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » zo 11 okt 2009 11:54

Sorry DSB, maar graag meer boter bij de vis

ANALYSE door Herman Bouter

De Telegraaf 11 oktober 2009

Bij DSB Bank duurde het lang voordat bestuurders het woord ’sorry’ over de lippen kregen. Sorry, dat er verzekeringen verkocht zijn die veel klanten niet nodig hadden. Waarbij ook nog de ineens betaalde premie voor de looptijd, de koopsom, grotendeels ten gunste van de winst van DSB kwam. De financiële waarde van ’sorry’ blijkt nu ook nog eens erg mager.
Allereerst is het een mooi gebaar dat uiteindelijk drie leden van de raad van bestuur spijt betuigen voor de praktijken die hebben plaatsgevonden. Ook al heeft dat wel lang geduurd. Eerst hebben zij nog geprobeerd de problemen te bagatelliseren en ermee weg te komen. Toen dat niet lukte, heeft DSB het over een andere boeg gegooid en sorry gezegd. Maar sorry zeggen is niet voldoende. De spijtbetuiging zal ook met daden inhoud gegeven moeten worden. Dat probeert DSB door voor iedereen die een klacht indient een oplossing te vinden.
Maar wat gebeurt er met de mensen die om wat voor reden ook geen klacht indienen? Die blijven opgescheept met een veel te dure verzekering die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. En dat is misschien nog niet eens het ergste, maar wel dat een organisatie de opbrengsten mag houden van een werkwijze die niet door de beugel kan.
Op televisie trachtte iemand DSB nog te verdedigen met de opmerking dat hun werkwijze in feite hetzelfde is als die van veel tussenpersonen en dat nu alleen DSB wordt aangepakt. Hoe onterecht dat wellicht ook mag zijn, dat betekent niet dat je dit soort praktijken maar moet toestaan en niet aan de kaak moet stellen. Terecht punt is dat tussenpersonen die dezelfde aanpak hanteren ook moeten worden aangepakt.
Wat mij betreft is het oplossen van concrete klachten alleen niet voldoende. Alhoewel dat er inmiddels een flink aantal zullen zijn, en dat aantal zal ongetwijfeld nog toenemen als gevolg van de recente publiciteit. Bovendien, hoe kun je iemands schade vergoeden voor een overbodige verzekering en hoe stel je vast dat die verzekering overbodig is?

Los daarvan zou de oplossing zodanig moeten zijn dat deze financiële instelling niet omvalt. Gebeurt dat wel, dan zal het vertrouwen in banken wederom een flinke opdoffer krijgen, waardoor de pijn van de kredietcrisis zal verergeren. Aan de andere kant mag de oplossing een flink financieel offer vragen van hen die van deze werkwijze hebben geprofiteerd. Het kostenplaatje van het akkoord van €26 miljoen lijkt flink, maar het staat niet in verhouding tot wat er aan deze praktijken de afgelopen jaren is verdiend. Alleen sorry zeggen en daar onvoldoende financieel inhoud aan geven is een doekje voor een slagaderlijke bloeding.
Bovendien is deze handelwijze achteraf bezien dan lonend geweest. Dat zal ook anderen verleiden om te dure en nutteloze verzekeringen te gaan verkopen. De geschiedenis zal zich dan herhalen. Dit sorry zou er één moeten zijn dat financieel echt pijn doet. En dan heb ik het niet over de gedupeerden.

© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » ma 12 okt 2009 9:50

'Toekomst DSB aan zijden draadje'

AMSTERDAM - Het doek zou zijn gevallen voor DSB Bank. De Nederlandse Bank zou klaarstaan om het bewind over te nemen van Dirk Scheringa omdat de bank technisch failliet zou zijn.

Het volledige artikel en het stukje uit Koefnoen over Scheringa is hier te lezen/zien:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/5048 ... html?p=1,1

Voortbestaan DSB aan zijden draad
Van onze verslaggevers
Gepubliceerd op 12 oktober 2009 05:00, bijgewerkt op 12 oktober 2009 09:31

Uit de Volkskrant van vandaag:

AMSTERDAM - Het doek lijkt gevallen voor DSB Bank. De Nederlandsche Bank (DNB) staat klaar om het bewind over te nemen bij de bank van Dirk Scheringa. De bank zou technisch failliet zijn. De Nederlandse staat schiet de bank niet te hulp. Dit melden bronnen rond het ministerie van Financiën.

Het volledige artikel is hier te lezen:
http://www.volkskrant.nl/economie/artic ... jden_draad

Uit het FD van vandaag:

UPDATE: DIRECTIE BANK BIJEEN
Spoedverkoop DSB mislukt
9:00 uur 1 Een koortsachtige poging om de in opspraak geraakte DSB Bank onder te brengen bij andere banken is afgelopen weekend mislukt.


Het volledige artikel is hier te lezen:
http://www.fd.nl/artikel/13401995/spoed ... sb-mislukt

Via RTLZ zijn via TV en website http://www.rtl.nl/financien/rtlz/home/ de ontwikkelingen te volgen.

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor monique71 » ma 12 okt 2009 16:14

Piet wat betekend dit nu allemaal voor de gedupeerden?

Wat een dag.......
monique71
 

VorigeVolgende

Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten

cron