Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » za 28 mei 2011 11:23

Aegon krijgt wind van voren bij Koersplan-rel

De Telegraaf 17 mei 2011

door NATASJA DE GROOT
AMSTERDAM – Terwijl de Ajax-euforie gisteren nog groot was, bleek de jubelstemming bij shirtsponsor Aegon van aanzienlijk kortere duur. De verzekeraar kreeg ten overstaan van het gerechtshof in Arnhem stevig de wind van voren van Stichting Koersplan De Weg Kwijt, vanwege het misleiden van klanten.

Als het hof het vonnis van de rechtbank volgt, hebben de 18.000 aangesloten gedupeerden – tezamen goed voor 23.000 polissen – recht op een vergoeding van zo’n 1400 per persoon. Dat komt neer op een schadebedrag voor de verzekeraar tussen de 30 en 35 miljoen. „Dat is vast een stuk minder dan wat Aegon kwijt is aan shirtsponsoring van Ajax”, grapte raadsman Lutjens van de stichting.

De twee partijen kruisten gisteren nog eens de degens in een langlopend juridisch geschil over de zogeheten Koersplan-polis. Dit beleggingsproduct, in feite de eerste woekerpolis die door de mand viel, kwam in 1987 op de markt. Met het vooruitzicht van een aantrekkelijk eindkapitaal wist Aegons dochter Spaarbeleg bijna 700.000 polissen te verkopen. Tijdens de aandelencrisis in 2001 bleek echter dat zo’n 25% van de inleg opging aan een overlijdensrisicoverzekering. Gedupeerden waren hier niet van op de hoogte. Die onvrede leidde in 2004 tot de oprichting van de stichting en in 2005 tot de rechtsgang.

In mei 2009 kwam de Utrechtse rechtbank tot een eindvonnis dat verzekeraar Aegon het beleggingsproduct moest repareren en dat het gros van de klanten – die vanaf 1989 in Koersplan stapten – recht zou hebben op teruggave van 85% van de overlijdensrisicoverzekering. Aegon betwist dit en tekende beroep aan. De verzekeraar had acht uur spreektijd aangevraagd om het hof ervan te overtuigen dat de rechtbank het bij het verkeerde eind had, maar die tijd werd door de rechters gereduceerd tot één uur spreektijd en een half uur repliek.

Advocate Van der Velden van Aegon onderstreepte dat bij de introductie van de Koersplan-polis, eind jaren 80, details van een financieel product niet zo van belang waren. „Nu willen we weten wat er onder de motorkap van een financieel product zit, destijds was dat niet van cruciaal belang.” Daarbij hadden klanten volgens Aegon ook zelf kunnen uitvogelen dat er premie werd ingehouden voor de overlijdensrisicoverzekering, als ze de documenten goed hadden bestudeerd.

Stichting Koersplan De Weg Kwijt kwam met een rekenkundige onderbouwing op de proppen die moest aantonen dat de consument helemaal niet kon weten dat Aegon premie inhield. Raadsman Lutjens voerde als bewijs aan een formulier van een klant waarin het bedrag van inleg en spaarstorting stond beschreven. „Het verschil tussen de inleg en de spaarstorting is zoals te zien op het formulier niet gelijk aan de premie overlijdensrisicoverzekering. Dat bedrag is juist gelijk aan de administratiekosten en beheerkosten.”

Als Koersplan De Weg Kwijt het hoger beroep wint, kan dat volgens de adviseur van de stichting, Kapé Breukelaar, een bom leggen onder de woekerpolisakkoorden en zou dit gedupeerden bij andere verzekeraars kunnen aanmoedigen ook de gang naar de rechter te maken.

Het hof doet op 26 juli uitspraak.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » di 26 jul 2011 14:44

Op 26 juli 2011 deed het gerechtshof Amsterdam uitspraak in de zaak van Stichting Koersplan de weg kwijt tegen Aegon over het Koersplan.
Hier de link naar de uitspraak:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BR2836

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » wo 27 jul 2011 11:18

Miljard euro voor woekerpolis
Verzekeraar gaat in cassatie


Hof oordeelt dat Aegon moet uitbetalen

De Telegraaf 27 juli 2011

door Natasja de Groot
AMSTERDAM, woensdag

Aegon moet flink door de knieën om gedupeerden van een woekerpolis te compenseren. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem gisteren beslist.

De verzekeraar moet volgens het arrest 85 procent van de overlijdensrisicopremie compenseren. Omgeslagen naar de 700.000 polissen die zijn verkocht, zal het concern met een schadebedrag van 800 miljoen tot 1 miljard euro over de brug moeten komen.

Dat zegt adviseur van de Stichting Koersplan De Weg Kwijt en columnist van deze krant, Kapé Breukelaar. Aegon en Stichting Koersplan De Weg Kwijt voeren al jarenlang een juridisch gevecht over de Koersplan-polis. Volgens het hof heeft de verzekeraar zich schuldig gemaakt aan misleiding van klanten door te zwijgen over de hoogte van de overlijdensrisicopremie. Zij had dit volgens de rechterlijke macht expliciet moeten meedelen aan de polishouders.

Schuldig

„Dit is een dreun voor Aegon en heeft grote consequenties voor andere verzekeraars. Dit soort praktijken van misleiding was niet voorbehouden aan een verzekeraar. Daar maakten de meesten zich schuldig aan”, aldus Kapé Breukelaar. Bij de Stichting Koersplan De Weg Kwijt zijn zo’n 18.000 polishouders aangesloten. Tezamen hebben zij zo’n 23.000 polissen.


Aegon liet gisteren weten in cassatie te gaan. „Aegon is zich er voldoende van bewust dat er indertijd beter gecommuniceerd had kunnen worden. Sindsdien heeft Aegon de communicatie sterk verbeterd”, aldus een zegsvrouw.

Dit betekent dat de bij de stichting aangesloten gedupeerden wel langer moeten wachten op hun schadevergoeding. Klanten die niet lid zijn van de stichting kunnen zich niet rechtstreeks beroepen op het arrest, maar dat wel gebruiken als ondersteuning bij een eigen rechtszaak.

„Wat Aegon nu doet door naar de Hoge Raad te stappen, is wederom tijd rekken. Dat is al jarenlang hun strategie. En misschien ook wel verklaarbaar. Want als dit straks uitgeprocedeerd is, heeft de uitkomst grote consequenties voor andere verzekeraars”, stelt Breukelaar.

De Koersplan-polis, in feite de eerste woekerpolis die door de mand viel, kwam in 1987 op de markt. Met het vooruitzicht van een aantrekkelijk eindkapitaal wist Aegons dochter Spaarbeleg bijna 700.000 polissen te verkopen. Tijdens de aandelencrisis in 2001 bleek echter zo’n 25 procent van de inleg op te gaan aan een overlijdensrisicoverzekering.

Gedupeerden die zijn aangesloten bij de stichting reageerden gisteren verheugd. „Fijn dat het Hof ook inziet dat Aegon zijn klanten heeft bedonderd. Dankzij dit arrest krijgen wij 10 tot 15 procent extra eindkapitaal, en dat gaat om gemiddeld zo’n 1400 euro per polishouder. Ook voor iedereen die niet aangesloten is bij de stichting is dit een mooie opsteker, want zij kunnen met dit arrest in de hand ook gaan procederen”, meent de voorzitter van de stichting, Godfried Sippel.

Niet iedereen reageerde even blij. Er waren ook tal van klanten die de afgelopen jaren juist hun polis hadden opgezegd. „Ik heb zeven jaar geleden mijn Spaarbeleg-polissen opgezegd en afstand gedaan van mijn rechten om te procederen. Had ik dat maar nooit gedaan”, aldus een van de reacties.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » vr 29 jul 2011 12:10

Koersplan-claim ook open voor overige gedupeerden

De Telegraaf 29 juli 2011

door MANNO VAN DEN BERG en NATASJA DE GROOT

AMSTERDAM – Aegon wacht een onaangename verrassing, nu honderdduizenden gedupeerden zich alsnog kunnen voegen in de geruchtmakende woekerpoliszaak rond Koersplan. Deze week veroordeelde het Amsterdamse gerechtshof de verzekeraar tot een compensatie van gemiddeld € 1400 per polis. Aegon gaat hiertegen in cassatie, maar maakt volgens experts weinig kans. De Stichting Koersplan De Weg Kwijt opent maandag de deuren voor andere klagers.
De stichting is de afgelopen dagen plat gebeld door Aegonklanten die zich afvroegen of de uitspraak ook voor hen gold. „Het arrest is van toepassing op de 19.000 aangesloten leden. Dat de verzekeraar naar de Hoge Raad stapt, geeft ons wel de gelegenheid om onze deuren te openen voor andere gedupeerden. Hiermee willen we iedereen de kans geven om mee te profiteren van de zeer gunstig verlopende procedure”, aldus stichtingsvoorzitter Godfried Sippel. In totaal heeft Aegon 700.000 Koersplan-polissen verkocht.

De deuren van de stichting zijn al één keer eerder na een positieve uitspraak open gezet voor nieuwkomers. Sippel: „Ook nu loopt het storm. Er zijn veel gedupeerden die nog nooit van onze stichting hadden gehoord.” De nieuwe aanmelders betalen overigens hetzelfde lidmaatschapsgeld (eenmalig € 75) als de leden van het eerste uur.

Als de Hoge Raad meegaat in het vonnis van het hof, biedt dit Koersplan-gedupeerden de mogelijkheid om in anderhalf jaar tijd schadevergoeding te krijgen. Aegon is door het hof veroordeeld tot het terugbetalen van 85% van de overlijdensrisicopremie aan klanten die zijn aangesloten bij de stichting. Volgens de rechter heeft de verzekeraar zich schuldig gemaakt aan misleiding.

Advocaat Erik Lutjens van de stichting acht de kans groot dat het vonnis bij de Hoge Raad overeind blijft. „De Hoge Raad kijkt of het recht goed is toegepast, het beoordeelt niet opnieuw de feiten.” Volgens Lutjens kunnen anderen zonder problemen aanhaken bij de procedure. „Zowel de uitspraak als de statuten van de stichting bieden die mogelijkheid.”

Ook advocaat Adriaan de Gier van FortisEffect ziet geen belemmeringen dat andere gedupeerden zich alsnog voegen bij de stichting en meeliften richting een goede uitkomst. „Als Aegon daartegen bezwaren had, dan had zij dat punt al eerder moeten maken in de procedure.”

Aegon zegt de openstelling van de stichting voor nieuwe klagers niet te vrezen. „Wij zijn geen partij in die beslissing. We verwachten geen verdere gevolgen voor Aegon”, zegt een woordvoerster.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » za 30 jul 2011 11:00

Tweede juridische overwinning op Aegon over woekerpolis, maar wat nu?

EERLIJK over KOERSPLAN

De Telegraaf 30 juli 2011

AEGON moet gemiddeld 1400 euro vergoeden per Koersplan, de meest verkochte beleggingspolis in Nederland. Aan 19.000 klanten die sinds 2005 procederen, verenigd in Stichting Koersplan De Weg Kwijt . Dat wil niet zeggen dat iedereen met een Koersplan straks automatisch geld krijgt. Laat staan dat consumenten met een ander type beleggingspolis – er zijn er zeven miljoen verkocht – aan de champagne kunnen.

door MANNO VAN DEN BERG

Allereerst moet de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof nog langs de Hoge Raad. Aegon gaat tegen het vonnis in cassatie. Erik Lutjens, advocaat van Stichting Koersplan De Weg Kwijt, denkt echter dat compensatie dichtbij is. Oók voor de Koersplanbeleggers die niet bij de stichting zijn aangesloten. „Zij kunnen zich nog bij deze lopende zaak aansluiten. Ze hoeven dan geen nieuwe tijdrovende procedure te starten.”


Lutjens meent dat de gang naar de Hoge Raad Aegon hooguit nog een tijdwinst oplevert van zo’n anderhalf jaar. Op verrassingen rekent hij niet meer, aangezien de hoge rechterlijke instantie in principe niet inhoudelijk naar zaken kijkt, maar alleen controleert of het recht juist is toegepast. „Aegon mag geen nieuwe feiten meer aandragen. Het moet heel gek lopen wil dit vonnis niet overeind blijven.”

Daarmee lijkt het einde van een slepende affaire nabij. Koersplan was de eerste woekerpolis die door de mand viel. Siinds 1987 heeft Aegons dochterbedrijf Spaarbeleg er 680.000 verkocht. De belofte: klanten storten 15 of 20 jaar elke maand een bedrag, dat geld wordt belegd met als resultaat een prachtig eindkapitaal. De realiteit: een beurscrisis in 2001 die zware verliezen oplevert en het besef dat zo’n 25%, soms meer, van de inleg opging aan een overlijdensrisicoverzekering. Sommige klanten wisten niet dat deze in het product zat. Zij die dat wel uit de productinformatie hadden kunnen halen, kregen de hoogte van die overlijdensrisicopremie niet te horen.

Verzwijgen

„Dat verzwijgen van de hoogte van de overlijdensrisicopremie vormt de kern van onze zaak tegen Aegon’’, stelt advocaat Lutjens. Op die grond heeft het Amsterdamse gerechtshof nog eens bevestigd – na de rechtbank in Utrecht – dat Aegon 85% van de overlijdensrisicopremie moet vergoeden. Aegon verweert zich tegen dat uniforme percentage. De vergoeding bedraagt gemiddeld € 1400 per polis, het bedrag kan hoger of lager liggen afhankelijk van inleg en leeftijd. De compensatie komt tot uitdrukking in een hoger eindkapitaal van het Koersplan.


De vraag dringt zich op wat er met de paar honderdduizend andere Koersplan-gedupeerden moet gebeuren. Als de verzekeraar deze klanten straks niet vrijwillig tegemoet komt, zullen ze met de uitspraak van de Hoge Raad in de hand zelf individueel of collectief naar een rechter kunnen stappen. Lutjens: „Ik verwacht ook dat dit zal gebeuren.” Nadeel is dat zo’n procedure van voor af aan gevoerd zal moeten worden. Lutjens wijst op nog een mogelijkheid. De Amsterdamse uitspraak geldt voor iedereen die door Stichting Koersplan De Weg Kwijt wordt vertegenwoordigd. „Volgens de statuten van de stichting zijn dat alle geregistreerde gedupeerden. Er staat echter nergens een tijdlimiet, waarvoor deze gedupeerden zich zouden moeten hebben aangemeld. Ergo, nieuwe aanmeldingen kunnen nog op deze zaak meeliften.”

Ook klanten die in het verleden hun Koersplan hebben afgekocht of waarbij het product al tot uitkering is overgegaan, hebben in principe recht op compensatie. Van belang is daarbij wel dat de klant niet heeft afgezien van haar of zijn rechten. Aegon heeft vertrekkende klanten daartoe wel trachten over te halen.

De akkoorden

En dan is er nog het grote leger consumenten met een beleggingsverzekering die aangemerkt kan worden als een woekerpolis vanwege de hoge kosten. Inmiddels zijn daar brede schikkingen voor getroffen, de woekerpolisakkoorden. Lutjens: „Begrijpelijk. Men wilde voorkomen dat iedereen individueel naar de rechter moest stappen, de rechterlijke macht had die belasting niet aangekund. Zo’n brede schikking moet echter wel redelijk zijn. Dat is-ie niet.”
De schikkingen zijn gebaseerd op de maximale kostenpercentages van voormalig Ombudsman Wabeke. Over de hele looptijd mogen verzekeraars elk jaar 2,45% van de opgebouwde waarde aftikken. Heeft u een kleine polis waarin u per jaar niet meer dan € 1200 stort, dan is het zelfs 2,85%. Bij een rendement van 6% per jaar en een looptijd van 30 jaar verdwijnt er zo nog steeds 35% van de inleg in de zakken van de verzekeraar. Consumenten met zo’n dure beleggingspolis kunnen niet zonder meer aanhaken bij het Koersplan-vonnis. Cruciaal in die Koersplanzaak is immers de verzwijging van een veel te hoge overlijdensrisicopremie. Klagen over de brede kostenlading van een beleggingspolis is een heel ander argument. „Er bestaan echter wel degelijk beleggingspolissen die een vergelijkbaar probleem kennen, een te dure, verzwegen overlijdensrisicopremie”, aldus Lutjens.

Daar waar verzekeraars wel open kaart hebben gespeeld en de consument alleen zijn onvrede kan uiten over de te hoge kosten, wordt het lastig. Nieuwe herziene woekerpolisakkoorden lijken dan de enige hoop. Maar die vallen niet af te dwingen. Afkoop van een beleggingspolis (zie ’Stoppen’) blijkt dan vaak het enige middel van protest voor een consument.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.

Stoppen

U bent ook ontevreden over de woekerpolisakkoorden en vindt de kostennorm van voormalig Ombudsman Wabeke te hoog? Dan kunt u zelf een juridische procedure aanspannen – tijdrovend en kostbaar – of u kunt zich aansluiten bij collectieve initiatieven die inhaken op het Koersplan-vonnis. Alleen voor beleggingsverzekeringen waarbij een problematiek speelt als bij Koersplan – het verzwijgen van de hoogte van de overlijdensrisicopremie – biedt dit echter een oplossing. Procederen enkel over de hoge kosten is een andere kwestie, al is ook hierover inmiddels jurisprudentie. Financieel adviseur Kapé Breukelaar stelde al eerder op deze pagina dat de meeste mensen beter hun polis kunnen stopzetten. „Stop er maar mee, haal het geld weg en kijk of de magere opbrengst elders niet een veel hoger eindkapitaal oplevert. Vaak scheelt het echt duizenden euro’s. Teken echter geen verklaring dat u afziet van uw rechten, dit met het oog op een eventuele verbeterde compensatieregeling.”

Stoppen kán. Het vermogen in de beleggingspolis kunt u overhevelen naar een bankspaarconstructie of een nieuwe goedkopere polis. Ook de overlijdensrisicoverzekering kan elders goedkoper worden afgesloten. Op Independer.nl staat daartoe een rekenhulp waarmee eindopbrengsten van aanbiedingen vergeleken kunnen worden. Aan een overstap zijn wel kosten verbonden én er zijn soms fiscale gevolgen. Die moet u afwegen tegen de hogere opbrengst.

© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » ma 11 maart 2013 17:49

De Telegraaf za 09 mrt 2013

Woekerpolisclaim dreigt voor Aegon

door Richard van de Crommert

DEN HAAG -
Aegon kan zijn borst natmaken. De deur staat wagenwijd open voor nieuwe Koersplan-claims in de woekerpolisaffaire, die het bedrijf honderden miljoenen zouden kosten.


In een advies aan de Hoge Raad oordeelde de advocaat-generaal gisteren dat het verzekeringsbedrijf fout zat bij het verstrekken van woekerpolissen.
Wederom lijkt de rechterlijke macht vast te stellen dat er wel degelijk sprake is geweest van misleiding bij de verkoop van de verzekeringspolissen. Dat is een gevoelige tik voor de verzekeraar. De Hoge Raad neemt doorgaans adviezen van de advocaat-generaal over. De kans is nu groot dat het bedrijf megaclaims tegemoet kan zien.

Miljoenen
De rechtszaak gaat specifiek over de Koersplan-polissen, een product dat de verzekeraar tussen 1987 en 1998 heeft verkocht. In totaal heeft Aegon 700.000 zogeheten Koersplan-polissen verkocht. In deze zaak zijn 35.000 polissen aangemeld. Als daaraan een uitkering moet worden gedaan, dan kost dat de verzekeraar €30 tot €35 miljoen. De overige 665.000 polishouders kunnen na de uitspraak van de Hoge Raad alsnog hun gelijk halen. Als iedereen dat doet, loopt de kostenpost voor Aegon op tot in de honderden miljoenen euro’s.

Terugbetalen
Twee jaar geleden is Aegon door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot het terugbetalen van 85% van de overlijdensrisicopremie in het product aan klanten die zijn aangesloten bij het collectief.
Maar de verzekeraar wilde zich niet neerleggen bij de uitspraken van de rechters en ging bij de Hoge Raad in beroep. De Hoge Raad kijkt echter alleen of het recht goed wordt toegepast. De feiten worden beoordeeld door de rechtbanken.
Vier jaar geleden kwam ook de rechtbank in Utrecht al tot dezelfde conclusie en sprak in de uitspraak over misleiding. De beleggingsverzekeringen waren complex en veel te duur. Aegon beloofde gouden bergen, maar verzweeg de kosten van de overlijdenspremie die deel uitmaakte van de polis. Daardoor gingen duizenden Nederlanders het schip in.

Verjaring
Het enige puntje waar Aegon nog hoop uit kan putten is dat van verjaring. Weliswaar hebben de rechtbank en het gerechtshof afgewezen dat er sprake zou zijn van verjaring, maar de advocaat-generaal adviseert dat dat nog een keer beoordeeld moet worden.
Aegon zelf is de woekerpolisaffaire meer dan zat. Een half jaar geleden liet directeur Jan Driessen zich ontvallen dat wat hem betreft ’de tijd meer dan rijp is voor een vette streep’ onder de affaire. Gisteren reageerde hij niet op het advies. „Hoe graag ik ook zou willen reageren”, zei hij. „Maar de zaak ligt onder de rechter en dit is een advies. We moeten echt wachten op de uitspraak.”

© 1996-2013 TMG Online Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » ma 11 maart 2013 17:53

De Telegraaf za 09 mrt 2013

Stichting verheugd over advies over Koersplan

RIJSWIJK (AFN) -
De stichting 'Koersplan de weg kwijt' is blij met een advies aan de Hoge Raad over beleggingsverzekeringen van Aegon. De advocaat-generaal schrijft volgens de stichting in het advies het in hoofdlijnen eens te zijn met eerdere gerechtelijke uitspraken, die in het voordeel uitvielen voor de mensen die zo'n woekerpolis hebben.


Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal volgt, wat meestal het geval is, kan Aegon mogelijk torenhoge claims tegemoet kan zien.
Het gerechtshof in Arnhem oordeelde eerder dat Aegon deelnemers in het Koersplan alsnog lagere kosten moest berekenen voor een veel te dure overlijdensrisicoverzekering die in dat plan versleuteld zat. Aegon berekende 11,19 procent overlijdensrisicopremie, terwijl 1,66 procent redelijk is, oordeelt het hof. Aegon maakte zich hierbij schuldig aan misleiding, aldus de rechter destijds. Aegon stapte daarop naar de Hoge Raad.

© 1996-2013 TMG Online Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » ma 11 maart 2013 17:57

D Telegraaf ma 11 mrt 2013

'Aegon kan woekerpolisclaims opvangen'

AMSTERDAM (AFN) -
Het aandeel Aegon stond maandagochtend onder druk op de beurs in Amsterdam. De verzekeraar kan mogelijk meer schadeclaims tegemoet zien nu de advocaat-generaal in zijn advies aan de Hoge Raad heeft geoordeeld dat het bedrijf fout zat met zijn beleggingsverzekering Koersplan.


De kapitaalreserve van Aegon is volgens analist Cor Kluis van Rabobank in ieder geval groot genoeg om de eventuele klap op te vangen. Het bedrijf heeft volgens hem op holdingniveau 1,25 miljard euro aan overtollig kapitaal en binnen zijn Amerikaanse tak nog eens 750 miljoen euro.
Het gerechtshof in Arnhem wees eerder aan 35.000 klanten met zo'n Koersplanpolis in totaal 33 miljoen euro aan schadevergoedingen toe, omdat Aegon te hoge kosten in rekening had gebracht. De verzekeraar ging in cassatie. Het advies van de advocaat-generaal is daarin een belangrijke stap. De Hoge Raad volgt doorgaans zijn advies.

Schadebedrag
In totaal heeft Aegon aan een kleine 700.000 klanten een Koersplanpolis verkocht. Hoe hoog het schadebedrag voor het bedrijf zal oplopen, is nog onduidelijk, aldus analist Kluis. Aegon zelf heeft gezegd dat het rekent op een netto-effect van ongeveer 150 miljoen euro. Waarop het bedrijf dat bedrag baseert, is evenmin duidelijk. Het zou meer kunnen zijn, aldus Kluis.
ING verwacht evenmin een sterke koersreactie aangezien Aegon verwacht een voorziening van maximaal 150 miljoen euro te moeten nemen, wat neerkomt op 1,6 procent van de marktwaarde. De bank merkt op dat De Telegraaf rept van claims die in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen, maar ,,Aegon heeft duidelijk een beter zicht op zijn volledige portefeuille, dat verklaart het verschil''.
Rabobank heeft een buy-advies met een koersdoel van 6 euro. ING adviseert hold en mikt op een koers van 5 euro. Maandag om 10.04 uur noteerde het aandeel 1,3 procent lager op 4,78 euro, bij een 0,3 procent lagere AEX-index.

© 1996-2013 TMG Online Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » ma 11 maart 2013 18:01

De Telegraaf ma 11 mrt 2013

5000 nieuwe claims over woekerpolis Koersplan

AMSTERDAM (AFN) -
Belangenbehartiger ConsumentenClaim heeft afgelopen dagen zo'n 5000 nieuwe claims binnengekregen van mensen die in de jaren 90 de woekerpolis Koersplan bij verzekeraar Aegon hebben afgesloten.


Dit weekend werd bekend dat de advocaat-generaal in het hoogste beroep van deze woekerpolisaffaire de gedupeerden grotendeels in het gelijk stelt. Als de Hoge Raad daar straks in meegaat, kunnen de nieuwe aanmelders met hun klacht waarschijnlijk dus aanspraak maken op een schadevergoeding, meldde ConsumentenClaim maandag.
In totaal heeft Aegon tussen 1989 en 1998 circa 700.000 Koersplan-producten afgesloten.

Mixplan
Zo'n 30.000 gedupeerden hebben zich inmiddels gemeld bij de stichting 'Koers plan de weg kwijt', die de zaak tegen de verzekeraar aanspande, maar daar worden nu geen nieuwe inschrijvingen meer in behandeling genomen.
Bij ConsumentenClaim kunnen nog wel claims worden ingediend. De organisatie probeert mensen er bovendien op attent te maken dat het oordeel van de Hoge Raad waarschijnlijk ook van toepassing zal zijn op andere producten van Aegon die sterk lijken op het Koersplan: het Bonusplan, het Fiscaal Voordeelplan, het Mixplan en het Vermogensplan.

© 1996-2013 TMG Online Media B.V., Amsterdam.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » di 12 maart 2013 10:19

Het advies van de Advocaat Generaal van de Hoge Raad in de Koersplan zaak is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=BZ3749

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » vr 14 jun 2013 12:46

Uit de Telegraaf van 14 juni 2013:
Hoge Raad: te veel premie voor woekerpolis
van onze redactie
AMSTERDAM -
Verzekeraar Aegon is vanochtend door de Hoge Raad pijnlijk op de vingers getikt. De verzekeraar moet de schade van 30.000 procederende Koersplan-deelnemers vergoeden, waaraan en prijskaartje hangt van 30 tot 35 miljoen euro. Aegon heeft echter in totaal zo’n 700.000 van deze producten verkocht, waarmee de potentiële claim in de honderden miljoenen euro’s loopt.


Het hele artikel is hier te lezen:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... lis__.html

De uitspraak door de Hoge Raad van 14 juni 2013 is hier te lezen:
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage ... rije_tekst
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » wo 18 sep 2013 11:46

Oproep: AEGON Koersplan

18 september 2013
Kassa besteedt zaterdag aandacht aan de Koersplan-overeenkomsten van AEGON. Heb je daarover, of over een vergelijkbaar product van AEGON, vragen, laat het ons dan weten! Wellicht nodigen we je uit om bij de uitzending te zijn.

Reageer
Mail ons op kassa(at)vara.nl onder vermelding van 'Oproep AEGON' met je telefoonnummer waarop je overdag bereikbaar bent.


Bron: http://kassa.vara.nl/actueel/consumente ... koersplan/
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » wo 18 jun 2014 10:16

Compensatie voor woekerpolissen

De Telegraaf 18 juni 2014

door Bart Mos en Jarco de Swart
DEN HAAG -
Aegon maakt vandaag een einde aan jarenlang gesteggel met klanten over woekerpolissen. De verzekeraar biedt aan ruim een half miljoen deelnemers van beleggingsverzekeringen zoals ’Koersplan’, ’Spaareffect’ en ’Bonusplan’ een compensatieregeling aan. In totaal gaat de oplossing het concern maximaal 200 miljoen euro kosten.


Het volledige artikel is hier te lezen:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/verzek ... cht__.html

Lees ook:
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... _op__.html
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » ma 8 sep 2014 10:41

Van de website www.kassa.nl :

Haal je geld op bij Aegon!

Wie in de jaren negentig een beleggingsverzekering afsloot bij Aegon (zoals bijvoorbeeld Koersplan, Mixplan of Bonusplan) kocht vaak een woekerpolis. Dat betekent dat door verborgen kosten en tegenvallende rendementen de eindwaarde véél lager uitvalt dan werd voorgerekend. Aegon gaat deze klanten financieel compenseren voor de geleden schade.

Uitspraak
In juni 2013 deed de Hoge Raad uitspraak in de rechtszaak van Stichting Koersplandewegkwijt: Aegon berekende een te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering in de polissen. Dat geld moet terugbetaald worden aan de 30.000 mensen die zich aansloten bij de stichting.

Kapé Breukelaar en Godfried Sippel van Stichting KoersplanDeWegKwijt strijden al sinds 2004 voor een herziening van de berekende kosten van Aegon. Na de uitspraak lieten ze het er niet bij zitten: àlle gedupeerden van Aegonpolissen moeten een compensatie krijgen, niet alleen de mensen die zijn aangesloten bij de stichting. Deze zomer kwamen zij tot overeenstemming met Aegon. Honderdduizenden gedupeerden met een Koersplan hebben recht op financiële compensatie.

Hier de link naar het volledige artikel en het programma van 6 september 2014:
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/f ... n/speel/1/
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Spaarbeleg Koersplan

Berichtdoor Piet » wo 29 jul 2015 9:23

Koersplan-klant laat miljoenen aan compensatiegeld bij Aegon liggen

De Telegraaf 29 juli 2015

Manno van den Berg
AMSTERDAM -
Ruim driehonderdduizend Nederlanders met een Koersplan van Aegon hebben zich (nog) niet aangemeld voor de compensatieregeling van de verzekeraar. Ze laten gemiddeld enkele honderden euro’s per woekerpolis liggen.

Stef Smit van ConsumentenClaim heeft er buikpijn van: „Het is te gek voor woorden dat Aegon het geld straks in eigen zak kan houden. We schatten dat het om circa €90 miljoen gaat. Daarom onze oproep: Meld je bij de verzekeraar aan, je verliest geen recht op eventuele verdere compensaties. Vooral mensen met een polis die vóór 1 januari 1996 is ingegaan en inmiddels is beëindigd, laten geld liggen. Driekwart heeft recht op een uitkering,” aldus de directeur van de claimstichting, die namens 90.000 leden van Vereniging Woekerpolis procedures voert tegen aanbieders van woekerpolissen.

Het volledige artikel is hier te lezen:
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/243173 ... gen__.html

Groeten,
Piet
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Vorige

Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten

cron